Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-08-2013, 11:02 PM   #1
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Default Struja u studiju/stanu/ateljeu

nazalost desio mi se peh oko mixete zbog jednostavno previse uticnica na malom produznom (imam samo jedan steker u trenutnoj sobi) i naravno sve to moze da odvede do katastrofe , pa sam hteo da vas pitam sta koristite zastite u studiju/stanovima/ateljeima kad su vam stare instalacije u zgradi ... naravno najbolje je resenje kompletna nova instalacija u stanu gde sam , ali to malo teze posto nameravamo da se vratimo kuci tj u bg-u , dal treba glavnu razvodnu kutiju u zgradi isto pregledati i sl.

Pozdrav

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 27-08-2013, 01:33 AM   #2
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Struja u studiju/stanu/ateljeu

Ako na tu razvodnu letvu nemas ukljucen bojler, ves masinu, sporet, frizider i mesalicu za beton, ne bi trebalo da imas problema.

Ako je na letvi dosta potrosaca, ali su svi male snage - tipa razni ispravljaci za telefon, klavijature, TV, radio i tome slicno, nema bojazni da ces je preopteretiti. Sva ukupna snaga moze da ide preko 1kW (ako su osiguraci od 16A i ako je letva dovoljno jaka), a sa TVom, kompom i ispravljacima - daj boze da dodje do 400W sve zajedno...

Najkriticnije za audio sistem je postojanje izvora elmag. zracenja na toj fazi - jaci elektromotori, skljocanje lampi gde se stvara strujni luk i tako dalje. Dakle, ako je moguce skloni frizidere, ves masine i slicne krupne sprave tog tipa - i bice bolje.

Licno bih pokusao da sistem zastitim nekim malo boljim UPSom sa filtriranjem napona mreze, od eventualnih smetnji kroz instalacije...

Naravno da je potrebno kontrolisati razvodnu tablu, ako imas sumnji - treperenje svetla u kuci i slicne pojave, su dobar indikator da su kleme popustile... Desilo se meni u zgradi da je jedan od kablova popustio i da je uspeo da prespoji nesto... Posle dugo vremena treperenja i zmirkanja, sva svetla su sijala na 200% , dobio sam "malo vise napona" na toj fazi Sva sreca da je faza na kojoj su vecinom bile sijalice u stanu, bila u pitanju.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 27-08-2013, 10:46 AM   #3
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Naleteo sam skoro na jednom hi fi forumu na temu koja govori o struji,strujnim produžnim kablovima,utičnicama u zidu,kada sam je pročitao rekao sam jbt šta je ovo."Uticaj strujnog kabla na zvuk",ovaj strujni kabl je mračniji,onaj je svetliji.Koliko verujete u te priče,struja jeste bitna stvar,ali da li može u toj meri da utiče na zvuk?
disco violence is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2013, 02:09 PM   #4
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Quote:
Originally Posted by disco violence View Post
Naleteo sam skoro na jednom hi fi forumu na temu koja govori o struji,strujnim produ?nim kablovima,utičnicama u zidu,kada sam je pročitao rekao sam jbt ?ta je ovo."Uticaj strujnog kabla na zvuk",ovaj strujni kabl je mračniji,onaj je svetliji.Koliko verujete u te priče,struja jeste bitna stvar,ali da li mo?e u toj meri da utiče na zvuk?
Glavna razlika između audiofila i ton mastora je u tome ?to je
ton majstor- MAJSTOR, a audiofil- zaljubljenik u audio.

Audiofil je osoba prete?no većeg financijskog stanja (ili to samo ?eli biti)
kojem je izgled opreme (naravno nesvjesno) stra?no bitan, i na svu muziku gleda toliko strastveno da "zaboravlja" osnovne postulate kabla?e:
1.L (induktivitet)
2.R (otpor)
3.C (kapacitet)

Meni je u?asno ?to danas, u 21-om stoljeću, neki proizvođači audiofilske opreme mogu uspje?no plasirati svoje wudu-mudu proizvode..bogatiti se na bezočnim la?ima, neznanju..

Čak i na bryston-ovom www-u fino pi?e: " svoje novo bryston pojačalo mo?ete u?tekati direktno u zid bez potrebe za truć-buć filterima, stabilizatorima..",
a ljudi opet bjesomučno kupuju "strujna pomagala".

IMHO, ako je problem sa strujom: odvojiti fazu na razvodnoj kutiji samo za audio,
ili investirati u odvojni transformator!
Ako je struja okej, paziti da njeni kablovi nisu blizu audio (pogotovo majk) kablova.
Ako moraju biti blizu, DIY strujni kabel sa shieldanim vodičima je najjeftinije rije?enje.
Old 28-08-2013, 07:27 PM   #5
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

sve je to uredu eto pregledao sam opremu na brzinu , sve je ok (valjda nisam jos proverio i zvucnik) tj ono glavno zvucna karta kontroler rade, er-1 znam da radi kao i mc505 barem tako mislim , ali mi nije jasno zasto bas mixeta ...

Old 29-08-2013, 11:18 AM   #6
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Quote:
Originally Posted by alavuk View Post
.. ali mi nije jasno zasto bas mixeta ...
a ?to se događa točno sa njom?
Old 29-08-2013, 11:51 AM   #7
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

pregorela sad dal je samo trafo ili cela ploca stvarno ne znam

Old 29-08-2013, 02:41 PM   #8
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by alavuk View Post
pregorela sad dal je samo trafo ili cela ploca stvarno ne znam
Mozda se desio neki pik na mreznom naponu. Mozda bi kvalitetniji UPS to resio - nisam probao, ali kazu ljudi... Zato sam i pomenuo ono gore sto se npr meni desavalo sa neispravnim instalacijama - ali za to je jedini lek - zamena istih

Ako imas neke polu-pro ili pro ambicije da u tom prostoru napravis studio - izvlacenje "tehnicke struje" kao sto je Redinhart objasnio, nije losa ideja... Narocito je vazno da imas propisno uradjeno uzemljenje, mozda najvaznije od svega za "kvalitet" napajanja sa mreze...

To moze da bude i neki drugi razlog. Npr - taj trafo lako crkava - jer proizvodjaci vole da stave komponente na ivici tolerancije (npr za 12V stave 12V kondenzator, a tih 12 je na pragu izdrzljivosti istog - nije im cilj da radi 200 godina) Ja bih krenuo od njega: ako poznajes nekog ko zna da rukuje unimerom ili voltmetrom, neka premeri trafo, za pocetak.
psionic is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules