|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Videh negde na netu kompletan nacin(nacrt)kako se sam monitor ubacuje u bas trap,ali sam izgubio adresu,nasao sam nesto samo ne znam sta da izaberem.Naravno ne bih sada do detalja radio isto, ali kao neka inspiracija za izradu bi mi dobro dosao neki ok nacrt.Znam da nije bas to tako jednostavno,mada bih ja gledao da uprostim stvar sto vise,jednostavno ima li neka adsresa na netu i neka skica koja bi mi posluzila kao reper za izradu tako neceg.Hvala!
Veliki pozz! Last edited by grada27; 14-08-2009 at 08:20 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
nije toliki problem fizička ugradnja monitora, već obavezno kopanje po njegovoj skretnici
i jo? ako je pasivna (a većinom jest)..uf..
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Halo
sto se tice kopanja po skretnici je samo donekle tocno. Cinjenica je da se dize bass sekcija. ali pise naj cesce u uputstvu kolko moras spustiti bass. ako su aktivnie monitore kod neki proizvodjaca ima u biti taj modus vec ugradjen. Ako imas pasivne onda to mozes rjesiti na taj nacin da koristis npr. u cubase eq, ima presetova orginal. koje moras izgasti kada radis mixdown. 3 nacin je ugraditi zvucnike, i tretman raditi po njima, mislim zvucnike. Ali to samo napravijo ako su ti zvucnici vrhunski i nezelis ih vise mjenjati. pozz Denis |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
nije isto kolika je povr?ina okolo.. i jo? mno?tvo parametara čini mi se da bez mjernog mikrofona ni?ta čak i u slučajevima aktivnih monitora koji imaju dip switcheve kojima korigiramo skretnicu.. osobno, nisam ljubitelj toga imho
![]() |
![]() |
#5 | |
Moderator
|
![]() Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
"Bass gain" zvucnika prilikom ugradnje u zid ili "zid", zavisi od mnogo parametara koje si vec naveo, i uopste nije trivijalan ekvilajzer kojim bi se to tako precizno "podesilo"... tako da se i takav ekvilajzer moze slobodno zaobici... pogotovo sto nista dobro nece napraviti. Najcesca pojava koja moze smetati je vec opisani bass gain (ispod 300-700Hz, zavisno od dimenzija kutije), na koji se korisnik moze naviknuti, posle odredjenog vremena... i to je mnogo bolja solucija od bilo kakvog cackanja po ekvilajzeru. Zvucnici se ugradjuju u zid da bi se izbegla difrakcija ivica kabineta (jer se maskiraju) i time povecala rezolucija u zvucnoj slici. Drugi razlog za to je smanjenje utroska prostora za bass trap i zvucnike istovremeno, integracije dve konstrukcije u samo jednu. Pri tom treba imati u vidu da je NEOPHODNO za tu akciju, sledece: - Ako je zvucnik Bass Reflex ili Transmission Line, izlaz za protok vazduha mora biti na licu zvucnika (napred). Za passive radiator vazi isti zahtev... mora biti "od napred" pasivna membrana. - Ako je zvucnik aktivan onda pojacalo mora biti od napred, jer iza NEMA protoka vazduha... ako neke konstrukcije i predvidjaju nekakav protok vazduha... onda to i nije sasvim "intenzivna" ugradnja zvucnika u zid ili "zid" mada i tako mogu da se dobiju solidni rezultati... pitanje je veliko kakve ce dodatne "aktivnosti" pokazati rezonatori koji se pri tom formiraju (kanal za hladjenje) mada, generalno, zavlacenje hladnjaka od pojacala u prostor bez strujanja vazduha nije preporuciljivo ni u kom slucaju. Ugradnju zvucnika u zid je najbolje uraditi uz (tesnu) saradnju sa proizvodjacem zvucnika... da bi se mogle uraditi adekvatne prepravke na skretnici, i to je najbolji nacin (bez obzira da li je zvucnik pasivan ili aktivan) pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
![]()
to su presetovi koje su iskljucive za ugrdnju u sit i njie neki filter!!!!!!!!!
vrlo jednostavno. fan vamo fan tamo ali to radi sto je naj bitnije. Skretnica je tako i tako ugradjena. evo ti primjer jedni zvucnika. pozz Denis |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
construction 2 way bass-reflex
concept One & One Monitor with Wave-guide fc responce free field 48 - 20.000 Hz +/- 2 dB fc responce in wall 50 - 20.000 Hz +/- 1,5 dB system low fc responce 46 Hz - 3 dB max. sensitivity 109 dB max. sensitivity long term 106 dB harmonic distortion at SPL <100Hz 0,8 % harmonic distortion at SPL >100Hz 0,35 % Bass driver |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
|
![]() Quote:
hallo Boggy svi znamo da si protiv take ugradnje, jer imas neke osobne iskustva koje te nisu zadovoljili na vjerovatnije. u mom studiju i u svim drugim studijama di sam bio upleten. je to prvo sto radim. tako da mogu reci da imam samo dobra iskustva narucito u malim prostorijama. pristup vrlo jedniostavan ugraditi zvucnike i radim tretman po mjerenju. to je tajna ![]() pozz Denis |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
VIP Member
|
![]()
A u cemu je razlika izmedju preseta i filtera?
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
bass trap | korenjak | Dizajn i konstrukcija studija | 61 | 06-07-2015 07:13 AM |
specifican bas trap | SandRob | Dizajn i konstrukcija studija | 8 | 09-06-2009 07:20 AM |
Imaging trap...... ? | OFF | Dizajn i konstrukcija studija | 12 | 25-08-2008 10:06 PM |
Bas trap | "7" | Dizajn i konstrukcija studija | 10 | 03-04-2007 08:42 AM |