Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-09-2011, 03:34 AM   #1
n00b
Member

Default Zujanje monitora

Evo, taman kad sam poce risavat akustiku same sobe, pojavilo se zujanje u monitorima.

Radi se o krk rokit 6, i oba su pocela zujat u isto vrime. Doduse mozda su i prije al tek sam sada primjetio, i evo vcrs ne mogu zaspat.

Zuje kad su spojeni u struju bez ikakvog balansiranog ili nebalasiranog kabela.

Proba sam prominit naponski kabel. Nista.

Chekira sam sve ostale uticnice u kuci. Nista.

Simptomi su jako lagano zujenje i sum. Cujno samo kad je potpuna tisina.

Sto uciniti? Servis? Ne pada mi nista drugo napamet. Cita sam o drugim zujalicama po forumu. Nista korisno nisam pronasa.
n00b is offline   Reply With Quote
Old 22-09-2011, 08:23 AM   #2
voomighty
Senior Member

voomighty's Avatar

Default Re: Zujanje monitora

mozda ti je do struje u celoj prostoriji, tako je kod mene bilo u stanu onda je elektricar prespajao struju u celom stanu i nema vise, prenego sto odneses na servis probaj kod nekog ortaka koji miza ima "sredjeniju struju" jedan zvunik...

Sve je dobro dok se covek ne usere
voomighty is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2011, 10:37 AM   #3
ELEKTROIVO
Member

ELEKTROIVO's Avatar

budući da si rekao da se to čuje samo kada je potpuna tišina, možda će te ovo razočarati, ali svi monitori (pričam o aktivnima ili možeš to proširiti i na opčenito na pojačala) imaju neku malu količinu zujke i šuma pri maksimalnom pojačanju i to se pojačava sa lošom strujom.. a kod aktivaca je to zapravo normalno stanje (maksimalno pojačanje) jer ti šalješ u njih signal određene glsanoće i kontrolu imaš na pultu, kompu ili negdje drugdje. probaj napraviti ovo što ti je preporučio voomighty....

po meni, imaš sljedeće varijante za rješavanje tog problema (da nebi netko krivo shvatio, uzimam u obzir situaciju da monitori zuje BEZ PRIKLJUČENOG SIGNALNOG KABELA):

1. napravi si odvojeno uzemljene za studio. To možeš jednostavno napraviti na način da negdje u vrtu zabiješ sondu za uzemljenje i to povežeš debljom žicom (minimalno 6 kvadrata) sa uzemljenjem studija... ali u tom slučaju MORAŠ to odvojiti od uzemljenaj ostatka kuće/stana/zgrade. neznam kako su ti organizirane električne instalacije, ali bilo bi idealno kada bi imao poseban razvodni ormarić sa osiguračima samo za studio i da u ovoj kombinaciji ugradiš posebnu FID sklopku samo za studio.

2. Odvojni transformator (balansirana struja) ovo je malo skuplje rješenje (do 1000 eura) dakle, treba ti odovjni transformator 220/220, odnosno 220/110+110 .... dakle, njega se spaja na način da na njegov primar dovedeš fazu i nulu sa dolaznog kabela za CJELI studio, a studio napajaš sa njegovog sekundara i centertap transformatora spojiš na ODVOJENO uzemljenje (vidi prvu stavku). na samoj instalaciji u studiju se ne mijenja ništa i u ovoj kombinaciji je obavezno ugraditi FID sklopku IZA transformatora iz sigurnosnih razloga. Moram napomenuti da se ovo rješenje radi kada imaš jako puno noise-a u sistemu, ne isključivo samo na monitorima kako si to opisao.

3. ugradnja powerconditionera .. . odlična stvar, istina, košta od 1500-3000 eura... radi funkciju odvojnog transformatora i daje balansiranu struju, ali još dodatno stabilizira i filtrira struju... preporučujem FURMAN

prije svih ovih stvari koje sam ti opisao, ako se odlučiš na nešto od toga, OBAVEZNO popričaj sa dobrim ELEKTRIČAROM i neka ti provjeri u kakvom ti je stanju električna instalacija. Vrlo često se dogodi ako je instalacija stara i/ili neadekvatno napravljena (prije svega mislim na kvalitetu spojeva) ili je uzemljenje neadekvatno.... i to JAKO utječe na šumove, brujku i zujku u studiju.

po tvojem naglasku bih rekao da si negdje sa mora, a poznato je da dolje ljudi imaju problema sa uzemljenjem (radi nedostatka prave zemlje ili pjeskovitog terena) i često se instalacije izvode sa sistemom nulovanja.... ali bi isto tako mogao bit problem ako koristiš neki uređaj koji ima switchersko napajanje (dakle to može biti bilo što od consumer elektronike, komp, TV, i slično) koje ima filter na ulazu.... nezgodno kod tog filtera je to što ako nije uzemljen, na šasiji uređaja se može pojaviti polovina napona mreže (110V).... a sad, ako imaš sistem nulovanja u prostoru, to može biti izvor ovakvih problema, jer u tom slučaju taj filter nije uzemljen nego spojen na nulu od struje

bio sam malo preopširan, ali nadam se da će ti ovo pomoći

pozz, Ivica

Last edited by ELEKTROIVO; 25-09-2011 at 10:43 AM.
ELEKTROIVO is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2011, 12:33 PM   #4
Hollow Mind
Member

samo prelepi na kablu za napajanje od monitora uzemljenje nekom trakom i tvoj problem je resen
Hollow Mind is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2011, 12:46 PM   #5
ELEKTROIVO
Member

ELEKTROIVO's Avatar

Quote:
Originally Posted by Hollow Mind View Post
samo prelepi na kablu za napajanje od monitora uzemljenje nekom trakom i tvoj problem je resen

i usput uplati osiguranje za opasnost od strujnog udara...... i naravno, u slučaju kvara, budi siguran da ti garancija ovo ne pokriva
Old 25-09-2011, 01:59 PM   #6
Danilo S
Member

Danilo S's Avatar

Quote:
Originally Posted by ELEKTROIVO View Post
i usput uplati osiguranje za opasnost od strujnog udara...... i naravno, u slučaju kvara, budi siguran da ti garancija ovo ne pokriva
Ish koliko smo puta misketu tako izolirali na svirci, pa kada pjevač malo ustima dodrine majk a ono bzzz. Elektrooooo sounddddd
Danilo S is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2011, 02:42 PM   #7
Hollow Mind
Member

Quote:
Originally Posted by ELEKTROIVO View Post
nema sanse da te udari struja mislim ako bi te udarila?
imam iste monitore i isti problem jer je losa strujna instalacija u kuci i tako je uradjena da ima loop petlju... bolje je izolovati monitore negu ulagati 3000 evra za renoviranje kompletne instalacije
Hollow Mind is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2011, 09:58 PM   #8
ELEKTROIVO
Member

ELEKTROIVO's Avatar

ma radite što god hočete... moja profesionalna obaveza je upozoriti vas da se to NE RADI... uzemljenje na šasiji uređaja je tu iz SIGURNOSNIH razloga, a ne zato jer je to tamo neko stavio jer mu se tako htjelo...... ovaj primjer sa ustima na mikrofonu je najbenignija situacija, ali stvarno se može dogoditi da netko "zasvjetli"...

što se tiče 3000 eura za renoviranje instalacije i loopova u uzemljenju.... neznam od kud ti tolika cifra za tu namjenu?
zar je toliki problem potrošiti 100 eura i kupiti nekoliko kvalitetnijih strujnih letvi i sve spojiti na JEDNU zidnu utičnicu? ili u najgoroj varijanti povući novi komad kabela sa razvodne ploče?
Old 25-09-2011, 10:50 PM   #9
Danilo S
Member

Danilo S's Avatar

Naravno, razumijemo se da bilo kakvo izoliranje nije dobro rje?enje. Na svirci je to samo privremeno. U ovom slučaju bi naravno bolja bila trajnija rje?enja, koja nu?no ne moraju biti skupa.
Danilo S is offline   Reply With Quote
Old 26-09-2011, 03:09 AM   #10
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Danilo S View Post
Naravno, razumijemo se da bilo kakvo izoliranje nije dobro rje?enje. Na svirci je to samo privremeno. U ovom slučaju bi naravno bolja bila trajnija rje?enja, koja nu?no ne moraju biti skupa.
Ako imas parno grejanje, mozes da sprovedes sa razvodne letve (koju si ukljucio u zid i IZOLOVAO zemlju) jedan kablic, koji ce biti spojen za jednu od papucica za uzemljenje, a sa druge strane negde gde ima dodir sa metalom parnog radijatora. Ili ako nemas parno grejanje, moze i na cesmu (neki ventil negde...)

Sta mislis o ovoj egzibiciji Ivo

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules