Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 25-01-2011, 11:47 AM   #1
nikolaivanic
Senior Member

Exclamation kHz vs bits ili 96/16 vs 44/24

Nisam do sada snimao na 96k niti sam koristio 24 bita.
Rezolucija na 96k je duplo bolja nego na 48k tako da se dobija siri fq opseg a i reprodukcija u cujnom opsegu je preciznija (valjda?).
Sta mu tu onda dodje razlika izmedju 16 i 24 bita? Pretpostavljam da u procesu digitalnog miksovanja ima neku ulogu?

Namera mi je da snimam na 96k (ili 48k), upotrebim u pc neke efekte, pa da onda idem sa 10 ch u analog mix sa reverbima, kompresijom, exiterom itd. Da li u toj kombinaciji ima uticaja 16 vs 24 bita?
Da li da to onda remixujem na dat 48k/16 pa zatim presemplujem na 44k/16 na compu ili je bolje da mix bacim nazad na pc na 96k/24 pa onda da radim konverziju na 44k/16?
Ili je najbolje snimiti drugim compom direktno na 44k/16bita? Da li je tu potreban dihtering?
Koje programe da koristim za ta procesiranja.
Imam nameru da koristim Sonar 7 ili 8 kao recorder i za obradu, da li je ok ili bi prednost imao Cubase? Licno mi se cini da PC radi lakse sa Sonarom..
nikolaivanic is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules