|
Dragan Ivanović Bas Maister, Studijski muzičar, aran?er, producent (saradjivao sa Vasil. H Bendom, Mangus, Van Gogh, Ceca, ...trenutno saradjuje sa Bala?evićem, Rambom, Sergejom Ćetkovićem i Strip...snimao bas Nevernim Bebama, Zdravku Čoliću, Van Goghu, Ceci, Regini, Vladi Georgiev, trenutno aktivan i kao DJ (projekat bassystem predstavlja perc.elemente) |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Evo, da krenemo
![]() Mislim da odlicno mozes, iz vise uglova (muzicara, producenta pa i snimatelja....) preneti neka svoja iskustva vezana za snimanje bassa. Pre svega mislim na izbor instrumenta (konstrukcija, vrsta drveta, elektronika.......) i preampa (ili pojacala) za usnimavanje. Tema je malo opsirna, ti nam reci neka svoja iskustva, sta volis, sta u startu odbacujes, kad si bio najzadoviljniji usnimkom, kad ne..... a mi cemo se vec snaci za nova pitanja ![]()
.....Snimam sve (u)zivo ..... ![]() Last edited by OFF; 19-10-2006 at 02:19 PM. |
![]() |
![]() |
#2 | |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
moram da priznam da nisam ba? u ?ivotu toliko isprobao gitara da mogu da govorim o tome koliko pojedino drvo i kako utiče na zvuk. Sve moje gitare (potpuno slučajno) su imale rosewood neck, i uglavnom neck-through. I na?alost, kod nas se sve radi na brzinu, tako da iako sam snimao preko stvarno vrhunskih pojačala i pretpojačala, vrijeme nas je uvjek ograničavalo tako da nisam mogao mnogo da eksperimenti?em. Međutim, sa ovim novim gitarama, koje imaju ugrađenu dobru aktivnu elektroniku, novim ?icama i dobrim raspolo?enjem (dobrom koncetracijom) vrlo malo je potrebno da se dobije dobar zvuk. Ja sam uglavnom bio zadovoljan kad bi kombinovali direktan signal iz gitare (preko nekog kompresora i eq. po mogućnosti) sa jo? par mikrofona na pojačalu. Volim i da stavim mikrofon iznad kobilice (o tome sam već pisao u tredu "oprema", pa da se ne ponavljam) jer se time dobijaju odlični efekti. Ako je u pitanju fretless, dobijete zvuk kao da ste snimali kontrabass, a ako snimate slap dobro izlaze visoke frekvencije, koje magneti obično ne pokupe... Zavisi kakva muzika se radi, jer za neki funk, finger style (tipa pastorius, jamiroquai, kad se koristi uglavnom bridge magnet) čak je i po?eljno da ?ice nisu nove, da ne zvone previ?e, dok opet ako se radi ne?to tipa marcus miller, nove ?ice su imperativ. Ponekad mi je dovoljan samo direktan signal iz gitare, malo razvučen L-R kad se tra?i konkretan, čist zvuk, a nekad opet samo koristim varijantu mic-pojačalo, ako hoću da dobijem recimo rokerskiji, zaprljaniji bas (kad sam radio neke basove za petra jelića, koristio sam adam glavu i malu hand-made kutiju 12", samo jedan mic i dobili smo zadovoljavajući rezultat... kako si i sam rekao, tema je preop?irna, pa polako poz |
|
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
A 'tube' vs 'solid state' preampi za bass?
#4 | |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
Tube preferiram kad mi treba zdrav, prirodan ton. Naravno, kad je pojačalo u dobrom stanju. I vi?e volim da koristim stara lampa?ka pojačala, nego ove nove, nekako mi nemaju taj karakter. A i drive koji se dobije lampom je neprevaziđen. Mada, punch i visoke frekvencije nikad nisam uspio dobro njime da izvučem Solid State pojačala mi nemaju tako plemenit zvuk, rekao bih...a i ne mo?ete radio da slu?ate kao na starim dobrim lampama...međutim, ova nova pojačala, jo? kad imaju 4*10", plus horna, plus neki box 15" sa bass reflexom pa vi?e od 300w...sve mo?e da se dobije, moderan, konkretan full range zvuk...ali opet ka?em...najbolji zvuk sam svirao preko ampega (on valjda ima 8 ili vi?e desetki!!!)...eh....al' ko će to da prenosi |
|
![]() |
![]() |
#5 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Pozdrav |
||
![]() |
![]() |
#6 | ||
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
Quote:
U stvari najdra?e mi je kad dva puta snimim istu liniju, pa ih razvučem panoramski, ali to je malo drk***, jer moram da se sjetim kako sam svirao u prvom take-u, pa da ponovim...ali je rezultat super, ako me ne mrzi ili ako je prosta bas linija, pa nije te?ko ponoviti isto...međutim, mnogo je lak?e sa akustičnim gitarama, a i manje je osjetljivo za gre?ke |
||
![]() |
![]() |
#7 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Ipak cu ostati pri basu u centru ![]() ![]() Pozdrav |
||
![]() |
![]() |
#8 |
Banned
|
![]()
a bassy, reci mi, da li preferiras da snimas duze dionice ili snimas krace loopove pa onda miksas i uklapas sve?
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
zavisi o kakvoj muzici se radi...ako je elektronska u pitanju, onda je po?eljno monotono ponavljanje kratke fraze (zavisi i kakva je fraza, koliko taktova je po?eljno snimiti da bi ta fraza imala smisla), recimo u numeri DrUnder sam snimio jedan takav bass, kratka fraza koja se ponavlja...to je takva muzika, ne trpi mnogo ?arenila u basu... ako radim ne?to ?to treba da simulira bend, (znači ono, klasika, aran?man u kompjuteru, bubanj programiran ili loop) onda uvjek snimim kompletan bass, jer mi je glupo da kopiram bass sa prve na drugu strofu ili refren, jer tako ja inače ne sviram bas...?to se pjesma bli?i kraju, treba po malo da se razvija, pa je uglavnom po?eljno bass odsvirati drugačije, često sa vi?e tonova i sl... a ako se osvira ?ivi bubanj, onda je stvar jasna....nemoguće je i kopirati a i glupo, zar ne...mada su neki i to radili ![]() |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Banned
|
![]()
ja sam do sad svirao gitaru i pomalo sam podcjenjivao tezinu sviranja basa i juce sam od jednog drugara pozajmio bas da malo "probam" i vidio sam da je dosta teze svirati nego sto sam mislio..ajde daj mi neke instrukcije za pocetnika sta da vjezbam i na sta da obratim paznju....
edit dosta je drugaciji "sistem", ja sam navikao da prste drzim u "trzalica" položaju pa mi sad zajebano da sviram prstima i uopste da se naviknem na sirinu žica... Last edited by balthazaar; 22-10-2006 at 09:34 PM. |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
live snimanje u fl | dmhmaestro | Tutorijali | 4 | 30-08-2009 10:45 AM |
snimanje | domingo | Denis Mujad?ić a.k.a. Denyken | 1 | 05-04-2009 11:31 AM |
Snimanje bassa i gitara za novi album SOPOTa! | Tiki the Boyler | Promocija radova | 10 | 11-12-2008 12:10 AM |
Snimanje bubnja | Kirdan | Dizajn i konstrukcija studija | 41 | 29-07-2008 10:42 AM |