Go Back   Rumski Forum > Pricaonica > Pricaonica

Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-03-2008, 02:02 AM   #1
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Default Re: Internet pretrazivac

Super. Upravo u suprotnosti Apple logice. U sustini slusas mp3, a u biti placas skupu ambalazu.
Moram priznati da se i meni dopada ta ambalaza, ali necu joj robovati po svaku cenu.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2008, 02:09 AM   #2
idekius
Mason

idekius's Avatar

Shiva? Jesi li ti odgledao i 2010?
Ona je "modernije" uradjena, komercijalnije i banalnije... pa se mnogo lakse kapira i mnogo je manje nedorecenosti.

Ni 2010 ne objasnjava sta je tacno monolit, ali definitivno ima veze sa stvarajem svetova... i onim koji ih stvara i sprecava postojece svetove da se uplicu u njihovu sudbinu.

2010 objasnjava i zasto se Hal "pokvario" i krenuo da ubija posadu broda.
Old 26-03-2008, 05:42 AM   #3
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius View Post
Shiva? Jesi li ti odgledao i 2010?
Ona je "modernije" uradjena, komercijalnije i banalnije... pa se mnogo lakse kapira i mnogo je manje nedorecenosti.

Ni 2010 ne objasnjava sta je tacno monolit, ali definitivno ima veze sa stvarajem svetova... i onim koji ih stvara i sprecava postojece svetove da se uplicu u njihovu sudbinu.

2010 objasnjava i zasto se Hal "pokvario" i krenuo da ubija posadu broda.
nisam gledao nastavak, ali 2001 je cijela pricha... nishta ne fali. Potrazhit chu ako negdje nadjem nastavak pa javim...
Old 27-03-2008, 10:34 PM   #4
slowstar
Pro Member

Shiva, cenim tvoj um i analitiku, veoma, ali si u slucaju 2001 skroz preterao, naime shvatio si mnogo, mnogo vise no sto je autor hteo da kaze, u stilu Juzno Americkog generalisimusa koji kaze: dajte mi bilo koja 2 stiha BILO KOG pesnika, i ja cu ga na osnovu toga oterati na streljanje zbog veleizdaje.
Mislim da bi ipak trebalo da pogledas i 2010, a od svega bi bilo najbolje da si das truda i procitas CELU SAGU, koja se sastoji od 2001, pa 2010 "druga odiseja" pa 2064 "treca odiseja" i najzad 3001 "finalna odiseja" tada je sve objasnjeno, cak i oni "mitski" delovi...
Opet, priznanje na "analitickom trudu" - ko zna, sve je moguce...
Poz.
Old 23-03-2008, 11:51 PM   #5
slowstar
Pro Member

Kljucni deo modernog (tada) radarskog sistema se kako su mi rekli zvao "magnetron" i Clarke kao inzenjer je igrao dosta vaznu ulogu u njegovom razvoju. Naravno da sam metafore razumeo, to se podrazumeva, a sto se monolitovih razmera tice (kvadrati prvih celih brojeva) i to je jasno.
Kada kazem predvidjanja, mislim na opise Jupiterovih meseca - satelita, i to poprilicno detaljne, PRE nego sto je fotke poslao valjda "Voyager"- prosto su neverovatno tacni, u slucaju Ioa, Ganimeda, Iapeta, Europe, i tako dalje. Njegova predvidjanja su dakle ne toliko naucna, koliko "prorocka". Teslu ne bih da poredim sa Clarkeom, jer je Tesla malo naucnik, a vise inzenjerski prakticar, koji je mnoge svoje patente, nadajuci se komercijalnom uspehu, prijavio, ali nista novo nije doneo po pitanju fundamentalne nauke, sto ne znaci da ga ne treba ceniti - dapace.
Lepota Clarkeovog poetsko-filozofskog nacina izrazavanja, mitska vera u "Drevne" koji su se oslobodili "okova materije" a potekli kao i mi iz "mulja toplog, primordijalnog praokeana" na svojoj rodnoj planeti, njihova zudnja za bracom po razumu, sejanje inteligencije po galaksiji, ITD ITD ITD, simbolika uzdizanja ka uzvisenom, sjedinjavanje sa Bogom u tacki "omega", Otpor prema oficijelnoj religiji, koja zaista JESTE VELIKO ZLO, i jos mnoge druge teme o kojima je pisao, cine ga velikim, bar u mojim ocima...

Last edited by slowstar; 23-03-2008 at 11:57 PM.
slowstar is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2008, 12:24 AM   #6
idekius
Mason

idekius's Avatar

Jedino sto mogu da kazem da je A.Clark definitivno posecivao Beoviziju, cim je napisao:
"All is full of stars"
Old 24-03-2008, 12:35 AM   #7
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

novi mac-ov proizvod i pod monolith :]]]

http://www.youtube.com/watch?v=P95NWAHWLrc

http://www.youtube.com/watch?v=CiXR-...eature=related

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"

Last edited by alavuk; 24-03-2008 at 12:39 AM.
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2008, 03:37 PM   #8
master29
Banned

Quote:
Originally Posted by alavuk View Post
FAAAAAAAAAANTASTICNO
master29 is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2008, 01:04 AM   #9
idekius
Mason

idekius's Avatar

Nesto mi pade na pamet... sta bi bilo da je Hal 9000 proizvod IBM-a...

Prvo bi Diviner skontao da on kad se malo clockne moze zapravo da radi kao Hal 9800 i prckao bi po preplasenom samomislecem Hal-u, budzio mu razne stvarchice...
"Nista se ti ne brini Hal, sad cu ja da ti malo svirnem FSB i malo podignem napon, pa ces da sljakas kao sat, ali ako si los primerak, ima da izgoris ki licna."

Elem, to bi bila prava blagodet po Hala u odnosu na ono sto bi preziveo zahvaljujuci postupcima proizvodjaca... Ajde sto bi mu smanjli cenu cim bi izasla nova serija tipa Hal 2, Hal 2+..., pa bi nesrcnik kostao citavih 40-ak eu (sa PDV-om) , vec bi ga nadrndani klinci chupali sa maticne ploche motorcanglama i bacali u smece, ne bi li upgradeovali mashinu. A kad postavi svoje cuveno pitanje "Hocu li da sanjam?", dobijao bi odgovore tipa: "Naravno da neces, glupane! Konzerve ne sanjaju".

Last edited by idekius; 26-03-2008 at 01:08 AM.
idekius is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules