Quote:
Originally Posted by Braca
znaci ako treba da platis recimo mesecno 30.000 dinara, das njemu 2.000 i platis SOKOJU jos 1.000, kad sam to predocio SOKOJU tj.clanu UO, on mi je objasnio kako to nije moguce, a ja se licno uverio u to jer se i sa mnom pogadjao ko na pijaci.
|
A gde je onaj "vi?ak" od 27.000? Mislim, to nije oti?lo ni SOKOJ-u, ni tom liku, ni tebi. SOKOJ kao neprofitna organizacija samo distribuira pare i nema prava na sticanje kapitala, znači da je to oti?lo nekom četvrtom. Upravo to sam pomenuo pre par postova. Ta razlika ide onome ko je dogovorio lokalni dil - neki vispreni "autor" (naravno, tu i lokalni SOKOJEVAC omasti brk). Ja sam to nazvao dilom sa lokalnim medijskim moćnikom, ali to je zapravo SOKOJ-ev eksponent. Ali opet, od toga sam SOKOJ nema vajde, tako da je glupo posmatrati tu agenciju kao uzročnika haosa u raspodeli autorskih honorara. Oni nisu uzročnik, oni su samo trapavi i lenji. Onaj koga treba prozivati je RATEL, po?to on postavlja uslove i ima pravo da uspostavi mehanizme kontrole (kojima bi morale da se povinuju SVE autorske agencije).
Hm, svi smo čuli za SOKOJ, pa nam je SOKOJ kriv za sve. To je otprilike kao kad se penzosi ljute na kasirku ?to je 'lebac bajat. Tja.
Quote:
Originally Posted by Braca
Prema tome eto gde cure pare i nije tacno da se od muzickih autorskih prava ne moze lepo ziveti. Moj kum mi je napravio spicu za dnevnik i od toga je imao 250 eura godisnje, epa to nije za bacanje, za jednok autora koji ima recimo 10 pesama godisnje koje se vrte to je itetako dobra zarada.
|
Ma evo, ja već godinama dobijam istih tih 250? godi?nje za par pesama (od kojih je najmlađa dodu?e objavljena 1997). Kapiram da prvo ovi milijuna?i namire svoje potrebe, onda srednjoj klasi raspodele ostatak (25 ojra svakom), i na kraju Strooka dobije ono iza zareza. ?ala mala, ali gorka.
Od muzike se vazda zarađivalo na drugačiji način, i kogod je računao na autorske tantijeme kao izvor za plaćanje komunalija i bakaluka taj je garantovano propustio neku lekciju u ?koli

.
Mislim, ni Bah se ne?to nije usrećio autorstvom, čovek je ?iveo (dodu?e jako dobro) od svog umeća da gradi orgulje i upravlja orkestrima. Ili gre?im. Betoven i Mocart su pak druga priča, al' jbg, jedan umro gluv, a drugi mlad...