Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-04-2012, 05:19 PM   #1
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Ne mogu preko fona da lupim thnx
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2012, 08:18 AM   #2
Era
Member

Era's Avatar

Default Re: podnozje za zvucnike

Evo ti savet,u prodavnicama vodomaterijala imas da kupis polukruzne gumice za neke ,sta ti ja znam slavine,prodaju se u kesici od 8-10 komada ,oko 50 dinzi.odealno kao podloske za monitore!
Era is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2012, 07:04 PM   #3
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Name:  ImageUploadedByTapatalk1341424824.740045.jpg
Views: 326
Size:  30.2 KB
Name:  ImageUploadedByTapatalk1341424847.123876.jpg
Views: 323
Size:  33.9 KB
Name:  ImageUploadedByTapatalk1341425116.688209.jpg
Views: 317
Size:  35.3 KB
Eto cisto da okacim kako je na kraju ispalo .

Sent from my iPhone using Tapatalk
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 19-11-2012, 07:31 PM   #4
waster
Junior Member

Pozdrav svima,

znam da je stara tema ali verovatno je bolje da pišem ovde kad već postoji nego da otvaram novu...

ja bih kupio "industrijske" stalke... metalne, punjene peskom itd..
osim problema "amortizacije" zvuka postavljanjem materijala ispod stalaka i zvučnika, interesuje me da li postoji neko rešenje kojim će se osigurati da zvučnici ne budu oboreni... imao sam zidne nosače koji imaju sistem "stege" sa strane, pri dnu zvučnika ali ne znam da li ovi stalci imaju neku varijantu da se osigura zvučnik...

pročitao sam neke predloge da se spreči klizanje ali to ne bi sprečilo slučajno obaranje zvučnika ako se malo jače gurnu.

I gde da tražim te stalke u BG-u?
waster is offline   Reply With Quote
Old 19-11-2012, 08:17 PM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by waster View Post
......
pročitao sam neke predloge da se spreči klizanje ali to ne bi sprečilo slučajno obaranje zvučnika ako se malo jače gurnu.
........
Ako ih obesis na plafon koriscenjem sajli (preko elasticnih spojnica) nece moci da padnu. Znaci odustanes od stalaka. Drugog resenja nema a da se spreci prenosenje vibracija na sobu. Svaka cvrsta veza (zasrafis ih za stalak) izaziva upravo to... direktnu vezu kojom se prenose vibracije.

E sad PMC na primer to potpuno ignorise i svoje AML1 regularno prodaje sa rupama za srafove na povrsini ispod zvucnika cime ih mozes zasrafiti ZA stalak, upravo suprotno od ovoga sto ja pricam. U svakom slucaju potpuno ti je svejedno da li ces zvucnike zasrafiti za stalke ili ces sve staviti na "siljke"... vibracije ce se prenositi. Samo elasticne spojnice (proracunate prema tezini zvucnika) mogu obezbediti zastitu od vibracija. I to je u tvom slucaju moguce samo preko sajli kako sam vec rekao.

Na tebi je da izaberes...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 19-11-2012 at 08:35 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 19-11-2012, 09:28 PM   #6
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Napravi rigidne močne stalke napunjene sa kvarcnim peskom da čim manje rezonira struktura, pri?arafi zvučnike na gornju ploču gdje je inače zvučnik, a na pod:

a.) ili da je talna ploča veoma te?ka i povr?ina velika pa da se te?ko prevagne a ispod gumijasti ?iljci:
http://towersonic.com/customize.php
ARC i ARC HD

kovinski ?iljci iako imaju malu nale?nu povr?inu/?pica svejedno prenose vibracije na pod...

b. jednako osim talna ploča normalna i kakav namjenski decoupler:
http://www.mecanocaucho.com/docs/en/...l/soportes.pdf

Te i slične bobine nemaju direktni prenos/kontakt gornje i dolnje kovinske pločice nego je zaliveno sa gumom da su izolirane međusobno.

Takav element se za?arafi u talnu ploču stalka i u pod ali prije mora? da nađe? najprimjerniji polo?aj za zvučnike i slu?aoca (pomoču akustičkih meritvi dosta brzo nađe? poziciju i gleda? i na praktičnost polo?aja oba elementa... ponekad zna biti slu?aoc ili zvučnici u nezgodnoj poziciji).

Svakako je potrebno izračunati opte?bu kao ?to je Boggy rekao i tome primjerno izabrati elemenat iz kataloga.

Sa sajlama bi se jo? vi?e zakomplikovalo, barem meni ali izgledalo bi fancy.
I sa sajlama bi bilo potrebno nabaviti slične (federi) ili čak jednake elemente kao te gumi bobine. Pa jo? natezati sajle na pravu tenziju.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 19-11-2012, 09:51 PM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

da dodam da je najbolje da mehanicka rezonantna frekvencija bude manja od 10Hz, a najbolje ispod 5Hz... sa ovim podacima se sve moze sracunati i izabrati odgovarajuci proizvod, ako se zna masa koja je oslonjena na gumene spojnice.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 24-02-2013, 02:20 PM   #8
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Prvo, cestitke na pmc Vjerovatno ti uz novonastale probleme treba i period adaptacije na iste.

Drugo, prosetaj ih malo po sobi koliko je moguce.. Ja tek kad sam radio mjerenja u mom prostoru sam skapirao koliko je pozicioniranje ustvari bitno.

Trece, bass ce ti bit definisaniji na bilo kakvim (da ne kazem finim teskim) stalcima nego na stolu.
Old 24-02-2013, 03:43 PM   #9
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rhino View Post
Prvo, cestitke na pmc Vjerovatno ti uz novonastale probleme treba i period adaptacije na iste.

Drugo, prosetaj ih malo po sobi koliko je moguce.. Ja tek kad sam radio mjerenja u mom prostoru sam skapirao koliko je pozicioniranje ustvari bitno.

Trece, bass ce ti bit definisaniji na bilo kakvim (da ne kazem finim teskim) stalcima nego na stolu.

Djes Rhino, prvo hvala, a drugo problem je sto u ovakvoj postavci kakva mi je sada nemam mogucnosti za manevar, ali cu obavezno ovih dana uzeti ili napraviti stalke, i prvo sto cu uraditi pokusati da napravim razmestaj kako bi ih udaljio na jedno metar od zida, trenutno su na 30-40 cm od zida, sto nije dobro... Zatim cu da uzmem da micujem ove moje "apsorbere" koje imam po sebi i da napravim ozbiljnije, i za uglove itd, pa cemo videti sta se desava...
Jan is offline   Reply With Quote
Old 24-02-2013, 04:32 PM   #10
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Pa i ta razdaljina od zadnjeg zida nije 100% pisano pravilo, tj sve ti zavisi od sobe do sobe.. Meni npr posle tih mjerenja ostadose zvucnici unazad u odnosu na predhodnu 'odokativnu' varijantu (dakle blize zadnjem zidu)..

Stalke svakako preporucujem (punjene/teske), a preporucujem i auralex mo pad-ove po cijenu da budem ismijan od strane strucnjaka sa foruma koji su ih ranije hejtovali..

To je najjeftiniji komad opreme koji pravi razliku u zvuku koji sam ikad kupio.. Imao sam prije njih 'podloske' od tvrde kamene vune, al ovo radi bolje as far as I'm concerned..

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules