|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Treba mi informacija vezana za ozvucavanje dobosa na LIVE svirkama:
-Koji mikrofon upotrijebiti -Zapelo mi oko na Opus seriju od Beyer Dynamica i to Opus 67 ili 88 Ima li ko iskustva kakva sa ovim mikrofonima? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Ono sto se def najvise upotrebljava je SHURE sm57,kako uzivo, tako i u studiu,posebno ako se radi o nekoj vrsti ROCK muzike.Dobra polazna tacka za postavku je 3-5cm od obruca pod uglom od 45 stepeni.Opus nisam probao, verovatno su OK,ali za te pare 57-RULES
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Banned
|
![]()
Ja ne?u o mikrofonima za bubanj, jer se ne razumijem toliko, ali imam jedan drugi savjet... Treba koristiti dva mica!
1) Prvi mic. dolazi iznad dobo?a, pod odredjenom kosinom, tako da hvata sami udarac (njega postavi? upravo tako kako je OFF opisao.) 2) A drugi mic treba postaviti ispod dobo?a i to strogo VERTIKALNO, sa glavom na gore, ispod samog centra pre?nika dobo?a, tako da najoptimalnije hvata sami zvuk opruge (federa). Onda ta dva mica ?alje? u dva kanala mixera i boji? svaki posebno. 1) Onaj gornji mic. malo zabasi? (malo im stegne? srednjake i visoke, a doda? basa, ali ni?ta ekstremno). 2) Kanal od donjeg mica neznatno poo?tri?, tako da se fino ?uju federi... Tom micu mo?e? dodati i malo vi?e reverba. Njega po potrebi i malo vi?e poja?a?! Ali mora? pa?ljivo usladiti volumee ta dva mica (za tu priiliku dobro je sve usnimiti, pa onda ?uje? kako to zvu?i i odredi? koji mic treba poja?ati, ili koji umanjiti). Mogu se tu d?arati jo? i panorame na ta dva mica, ali ne ekstremno, ve? samo u nijansama! To vani zvu?i fantasti?no! U skladu sa tra?enim performansama (o?tro ili zaba?eno...) ti mo?e? i odabrati vrste mica za iznad ili ispod dobo?a. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Mason
|
![]()
2 X Shure Beta 57 je sve sto ti za dobos treba...
![]() |
#5 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
Ja imam frku zbog faznih problema sa 2 mikrofona.Sta ako se desi da taj donji bude u fazi, a ti je okrenes...?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Koristit cu 1 mic, puno posla mi je dva stavljati.
Opus mi se svidja zbog stipaljke, a navode da je bas za snare ozvucavanje. Usput, imam ja vec stari SM57, no, njega cu spichiti za Hi-Hat (to sam vidio na Grammy dodjeli nagrada, na jednoj od 5 bina, i to dok je Lynyrd Skynyrd pichio). Zato kontam jos jedan mic za snare extra, ali me jebe cijeli zivot oko mene neki stalci u p***u m******u. E to je ono sto me privlachi u Opus seriji. Cijena nije losa - oko 120?. Nikad nisam nista od Beyer Dynamic koristio ![]() Probao sam vec sa SM57 - to je sound OK, upotrebljiv, jasan... I taman onako kako OFF rece |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
Donjem mikrofonu na snare-u se OBAVEZNO se mora okrenut faza. Pazi, gornji mikrofon je usmjeren prema dole, donji prema gore. Znaci njihove usmjerenosti su orijentirane 180 supnjeva. A ako uzmemo u obzir da se snare giba kako se giba, znaci nema price da je donja opna od snare-a u kontra-gibanju od gornje opne. Da ne duljim - to su sve razlozi zasto se MORA okrenuti faza (tj. polaritet) na donjem mikrofonu!
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Ima logike. Da li si probao dole staviti neki kondezatorski mikrofon? Pritsak nije prevelik, tranzijenti potrebni....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Moze i kondenzator, ali moras paziti da on moze podnijeti veliki SPL i da mu svakako ukljucis stisavanje (PAD)!
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Produkcija dobosa 80te | Griffith White | Audio Produkcija - Tehnike | 12 | 31-10-2009 02:20 PM |
Ozvucavanje pojacala | boom.trass | Gitarska Produkcija | 12 | 11-06-2009 09:05 PM |
ozvucavanje bubnjeva | sonny | Audio Produkcija - Tehnike | 11 | 08-12-2008 10:41 PM |
Ozvucavanje 2x12" + 1x15" gitarske kutije? | Molotov | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 11 | 03-12-2007 11:32 AM |