Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-01-2011, 09:09 PM   #1
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Poznavanje tehnickog funkcionisanja sprava, da li je potrebno za produkciju?

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
E tu je, brale, poceo problem...
Kad sam rekao laik - mislio sam na laika za elektrotehniku. Primetio sam da se ovde cak i potencira da onaj ko radi sa spravama moze da nema pojma o elektronici, cak ne mora ni da ima veze sa elektro strukom. Cak se i u skolama tipa SAE, koliko primecujem, zaobilazi ta elektronika u sirokom luku. A svako ko je bar procitao neko stivo na temu, zna o cemu je rec kada kazem nelinearnost... A onaj ko bi da radi na raznim SSLovima 1176icama i cudima, a nema pojma o elektronici, nije laik - nego egzibicionista

izvinjavam se za offtopik, necu vise.

Last edited by psionic; 19-01-2011 at 09:12 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2011, 10:22 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: 1176

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
......Cak se i u skolama tipa SAE, koliko primecujem, zaobilazi ta elektronika u sirokom luku.
Naravno
Quote:
A svako ko je bar procitao neko stivo na temu, zna o cemu je rec kada kazem nelinearnost...
Nelinarnost se prilicno lako simulira digitalno,...
Producentu i mixin inzenjeru nije vazno sta znaci tacno pojam nelinearnost i ma koliko se trudio da na OVOM forumu to proglasavas preterano znacajnim ja cu se pobuniti iako razumem odlicno o cemu zelis da pricas...

Producentu i mixing inzenjeru je jako bitno da CUJE (SVOJIM) usima posledice bilo kakvih pojava u hardveru i softveru i da uz pomoc toga, ali i svojim ukusom, senzibilitetom, mastom, muzikalnoscu i ko zna s cim jos... napravi dobru pesmu... poznavanje elektronike, digitalne ili anelogne ali i racunarstva, programiranja, matematike, elektrotehnike.... mu, ama bas nista, nece pomoci na, konkretno, tom putu.
Quote:
A onaj ko bi da radi na raznim SSLovima 1176icama i cudima, a nema pojma o elektronici, nije laik - nego egzibicionista
preterao si.. ajde da razumem da covek ima svoje misljenje, ali da toliko ignorise ocigledne cinjenice pa izvlaci ovakve karakterizacije, prelazi granice (mog shvatanja) pristojnosti.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 19-01-2011 at 10:42 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 20-01-2011, 12:01 AM   #3
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Producentu i mixing inzenjeru je jako bitno da CUJE (SVOJIM) usima posledice bilo kakvih pojava u hardveru i softveru i da uz pomoc toga, ali i svojim ukusom, senzibilitetom, mastom, muzikalnoscu i ko zna s cim jos... napravi dobru pesmu... poznavanje elektronike, digitalne ili anelogne ali i racunarstva, programiranja, matematike, elektrotehnike.... mu, ama bas nista, nece pomoci na, konkretno, tom putu.
To je tvoje subjektivno misljenje. Ja ne mislim tako. Znanje kako sprava radi moze dosta pomoci onome ko radi sa njom - da je pravilno upotrebi - za pocetak. Ne mislim na neko fakultetsko znanje, ali svakako, neka osnova ne bi skodila - naprotiv. Narocito kada su starinske analogne sprave u pitanju... Po mom misljenju.

Quote:
Originally Posted by boggy
preterao si.. ajde da razumem da covek ima svoje misljenje, ali da toliko ignorise ocigledne cinjenice pa izvlaci ovakve karakterizacije, prelazi granice (mog shvatanja) pristojnosti.
Kriterjum za pristojnost ti je prilicno visok... Ne znam sta je ocigledno, meni je ocigledno upravo suprotno. Mozes da se ne slazes, niko ne brani... Stojim iza toga sto sam rekao.

Svedok sam - tako sam i nasao posao - tome, kada ljudi, koji pojma nemaju o tehnici (muzicari npr), krenu da sami srljaju u svet zvuka, kako brzo budu zatrpani gomilom tehnickih sitnica, koje su meni smesne, iako sam na skromnom nivou tehnickog znanja.
Shvatam tvoju ranije iznesenu, moglo bi se reci - razocaranost - nasim sirokim sveobuhvatnim obrazovanjem, ali ponavljam, ne mora da zna da NAPRAVI efekat, samo bar neko osnovno znanje o tome sta se desava unutar kutije.

