|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav,
... imam problemčić sa Alesisovim monitorima. Naime nedavno sam testirao prostoriju sa sine sweep-om od 30 - 10 000 HZ i primjetio sam da kod frekvencija od 45 - 70HZ zvučnici lagano počnu brujati.Najglasnije na 55HZ. ... kasnije sam skužio da u stvari ne bruji sam zvučnik nego kad pustim 55 HZ kroz rupe za bass refleks zrak struji u tolikoj mjeri (osjetim ga na pola metra ![]() ... na svakom su dvije rupe sa prednje strane pa sam probao u svaku rupu ugurati spužvicu izrezanu na dimenziju rupe debljine 2 cm. I gle vraga šum je nestao. Zrak i dalje struji ali u puno manjoj mjeri. Spužvica apsorbira kretanje zraka. ... zanima me da li to ok rješenje čisto iz razloga da ne preopteretim zvučnik?Ili da li možda time mjenjam neke karakteristike zvučnika (slušanjem ne primječujem razliku , osim što više ne bruji ![]() ... taj efekat sam primjetio i prije ali nisam bio siguran o čemu se radi Zbog čeg se to uopče dešava? Znam da to nisu vrhunski monitori ali ako je to normalno onda je to totalni lapsus u konstrukciji. Pozdrav i Hvala unaprijed ... Last edited by codar; 09-10-2011 at 08:37 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Ovo ce sigurno cika Boggy da temeljno tehnicki podupre i objasni.
Ja cu vise da se osvrnem na to da to eventualno moze da ugrozi hladjenje pojacala unutar kutije (ispravite me ako lupam)... I na to da su to kutije u najnizem cenovnom rangu i da zaista ne treba od njih ocekivati da sviraju neka cuda. "Jugo ne ide 250... Pa ne ide, onda kupis bmw... ![]() Cak i skuplje kutije od tih imaju ovaj problem, ali pricamo o kutijama koje su uslovno receno boranija, obzirom da "ozbiljan" monitor kosta bar preko 1k i koji evro po komadu, pa onda nemas taj problem...
![]() |
#3 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Ako si resio problem... uzivaj.... EDIT: posalji sliku tvog resenja, da i drugi mogu da vide i opisi koji si sundjer koristio,....
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Cuo sam da je dosta njih to radilo sa tim alesisima, stavljali su i sklupčanu čarapu u po 1 od otvora, ali posle su imali drugi problem-bilo im je zagusljivo u sobi, posto carape nisu bile ciste.
![]() Mala sala, ali najozbiljnije, negde sam procitao i to sa carapama. U glavnom nece dovesti do kvara, jer koliko mi se cini svaki monitor ima po dva otvora. pozz |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
a bilo je bash o ovome govora u nekim starijim threadovima o alesisima i adamima...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() www.myspace.com/slikaiprilikamusika |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ...i da... ...Jugo ide brze od 50, a retko koji Ferari moze 450... ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Alesis M1 Active 620 i Alesis M1 Active MK2 | ljusi | Monitoring | 2 | 13-09-2011 11:22 AM |
Wharfedale DP8.2A vs. Alesis M1 Active MK2 | Tribal_kg | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 16 | 06-07-2006 03:55 AM |
..Alesis M1 Active Mk2 zabluda?.. | lesha | Monitoring | 10 | 03-05-2006 01:59 PM |