|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#71 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() |
![]() |
#72 |
MAO
|
![]()
au contraire, meni ova priča pokazuje da kada dozvoliš sebi i muzičarima da sa nesigurnošću uđu u studio, otvara se Danteov scenario iz kojeg će sigurno izaći proizvod sa ožiljcima, kao što ova ploča nema šanse da nikad zadovoljni svoj maximalni potencijal. Ceo sam ti primer dao povodom tog tvog pristupa koji ti forsiraš kao normalnim i jedinim mogućim, a ja na svome primeru video da od toga jedva i da može da ispadne pristojan rezultat. Od celog ovog slučaja, ko što već rekoh, ja sam dosta promenio pristup i više mi se te situacije neće dešavati, i siguran sam da , da sam i taj album od početka radio današnjim pristupom, bio bi gotov pre godinu i po dana, i zvučao bi bolje nego što će ovaj zvučati na kraju.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Member
|
![]()
Mislim da je najveća umjetnost kod snimanja/aran?iranja/produkcije znati prepoznati trenutak kad je pjesma gotova. Znači kad je dosta dodavanja novih kanala, vrćenja gumba i slično. Ljudi imaju različite pristupe, netko to postigne brzo, netko sporo, netko nikad, tako da nema univerzalnog načina razmi?ljanja. Su?tina je ?to br?e doći do ?eljenih rezultata (pogotovo ako se od toga ?ivi), ali ne pod cijenu kompromisa raditi polovične rezultate, pa se uvjeravati da su dobri. (Arthure uopće ne mislim na tebe ovom rečenicom)
![]() Znači svatko radi svojim tempom, a to i je poanta kućne produkcije, da ti da slobodu da eksperimentira?, a bez da ti netko visi nad glavom. A ipak su ljudi na ovom forumu dobrim djelom "kućni" producenti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Pro Member
|
![]()
Na primer: za pesmu "The Long And Winding Road", snimanu u januaru 1969. i u proleće 1970. taj trenutak je do?ao u novembru 2003.
![]() |
#75 |
Member
|
![]()
Dobro ovisno kog se pitalo. Da se pitalo Spectora, ostala bi verzija iz 70e (a to je i danas slu?bena verzija s "Let it be" albuma), a ovoj novoj je McCartney presudio (meni je i bolja)
![]() Ali to i nije dobar primjer ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ima naravno i drukčijih primera - Lenon u trenutku odlučuje da uradi novu pesmu, on i Makartni odlaze u studio i za nekoliko sati sami snimaju kompletnu "Ballad of John And Yoko". Ali čak i taj primer govori o tome koliko je dobro imati studio stalno na raspolaganju.
![]() |
![]() |
#77 |
MAO
|
![]()
preporučam da se malko manje bavite analizom Bitlsa i njihove fenomenologije, a malko više današnjicom i onim što ljudi i muzičari i producenti danas rade da bi bili uspešni i priznati. Vremena su nikad zanimljivija, i tek će se poslagati kockice ko šta kako i zašto.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Member
|
![]()
Za?to? Neka se svatko bavi onim ?to ga zanima i u okviru toga napreduje. Danas je bar vrijeme kad se nosi sve, slu?a sve, snima sve, pa ne vidim za?to bi svi morali biti isti. Ka?e? da su tebi vremena nikad zanimljivija. To je stvar percepcije, meni u glazbenom smislu nikad nisu bila dosadnija (barem od kada ja pratim glazbu). Eto ja volim neki retro zvuk, radim svoje pjesme i poku?avam ih staviti u neko ruho i kontekst koji se meni dopada, pa naravno da mi onda kompletna argumentacija ide iz tog smjera, ali tako i tvoja ide iz nekog tvog viđenja glazbe. Razlika je u pristupu - ja ?elim dobiti zvuk bubnja Keith Moona koji svira s mudima i 3 mikrofona, a dana?nja produkcija ?eli groove dobiti iz 34 mikrofona okačena po bubnju. Nije niti jedno, niti drugo lo?e.
