|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 |
Pro Member
|
![]()
MA jbo prijatelja, dođi s gajbom meni, pa ćemo da zaro?tiljamo
![]() Uglavnom, onakovu prvu sliku sam ti ja odmah i predlo?io, ali me nisi vjerojatno razumio. No u drugoj slici ti se simetrična velika vrata (mislim s obzirom na zadnje kutove zida) nalaze iza, te mislim da nebi trebao imati većih refleksija bassa na zad na slu?anje, pa bi ih onda tretirao samo za srednje i visoke (mada absorpcije nikada dosta u malim prostorima ![]() Koliko su ti ona mala vrata odmaknuta od prvaga kuta do njih, znači kada gleda? u ta vrata - lijevo od njih? |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Member
|
![]()
Evo mene, vredan od ranog jutra u borbi za Akustiku
![]() Postavio sam opremu ovako (SVE JE TACNO u razmeri i sve je simetricno): (nacrtao sam i stalke, da ne bude zabune oko toga za nekoga ko nije citao redom i postavio sam woofer, mozda neko ima nesto pametno da kaze povodom tog zlokobnog uredjaja). Ranije mi je woofer stajao ispod levog dela stola, a sad sam ga postavio ovako ispred sebe, na sredinu, da ne remeti simetriju. Prvi utisci: -CUJEM BASS (u odnosu na to da sam se u prethodnoj postavci mucio da ga cujem), cujem ga i previse, cini mi se da cujem kako "mulja" pomalo taj sub, pretpostavljam da je zbog toga sto su da tako kazem "DUPLI" coskovi ispred mene (i cosak od stoka od vrata i sam cosak zida). -Da treba da biram u ovako ne tretiranoj sobi sto se slusanja tice kako bi mi stajala oprema, ovako ili onako kako je prethodno stajala, izabrao bi ovako!+ Nisam stigao jos uvek da sednem DA RADIM pa ne mogu da vam kazem da li mi je tesko da radim ovako i da li me umara kao sto me umarao zvuk u prethodnoj postavci... Javljam se veceras sa jos utisaka ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |||
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Quote:
![]() MA, umarat će te i ovako ... opet zbog netretirane sobe ... |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |||
Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Definitivno nisam razumeo to kad si mi predlozio...?!? U slucaju da su vrata iza mene, kazes da ne bi trebalo mnogo tretirajna oko njih za potrebe niskih freq. Sta je u ovom slucaju kada su vrata ISPRED mene? Quote:
![]() A sa druge strane vrata se otvaraju ka unutra i kvaka je sa desne strane sto znaci da iako predje malo u prostor vrata, nece smetati puno ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||
Pro Member
|
![]()
Ti pivu, ja meso, a Boggy će da ro?tilja
![]() Ma glavno da je simetričan sa prostorom... U postu sam ti rekao ... Quote:
Quote:
![]() Da, malo ti je to za SC! Radi neki mobilni u tom slučaju ... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |||
Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Quote:
Pretpostavljam da su bass trapovi ono sto bi prvo trebalo razraditi (na crtezu), pa onda da predjemo na ove panelne apsorbere i difuzore? Jer kad pravim, pravicu sve od jednom. Bass trapovi. Citao sam ovde temu "bass trap" i neke teme koje je zapocinjao "NLP" u kojima ima bass trapova. Vidim da je definisano da treba da budu "STO VECI", air gapovi su pozeljni i sto gusci materijal (Kamena vuna). Od poda do plafona i po mogucstvu u svim coskovima. OK. ...jedno pitanjce, sto se zovu "Super Chunks"? ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Pro Member
|
![]()
Koliko sam shvatio i ne treba da bude air gapa iza superchunksa jer to pojacava frekvenciju na oko 100-110hz.
Air gap svakako iza 'uspravnih' apsorbera na zidovima, i ne sto gusci materijal u coskovima. Pozz
aje Last edited by Rhino; 22-04-2011 at 02:39 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | ||
Member
|
![]()
Pozz Rhino, hvala sto si se prikljucio ovoj temi
![]() Quote:
To sam procitao NLP-ov prvi odgovor u temi: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27268 i tako zakljucio... Mozda si ti u pravu, ne znam? :/ Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |||
Pro Member
|
![]()
Ovdje ti se pod mineralnu vunu podrazumjeva kao kamena vuna.
Quote:
Quote:
![]() Quote:
![]() ![]() Ponavljam da za SC-e (superchunkove) ne treba gusta kamena vuna, već ti je dovoljna 50-75 kg/m3, dok za panele i cloud-ove ideš sa gušćom kamenom vunom. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Pro Member
|
![]()
Evi ti link oko bass trapova (proslijedio mi NLP ranije)
http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?f=8&t=534 Tako sam dosao do zakljucka za airgap u coskove. Mada to je samo moje zapazanje, ipak na stvari koje ti predloze NLP ili Boggy obrati vise paznje nego na mene ![]()
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Vrata, prozori, prostor ??? | File | Dizajn i konstrukcija studija | 14 | 28-01-2011 10:43 PM |
Kako ukrotit prostor | UptempoDRM | Dizajn i konstrukcija studija | 5 | 25-12-2010 09:04 PM |
kako najbolje sredit ovaj prostor za studio?pls | ninowash | Dizajn i konstrukcija studija | 1 | 08-05-2009 12:36 AM |
Prazan i nesredjen prostor, kako poceti.... | hrkljus | Dizajn i konstrukcija studija | 14 | 06-03-2008 04:00 PM |
Prostor Za Probe I Studio | grada27 | Dizajn i konstrukcija studija | 45 | 29-09-2007 11:56 PM |