|
Slobodan Marković Nas istaknuti umetnik, klavijaturista, aran?er i producent, radio Delta Project (with Sanja Ilić), Olivera Mandića, Dejana Petkovića, Dadu Topića ("Princeza", "Mia" ), Zdravka Čolića (Kad bi moja bila, Okano), brojne ?pice, d?inglove i najave TV i radio emisija.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
evo sad sam ja malo pod utiskom filma "sejtanov ratnik" prosto me odusevila muzika koja je radjena za ovaj film , pa me zanima kakva su tvoja iskustva sa namenskom muzikom tj filmovima/reklame i sl. u smislu komponovanja izbora zvuka i sl.
|
![]() |
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Ja isto mislio da pitam kako organizujes rad kad radis muziku za film?
da li gledas i sviras i snima (sta ti padne na pamet) ili se ozbiljno udubis, ili radis sta ti kaze reziser i koliko ga uopste slusas? |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Za to nema nekih pravila koja su Bog zna kako cvrsta.
Nisam mnogo radio za filmove, 2-3 samo malo vise pozorista, i ponajvise baleta (upravo se spremam da pocnem jedan) Dakle, bar ja obicno prvo procitam scenario ili knjigu snimanja, sta vec dobijem, pa onda razgovaram sa rediteljem ukoliko je i njemu jasno sta hoce...najgori su oni koji misle da znaju sta hoce, a u stvari pojma nemaju (vrsta "nadobudnih" sveznalica, a u stvari bleferi) Po meni, a i Kovac se slaze sa tim, najbolji su oni koji imaju dosta poverenja u kompozitora, daju mu "prvu ili drugu ruku" montaze i kazu: uradi sta mislis, i kako osecas, nazalost, to su retki primeri postenja i plemenitosti... Ja obicno pokusavam da nadjem neku temu i zapisem je samo na notnu hartiju, jos dok sam pod utiskom scenarija, pre no sto sam i video bilo kakvu sliku...Zatim, pogotovo ako je cajtnot, sto u vecini slucajeva jeste, gledam par puta montirano, sa ili bez reditelja (bolje bez, ako neces da trpis samoljubiva hvalisanja i zahteve u smislu: pazi, ovde muzika mora da izvadi situaciju, nije mi valjao glumac, ali MORA DA BUDE HIT!!! verujte mi, i takvih sam se gluposti naslusao, mada sam spreman da trpim svasta, ne bih li radio za film, jer su u mojoj nesrecnoj zemlji 2 - 3 foliranta, slatkorecivoscu, lazima ili uvlacenjem u d... i vecerama, uzeli SAV POSAO TE KATEGORIJE, tako da moja malenkost, vrlo retko, skoro nikako ne dobije sansu da radi u ma kakvom iole boljem filmu, sem ako ne ponudis da nekom novopecenom reditelju uradis dzaba studentski ili diplomski rad, a i ti uzimaju svoje kojima je tata kupio racunar za 300 eura kako ne bi "duvao" sa drustvom u kaficima i po zurkama, i taj za nedelju do deset dana postaje nov, mlad, originalan i svez kompozitor, a u najmanju ruku je moroncina u vecini slucajeva - iako kao sto kazu "papir trpi sve" tako i danasnji mediji trpe sve...sta da kazem a da ne ocajavam jos vise...izvinite, ali to je realnost...Zaboravljam vrlo hotimicno da napomenem da razni "nadobudni" kompozitori obecaju reditelju: "ja cu sve to da tio sredim, kako hoces, ako hoces simfo orkestar i za to cu da ti napisem, pa onda malo promucurniji okrenu telefon: " alo Slobo, ima jedna brzometna tezgica, nije neka lova, ali trebas mi hitno" i u tom smislu, a posle se 'ladno potpisu, kao kompozitori, orkestratori, dirigenti, i tako to, a partituru nisu ni omirisali...Ne mogu vise da kukam, ne vredi...izvinite, ali to je moja sudbina bila, i jos uvek je, ima tome par decenija, a od "tapsanja po ramenima" sav sam modar, a od kinte ili priznanja - NISTA...
We are not alone in the Universe... Last edited by slowstar; 28-04-2007 at 01:08 AM. |
![]() |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
Za koje si filmove radio glazbu?
I općenito, postoji li neki srpski film odnosno srpski filmski kompozitor kojeg cijeni?? Neki konkretno primjer, molim te, pa da potra?im. |
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
I da... kako to da ja ne mogu nikako steći dojam da (u tvojem slučaju) nema od priznanja ni?ta? Lova je jedno, no ipak mislim da si cijenjen u svojem poslu, a to nije ba? tako mala stvar. Tako da ima? pravo
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
tada kao mlad saradnik. Licno sam komponovao muziku za filmove "Ekran snezi" i "Spadijer". Nazalost, to su malo poznati, vise "Intimisticki" filmovi. Malo sam radio na filmu, iako sam sebe smatram najupotrebljivijim bas za tu muzicku oblast, i uopste instrumentalnu muziku, ali sam nazalost vecinu svoje karijere posvetio pevacima, iz poznatih ekonomskih razloga... Ponavljam, neki su ljudi sami sebe "Monopolisali" da budu kompozitori filmske muzike, a nisu to ni blizu zasluzili. neke zaista smatram u najmanju ruku nemuzikalnim, a celu su svoju karijeru zasnovali na filmskoj muzici, nametnuvsi sami sebe. Strasno sam se sekirao u doduse retkim prilikama kada sam gledao neki domaci film kada sam cuo nedotupavnu idiotsku muziku, i bez najve i odjavnog titla znao koji su "moroni" to "komponovali". Kako da ne kukam kada vidim da mi je gro zivota prosao, a da sam "neiskoriscen" i da bar ja mislim da je ogroman deo moga talenta propao uludo, radeci aranzmane za slagere i festivale, i krijuci se iza tudjih imena, a kada bi poceo da pricam sta sam sve u ime drugih radio, veruj mi da bi se veoma iznenadila...Bilo bi tu dosta imena, ne samo iz Srbije, nego bogami i iz Hrvatske, gde sam u ranijem periodu dosta radio i kao aranzer (Arsen Dedic, Tereza, Srebrna Krila, Zorica Kondza, I.T.D.) i odakle nosim jako prijatne uspomene, prijatnije nego iz moga grada, gde sam doziveo dosta nepravde, podmetanja i "otimanja" poslova, pod izgovorom, "pusti ga, uobrazen je, skup je, prezauzet je, a NISTA OD TOGA nije bilo tacno...Mlada si, talentovana, to tvrdim, i moram da te upozorim, budi spremna na takve situacije, tesko ces ih izbeci...
We are not alone in the Universe... Last edited by slowstar; 28-04-2007 at 09:44 PM. |
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Svako u svom gradu... Iskreno hvala na ovom postu.
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Preporucite dobar film | korenjak | Pricaonica | 413 | 19-09-2018 05:09 PM |
Nevidjeno - film studio poljska !!!!!!!!!!!!!!! | DaBear | Dizajn i konstrukcija studija | 32 | 05-02-2009 12:30 AM |
Zvuk & Film | Color | Predlozi i sugestije | 7 | 05-05-2005 11:45 PM |