|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Superoperater
|
![]()
Kad sam rekao laik - mislio sam na laika za elektrotehniku. Primetio sam da se ovde cak i potencira da onaj ko radi sa spravama moze da nema pojma o elektronici, cak ne mora ni da ima veze sa elektro strukom. Cak se i u skolama tipa SAE, koliko primecujem, zaobilazi ta elektronika u sirokom luku. A svako ko je bar procitao neko stivo na temu, zna o cemu je rec kada kazem nelinearnost... A onaj ko bi da radi na raznim SSLovima 1176icama i cudima, a nema pojma o elektronici, nije laik - nego egzibicionista
![]() izvinjavam se za offtopik, necu vise.
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 19-01-2011 at 09:12 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Producentu i mixin inzenjeru nije vazno sta znaci tacno pojam nelinearnost i ma koliko se trudio da na OVOM forumu to proglasavas preterano znacajnim ja cu se pobuniti iako razumem odlicno o cemu zelis da pricas... Producentu i mixing inzenjeru je jako bitno da CUJE (SVOJIM) usima posledice bilo kakvih pojava u hardveru i softveru i da uz pomoc toga, ali i svojim ukusom, senzibilitetom, mastom, muzikalnoscu i ko zna s cim jos... napravi dobru pesmu... poznavanje elektronike, digitalne ili anelogne ali i racunarstva, programiranja, matematike, elektrotehnike.... mu, ama bas nista, nece pomoci na, konkretno, tom putu. Quote:
pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 19-01-2011 at 10:42 PM. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Superoperater
|
![]() Quote:
Quote:
Svedok sam - tako sam i nasao posao - tome, kada ljudi, koji pojma nemaju o tehnici (muzicari npr), krenu da sami srljaju u svet zvuka, kako brzo budu zatrpani gomilom tehnickih sitnica, koje su meni smesne, iako sam na skromnom nivou tehnickog znanja. Shvatam tvoju ranije iznesenu, moglo bi se reci - razocaranost - nasim sirokim sveobuhvatnim obrazovanjem, ali ponavljam, ne mora da zna da NAPRAVI efekat, samo bar neko osnovno znanje o tome sta se desava unutar kutije. Gomila ljudi se ovde npr pojavljuje koji se bave npr miksovanjem a ne zna sta je faza, sta je perioda... Onda krenu u nekakvo ispravljanje subjektivno stecenih impresija da nesto ne valja i tako dalje... ne znajuci gde da traze gresku niti da li je ima. Ne znaju da postoji nesto sto se zove konra-faza na primer. A to je elementarno. Pa jos onda uzmu analognu traku i snimaju preko nje ? Ovoj raspravi svakako nije mesto ovde, jos jedno izvinjenje Nikisi. Moja greska sto sam zapoceo... Ovde uvek ima neko da kaze nesto totalno suprotno protivnom.
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 20-01-2011 at 12:11 AM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Ja licno ne poznajem ni jednog ko je vican, iskusan i sposoban sto se miksanja i obrade zvuka tice a da ga uopste interersuje konstrukcija i nacin kako sprave rade... vise stotina puta sam zapocinjao da objasnim makar i najmanju sitnicu i dobio samo "spustenu roletnu" od svih prisutnih slusaoca.
Znaci.. ponovicu ... njih to ne zanima niti treba da ih zanima... pricam iz svog iskustva zato sto samo imam to iskustvo... a ne necije tudje niti spekulisem (nagadjam). A definitivno ne mislim da je pristojno nazivati nekoga ko, bez znanja o konstrukciji i funkcionisanju SSL miksera, radi na njemu, "egzibicionistom", pogotovo sto ih takvih ima neuporedivo vise i to je normalno (za takve je mikser i pravljen!)... ma sta ti mislio o tome... i niko ti ne brani da mislis sta god zelis, jedino pripazi na kvalifikacije koje ispaljujes bez preteranog udubljivanja. pozdrav bogi p.s. btw... teoretsko razumevanje STA je kontra-faza i kako nastaje nece ni jednom producentu niti mixing inzenjeru pomoci da NA SLUH proceni KAD se desila kontra faza u miksu ako to nije naucio da detektuje na sluh. Znaci poducices ih necemu sto im nece nista pomoci da detektuju "na sluh"... pa zasto bi ih onda poducavao tome?
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 20-01-2011 at 12:43 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Superoperater
|
![]()
Ma ne moze da ne zna sta je balansirani kabl i cemu sluzi, a da uspesno radi u studiju punom analogne opreme. On sam, ce kad-tad doci u sukob sa tom istom opremom.
Kad bolje razmislim... Pitanje je samo sta podrazumevamo pod radom u studiju... Kod nas se jedan covek zaposljava da radi miks, mastering, usnimavanje i povezivanje... Mozda je problem u tome sto ja to vec polako prihvatam kao normalno ?
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ja pravim neku spravu, ili projektujem/nadzirem izradu akustickog tretmana... pojma nemam o muzickoj produkciji niti miksanju, niti me to zanima vise od potrebe da budem upucen koliko moj posao zahteva.... slicno kao i..... .... Mihajlo, koji je u stanju da konfigurise vrhunske PC racunare za audio/video produkciju... ali mu nikada niko nece dati da miksa i/ili producira... Ne znam sta je tu nejasno i nelogicno. pozdrav bogi p.s. pocisticemo ovaj OFF-TOPIC kasnije....
![]() |
![]() |
#7 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
On ce mozda i cuti. Ali nece znati gde tj u cemu je problem ? Niti kako da ga resi... Mada, otisli smo ovde malo u metafiziku... Ako zna dobro da izmiksuje, znace i gde da trazi gresku. Neki minimum minimuma ipak ima...
![]() |
![]() |
#8 | |
Moderator
|
![]() Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#9 |
MAO
|
![]()
meni se čini da razumevanja osnovnih principa zvuka i fizike istog, kao i tehničke konstukcije opreme na kojoj radimo, nikad neće smetati nekom ko se bavi samo egzekucijom produkcijskih zahvata. Primera radi, da ne kontam šta su faze i kontrafaze, ne bi mi nikad palo na pamet da okašnjavam 2 gitare reampovane na dva različita pojačala, i slušam šta sam time dobio. Slična stvar mi radi posao i sa semplovima triggera za doboš, moraju se prošetati po fazi da bi proradili. Da ne pričam o samim fazama višemikrofonskog snimanja instrumenata.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
![]()
tehnicko poznavanje faza i kasnjenja, definitivno ne spada samo u elektroniku, i kada neko kaze elektronika, a pricamo o spravama za audio produkciju onda meni prvo na pamet pada tehnika kompresije (korekcija glasnoce) audio signala koja u osnovi moze biti opticka, sa fetom ili recimo sa VCA...
s obzirom na kompleksnot tih analiza, prosto poznavanje faza i kasnjenja, ipak spada u oblasti koje letimicno poznavanje trigonometrije iz srednje skole i zdrav razum, elementarna inteligencija lako pokrivaju.... dok je tehnike kompresije audio signala sa istim alatima nemoguce rastumaciti dovoljno jasno da bi ista pomagalo u produkciji osim tehnikom "bezuspesnih pokusaja" ili drugaicje "probaj pa pogresi" metodom. To vam je svima "krst" koga morate nositi u ovoj bransi, a to je samo maleni detalj, koji i nije tako kompleksan, koliko recimo moze biti kompleksno shvatanje funkcionisanja konvolucionog reverba na bazi "impulsa" ... itd... za sta je potrebno poznavati furijeovu transformaciju pa sve dalje sta treba. S obzirom da ovo gore sto napisah, nisam ja izmislio, i s obzirom da je to 0.01% onoga sto je do sada implementirano od znanja, nauke i tehnologije u sprave za audio produkciju, stvarno me tera da budem izuzetno oprezan kada se dohvatim teme... "a koliko producent mora da zna o tehnologiji i nauci na bazi koje je, sprava koja mu sluzi u radu, konstruisana, da bi je uspesno iskoristio" Oblast je stvarno preterano velika da bi procenili sta bi to "minimalno" trebao producent da zna da bi uspesno koristio sprave... Tako da to sto si naucio o fazama i shiftovanju trekova na vremenskoj osi... pretpostavljam da jako mali broj ljudi zna, ali i da onima koji to ne znaju, preterano ne smeta da rade svoj posao i zaradjuju kintu... takodje se siftovanje faze u odredjenom opsegu frekvencija moze uraditi i notch/peaking filtrom na nizim frekvencijama od opsega od interesa... znaci ekvilajzerom... sto je metoda koju je moguce primeniti i na cisto analognom produkcionom lancu.... sto su verovatno i koristili samo mozda nisu napisali u kakvoj knjizi. itd... ima toga sijaset... i stvarno se ne bi zanosio idejom da procenjujem sta bi od celog tog mnostva stvari vi trebalo da znate a sta ne... te POSTUJEM odluku da SAE to nema u programu, za razliku od akustike prostorija gde nije toliko program povrsan (ima razloga i zasto....) btw... razdelio sam off topic na dva dela, jer se prvi ticao headrooma.. kako kaze i naslov ... a ovaj se tice tehnickog obrazovanja producenata i mixing inzenjera... pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 20-01-2011 at 03:28 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Sve semplovi, neki loop i nijedna sprava... | Mogli | Promocija radova | 0 | 03-01-2011 12:34 PM |
Da li postoji ovakva sprava? | Mrav | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 2 | 06-04-2010 01:13 AM |
Koja je ovo sprava? | fischek | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 9 | 29-08-2007 11:02 PM |
Mastering sprava | Color | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 15 | 21-10-2006 06:50 PM |
Nova strava sprava iz PreSonusa | Tiki the Boyler | Computer Hardware | 2 | 31-01-2006 08:58 AM |