A kad već spominje? Beatlese, mislim da se iz studijskih tehnika Abbey Road in?enjera, a i njihove glazbe da podosta naučiti bez obzira u kojem se ?anru glazbe kreće?. P.S. ja ovo radim iz hobija i prema tome uspje?nim smatram kad uspijem dobiti zvuk kakv ?elim, a ne ako prodam 6 miljuna primjeraka nečega ?to zvuči kao Lady Gaga. |
![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Pro Member
|
![]()
Arthure, pa to je kao kad bih ja tebi rekao da je Vox Ac30 previše star model pojačala ili da više niko ne svira gitare iz pedesetih (Les Paul, Stratocaster, Telecaster) ili violine iz osamdesetih (sedamnaestog veka)...
Kao što reče igormink, svako ima svoj pristup. Ja recimo, za razliku od njega, nemam nameru da pravim retro zvuk, već nešto potpuno novo - dakle sličan pristup onome koji su imali Bitlsi. Ne isključujem mogućnost da se danas negde u podzemlju zaista dešavaju neke zanimljive stvari i da će to jednog dana isplivati, ali ja to za sada nigde ne vidim. Vidim samo najveću kreativnu krizu u istoriji muzike. A kad već pričamo i o "retro" stilu, tu postoji jedan problemčić koji me odbija od tog pristupa. Stvari snimljene pre 40-50 godina imaju tu retro patinu samo pod jednim uslovom - da su urađene tako da isprate tadašnji trend i da je to praćenje trenda bilo primarno u odnosu na sam sadržaj pesama. Kod takvih pesama godine izjedu svu masu i ostane samo ljuštura forme, koja bez čvrste unutrašnjosti postane onako ulubljena i dobije vintage šmek. Ako hoćeš gitaru sa vintage izgledom uzećeš neki promašeni model iz polovine šezdesetih, pošto Les Paul ili Stratocaster (iako desetak godina stariji) ne izgledaju starinski. Tako je i sa pesmama. Ko hoće da zvuči retro pre će obratiti pažnju na stvaralaštvo grupa kao što su Hollies ili Small Faces ili neke manje uspele stvari iz Motown produkcije nego na Bitlse. "Here Comes The Sun", to je valjda jasno posle toliko godina, nikad neće zvučati retro.
And in the end, the love you take is equal to the love you make. Last edited by Znak; 01-04-2011 at 09:06 AM. Reason: Dodatak |
![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
VIP Member
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() JBTE! "znak" ala volis da e nadmudrujes i premudrujes!!!! Pa da si ulozio toliko energije u aranziranje / snimanje / sviranje , koliko se nadmudrujes ovde u postovima, GARANTOVANO bi ti sve zvucalo bolje!!!! Prosla su vremena kad su se albumi pravili u studiju po 800 dana ili koliko vec!! Nema vise tih artista ni tih para da to plate i nema muzike koja ce te pare vratiti i zaraditi nesto za izvodjace i record label. Svi pametni bendovi NAVEZBAJU i RAZRADE aranzmane i pesme pre snimanja, neki ih cak i prosviraju uzivo da vide kako ljudi reaguju, pa onda u studiju to urade jako brzo!! To sto taj neki nas "bend" radi sa Arthurom 3 godine, nema veze...ta ploca verovatno nece ni izaci a i ako izadje..nista se nece desiti! SVAKA pesma moze do NEDOGLEDA da se licka i popravlja / menja...pogotovu danas , kad se svake nedelje pojavi neki novi plugin !!! I ja kad preslusam SVE moje stare radove UVEK nadjem puno stvari koje mi DANAS ne rade mas 100%. ALI u tom momentu su i meni i ljudima oko mene (artist i record label) radile i svi su bili happy!! Uvek treba imati neki cilj, i vremenski rok inace se sve pretvara u mrcvarenje i jednu veliku pitu od g*****a ! Skoro je bio interview u Sound on Sound (feb 2011) sa likom koji je radio album sa Taylor Swift (US pop / country pevacica / kompozitor) koja je razvalila .. gde tip kaze kako su prvi singl uradili jako brzo, pesma je bila 100% tu, sve odradjeno kako treba i vec je zvucala kao hit i TEK ONDA su potrosili velike pare i vreme da je urade kako treba (mega session muzicari , studio itd..) Prvo PESMA - posle chmaranje u studiju...
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|