Gomila ljudi se ovde npr pojavljuje koji se bave npr miksovanjem a ne zna sta je faza, sta je perioda... Onda krenu u nekakvo ispravljanje subjektivno stecenih impresija da nesto ne valja i tako dalje... ne znajuci gde da traze gresku niti da li je ima. Ne znaju da postoji nesto sto se zove konra-faza na primer. A to je elementarno. Pa jos onda uzmu analognu traku i snimaju preko nje ?

Ovoj raspravi svakako nije mesto ovde, jos jedno izvinjenje Nikisi. Moja greska sto sam zapoceo... Ovde uvek ima neko da kaze nesto totalno suprotno protivnom.

Last edited by psionic; 20-01-2011 at 12:11 AM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 20-01-2011, 12:10 AM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Ja licno ne poznajem ni jednog ko je vican, iskusan i sposoban sto se miksanja i obrade zvuka tice a da ga uopste interersuje konstrukcija i nacin kako sprave rade... vise stotina puta sam zapocinjao da objasnim makar i najmanju sitnicu i dobio samo "spustenu roletnu" od svih prisutnih slusaoca.
Znaci.. ponovicu ... njih to ne zanima niti treba da ih zanima... pricam iz svog iskustva zato sto samo imam to iskustvo... a ne necije tudje niti spekulisem (nagadjam).

A definitivno ne mislim da je pristojno nazivati nekoga ko, bez znanja o konstrukciji i funkcionisanju SSL miksera, radi na njemu, "egzibicionistom", pogotovo sto ih takvih ima neuporedivo vise i to je normalno (za takve je mikser i pravljen!)... ma sta ti mislio o tome... i niko ti ne brani da mislis sta god zelis, jedino pripazi na kvalifikacije koje ispaljujes bez preteranog udubljivanja.

pozdrav

bogi

p.s. btw... teoretsko razumevanje STA je kontra-faza i kako nastaje nece ni jednom producentu niti mixing inzenjeru pomoci da NA SLUH proceni KAD se desila kontra faza u miksu ako to nije naucio da detektuje na sluh. Znaci poducices ih necemu sto im nece nista pomoci da detektuju "na sluh"... pa zasto bi ih onda poducavao tome?

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 20-01-2011 at 12:43 AM.
Old 20-01-2011, 12:45 AM   #5
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Poznavanje tehnickog funkcionisanja sprava, da li je potrebno za produkciju?

Ma ne moze da ne zna sta je balansirani kabl i cemu sluzi, a da uspesno radi u studiju punom analogne opreme. On sam, ce kad-tad doci u sukob sa tom istom opremom.

Kad bolje razmislim...

Pitanje je samo sta podrazumevamo pod radom u studiju... Kod nas se jedan covek zaposljava da radi miks, mastering, usnimavanje i povezivanje... Mozda je problem u tome sto ja to vec polako prihvatam kao normalno ?
Old 20-01-2011, 12:50 AM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Ma ne moze da ne zna sta je balansirani kabl i cemu sluzi, a da uspesno radi u studiju punom analogne opreme. On sam, ce kad-tad doci u sukob sa tom istom opremom.
........
To ne radi producent i/ili mixing inzenjer... nego studijski tehnicar... ali se on ne bavi miksanjem/produkcijom.

Ja pravim neku spravu, ili projektujem/nadzirem izradu akustickog tretmana... pojma nemam o muzickoj produkciji niti miksanju, niti me to zanima vise od potrebe da budem upucen koliko moj posao zahteva....

slicno kao i.....

.... Mihajlo, koji je u stanju da konfigurise vrhunske PC racunare za audio/video produkciju... ali mu nikada niko nece dati da miksa i/ili producira...

Ne znam sta je tu nejasno i nelogicno.

pozdrav

bogi

p.s. pocisticemo ovaj OFF-TOPIC kasnije....

Old 20-01-2011, 12:58 AM   #7
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
p.s. btw... teoretsko razumevanje STA je kontra-faza i kako nastaje nece ni jednom producentu niti mixing inzenjeru pomoci da NA SLUH proceni KAD se desila kontra faza u miksu ako to nije naucio da detektuje na sluh. Znaci poducices ih necemu sto im nece nista pomoci da detektuju "na sluh"... pa zasto bi ih onda poducavao tome?
Ok, iz ovog ugla podeljenih zanimanja, sasvim ok da ne mora da barata tehnikalijama. Ali evo upravo ovaj primer...

On ce mozda i cuti. Ali nece znati gde tj u cemu je problem ? Niti kako da ga resi... Mada, otisli smo ovde malo u metafiziku... Ako zna dobro da izmiksuje, znace i gde da trazi gresku. Neki minimum minimuma ipak ima...
Old 20-01-2011, 01:09 AM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Ok, iz ovog ugla podeljenih zanimanja, sasvim ok da ne mora da barata tehnikalijama. Ali evo upravo ovaj primer...

On ce mozda i cuti. Ali nece znati gde tj u cemu je problem ? Niti kako da ga resi... Mada, otisli smo ovde malo u metafiziku... Ako zna dobro da izmiksuje, znace i gde da trazi gresku. Neki minimum minimuma ipak ima...
Skoro svaki pristojan mikrofonski preamp ima dugme za obrtanje faze... ako covek nema dovoljno radoznalosti da pritisne to dugme i provali kakav je "osecaj" onda nema sta da trazi u ovoj bransi.

pozdrav

bogi

Old 20-01-2011, 02:45 AM   #9
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

meni se čini da razumevanja osnovnih principa zvuka i fizike istog, kao i tehničke konstukcije opreme na kojoj radimo, nikad neće smetati nekom ko se bavi samo egzekucijom produkcijskih zahvata. Primera radi, da ne kontam šta su faze i kontrafaze, ne bi mi nikad palo na pamet da okašnjavam 2 gitare reampovane na dva različita pojačala, i slušam šta sam time dobio. Slična stvar mi radi posao i sa semplovima triggera za doboš, moraju se prošetati po fazi da bi proradili. Da ne pričam o samim fazama višemikrofonskog snimanja instrumenata.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 20-01-2011, 03:08 AM   #10
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Poznavanje tehnickog funkcionisanja sprava, da li je potrebno za produkciju?

tehnicko poznavanje faza i kasnjenja, definitivno ne spada samo u elektroniku, i kada neko kaze elektronika, a pricamo o spravama za audio produkciju onda meni prvo na pamet pada tehnika kompresije (korekcija glasnoce) audio signala koja u osnovi moze biti opticka, sa fetom ili recimo sa VCA...

s obzirom na kompleksnot tih analiza, prosto poznavanje faza i kasnjenja, ipak spada u oblasti koje letimicno poznavanje trigonometrije iz srednje skole i zdrav razum, elementarna inteligencija lako pokrivaju.... dok je tehnike kompresije audio signala sa istim alatima nemoguce rastumaciti dovoljno jasno da bi ista pomagalo u produkciji osim tehnikom "bezuspesnih pokusaja" ili drugaicje "probaj pa pogresi" metodom.

To vam je svima "krst" koga morate nositi u ovoj bransi, a to je samo maleni detalj, koji i nije tako kompleksan, koliko recimo moze biti kompleksno shvatanje funkcionisanja konvolucionog reverba na bazi "impulsa" ... itd... za sta je potrebno poznavati furijeovu transformaciju pa sve dalje sta treba.

S obzirom da ovo gore sto napisah, nisam ja izmislio, i s obzirom da je to 0.01% onoga sto je do sada implementirano od znanja, nauke i tehnologije u sprave za audio produkciju, stvarno me tera da budem izuzetno oprezan kada se dohvatim teme...

"a koliko producent mora da zna o tehnologiji i nauci na bazi koje je, sprava koja mu sluzi u radu, konstruisana, da bi je uspesno iskoristio"

Oblast je stvarno preterano velika da bi procenili sta bi to "minimalno" trebao producent da zna da bi uspesno koristio sprave...

Tako da to sto si naucio o fazama i shiftovanju trekova na vremenskoj osi... pretpostavljam da jako mali broj ljudi zna, ali i da onima koji to ne znaju, preterano ne smeta da rade svoj posao i zaradjuju kintu...

takodje se siftovanje faze u odredjenom opsegu frekvencija moze uraditi i notch/peaking filtrom na nizim frekvencijama od opsega od interesa... znaci ekvilajzerom... sto je metoda koju je moguce primeniti i na cisto analognom produkcionom lancu.... sto su verovatno i koristili samo mozda nisu napisali u kakvoj knjizi.

itd... ima toga sijaset... i stvarno se ne bi zanosio idejom da procenjujem sta bi od celog tog mnostva stvari vi trebalo da znate a sta ne... te POSTUJEM odluku da SAE to nema u programu, za razliku od akustike prostorija gde nije toliko program povrsan (ima razloga i zasto....)

btw... razdelio sam off topic na dva dela, jer se prvi ticao headrooma.. kako kaze i naslov ... a ovaj se tice tehnickog obrazovanja producenata i mixing inzenjera...

pozdrav

bogi

Last edited by boggy; 20-01-2011 at 03:28 AM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules