Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-11-2008, 05:42 PM   #41
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Default Re: Pevanje,rad Sa Pevacima U Studiu,istine I Zablude

kako god.. i dalje mislim da ce biti pretrpano.. ono.. na prvoj strani je pochetak, na 16toj nastavak, kraj na 54toj.. zato.. a vi mozete da se koljete i na drugoj temi.. ova tema bi trebalo da bude pomoc nama koji se nazivamo producentima a imamo ne znamo osnove muzichke teorije, i imamo problem u sporazumevanju sa pevachima.. npr, nikad nisam imao problem sa gitaristima/bassistima/bubnjarima...

al zato sa pevachima jesam.. takodje i sa trubachima i gudachima.. jednostavno kad kazem falshirash oni ne mogu da skapiraju.. al kad kazesh "za komicu vishe si odsvirala" to je druga pricha..

iako i dalje ne znam shta je zapravo komica, uspevam da izvuchem najbolje iz te rechi..
jer ako kazem da je neko (gudach, duvach) odsvirao za cent vishe, ne razume me..

osnove gudacha npr znam.. staccato, marcato, legato bla bla.. al i dalje ne znam shta je kontrapunkt iako je gosn sloba probao to da mi objasni i ja sam klimao glavom kao da razumem.. ovo je neshto shto bi moglo prostim jezikom da nam priblizi materiju koja nam i nije toliko poznata, i da nam pomogne u radu.. mislim da bi i oni koji sve to znaju, mogli da prochitaju.. jer, mozda vam dodje neki pevach bez muzichke akademije i kako mu posle objasniti shta zelite od njega?

nemozete detetu od 10 godina objasniti zadatak preko sinusa i kosinusa.. verujte mi.. otac moj je probao.. (drugachije nije znao, jer je zaboga zavrshio ETF i ne zna kako drugachije da se izrazi) dobio sam jedan na pismenom..

o tome pricham..

poz
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2008, 05:45 PM   #42
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eeva_r&b View Post
hm...
Kako objasnjavas arethu,stevia wondera,chaku khan?
ja mislim da ne mogu da urade vise od 5 trbusnjaka.
Mislim da bi se iznenadila...

Quote:
hm...

ono o cemu ti pricas je igranje i pevanje.
naravno,za igranje i pevanje je pre svega potrebna drugacija tehnika pevanja.neces sresti nekog ko ce pevati duge note i beltovati dok trci,u to sam sigurna. zbog toga vecina pevaca koristi autotune na live izvedbama (primer Beyonce knowles) ili pre-recorded vokale (rihanna,britney spears).
i kondicija je ovde potrebna,da se ljudi ne bi brzo zadihali pri ovome,naravno.
Biti "pevac" je mnoooogo vise od samog pevanja
Jedna faza u razvoju pevaca je da nadje svoj IDENTITET, druga faza je da taj identitet usavrsi u "idealnim uslovima", a treca je da otkloni svaku potencijalnu smetnju u izvodjenju ("sve osim idealni uslovi"), u sta, izmedju gomile stvari, spada i fizicka kondicija.

Mislim da je glavni problem sto u gomili on-line lekcija "kako postati "to i to" ..." niko ne kaze da sve pada u vodu, ako ne postoji identitet te osobe, bila da je pevac ili svirac.
Dakle, tu dolazimo do onoga sto pricaju (istina, malo grubo) Laki i Vrac.
Identitet se ne uci. Ili ga imas ili ne. Skola je dobra, ako imas sta da skolujes. U suprotnom mozes kao rezultat da dobijes "savrsenog tehnicara" koji ce da peva sve sto mu kazes i bice sve sta hoces osim sebe samog.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2008, 05:55 PM   #43
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Mislim da bi se iznenadila...
Heh sad.Ili mi pokazi da gresim ili ne.Kako cemo se raspravljati na osnovu pretpostavki?

Ono o cemu ti govoris je KONDICIJA GLASA.Znaci - dobra tehnika,i dobro istreniran glas sa odlicnom KOORDINACIJOM u unutrasnjim misicima larynx-a,a ne njihovom 'snagom'.

Naravno da se prica i o 'identitetu' !

Hoces reci da nemaju svi ljudi identitet?

Ne slazem se! Ali naravno - ne umeju svi ljudi izrazavati svoj identitet kroz muziku !

Jedino na sta rodjenjem ne mozemo da uticemo je nasa BOJA GLASA!

Ali na glasovne mogucnosti mozemo!

Iako su neki pevaci pronasli vestacki nacin da drasticno promene promene svoju boju (cime su ogranicili svoje mogucnosti,ali if it works,it works),bili su prvi koji su to ucinili i proslavili su se i to je to.

Kad vas neko pozove preko telefona,vi mu odmah prepoznate glas.
mislim da razumete sta sam htela da kazem.

"There is no such thing as standing still when it comes to progress.You're either moving forward,or backwards."
Eeva_r&b is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2008, 06:06 PM   #44
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Heh sad.Ili mi pokazi da gresim ili ne.Kako cemo se raspravljati na osnovu pretpostavki?
Ne. Ja zivim od ovoga posla i znam sa cime se susrecem i kako resavam

Quote:

Ono o cemu ti govoris je KONDICIJA GLASA.
Izmedju ostalog, ali najmanje o tome. To se u jednom momentu svakako namece kao "tehnicka neophodnost".

Quote:
Hoces reci da nemaju svi ljudi identitet?

Ne slazem se! Ali naravno - ne umeju svi ljudi izrazavati svoj identitet kroz muziku !
Upravo tako. Zato imas i dobrih kuvara, frizera, inzenjera, doktora...
Najlepse u zivotu je kada se covek pronadje u necemu, sta god to bilo (i ovo ne govorim iz sprdnje ili zezanja).

Quote:

Jedino na sta rodjenjem ne mozemo da uticemo je nasa BOJA GLASA!
Manje-vise cinjenica

Quote:
Ali na glasovne mogucnosti mozemo!
Slazem se, ali se nekada namece sustinsko pitanje "da li trebamo". Zamisli upeglane Ramonse, Pistolse, Lou Reeda, Macy Gray...
Slazem se 100% sa tobom da ih je sve moguce "dovesti u red", ali da li ima potrebe?
Pretpostavljas da opet ne postoji "univerzalno resenje"?

Quote:
Kad vas neko pozove preko telefona,vi mu odmah prepoznate glas.
mislim da razumete sta sam htela da kazem.
Ja redovno imam incidentne situacije sa "majkama i cerkama" gde ukapiram da ne pricam sa "cerkom" tek posle mog pitanja i "njenog" odgovora (sto obicno zna da bude prekasno...)

Old 09-11-2008, 06:13 PM   #45
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Quote:

Aahahahahha

Pa ti si gora od haskog tribunala!

Dok mi ne dokazes da gresim u pravu sam, iako to nicim nisam dokazala?

Meni nije dobro od onog zareta sinoc uopste
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2008, 06:14 PM   #46
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

Quote:
Ne. Ja zivim od ovoga posla i znam sa cime se susrecem i kako resavam
Razumem ja i verujem da ti zivis od tog posla,ali mi nisi pokazao zasto gresim kad kazem da aretha i stevie nisu sampioni u trbusnjacima,samo to kazem

za ostalo sto si rekao se manje-vise slazem...to kakva je njena boja glasa (macy gray) nema veze sa njenom tehnikom pevanja,niko nije rekao da je nepravilna.

jako malo ljudi na svetu imaju dovoljno distinktivnu PRIRODNU boju da im razvitak glasovnih sposobnosti nije potreban da bi im glas bio interesantan - MISLIM DA JE TO ZAPRAVO ONO STO JE DABEAR POKUSAO DA KAZE (al ga tumacimo,ko bibliju hahah).ali eto,macy gray su klasicni ucitelji govorili da nikad nece biti pevacica jer joj je glas odvratan,a ona je radila i radila..

"There is no such thing as standing still when it comes to progress.You're either moving forward,or backwards."

Last edited by Eeva_r&b; 09-11-2008 at 06:30 PM.
Old 09-11-2008, 06:16 PM   #47
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

dokazala sam cinjenicama i objasnjenjima,a ne ''iznenadili biste se kad bi ste znali'' recenicama.

btw ne vredjam ogija ovim,vec bih volela da mi i on objasnjava svoje replike,kao sto ih i ja objasnjavam..

i opet uvredljivi komentari nalecu usred jedne taman zapocete korisne rasprave izmedju mene i ogija...dajte ljudi suzdrzite se malo..ili ucestvujte u raspravi,ili nadjite sebi zanimaciju...u cemu je poenta praviti cirkus od threada..

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
Aahahahahha

Pa ti si gora od haskog tribunala!

Dok mi ne dokazes da gresim u pravu sam, iako to nicim nisam dokazala?

Meni nije dobro od onog zareta sinoc uopste

Last edited by Eeva_r&b; 09-11-2008 at 06:27 PM.
Old 09-11-2008, 06:26 PM   #48
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Razumem ja i verujem da ti zivis od tog posla,ali mi nisi pokazao zasto gresim kad kazem da aretha i stevie nisu sampioni u trbusnjacima,samo to kazem
U praksi bih ti sve vrlo brzo i lako pokazao, posto nisi prva koja se smeska na moje "gluposti"

Evo ti jedan bezazleni primer...
Izadjes na binu koja je 5-6 puta veca nego bina SC (cisto radi poredjenja)...
Ti pevas, imas neku blagu koreografiju, kreces se, a reditelj ti vice preko monitora : "Zasto stojis?! Mrtva si na bini!!! Moras da imas jasnije kretanje...!!! Gleda te par miliona ljudi, a ti si mrtva!!!". I znas sta? On je u pravu. Jer te tako velika bina jednostavno pojede. Onda ja nadrndan na pevaca sto je "kuvana noga" odlazim gore na binu i vidim da je to sve, samo ne "mrtvo", ali tako izgleda kada se gleda, ukoliko ne preduzmes nesto... Da bi to preduzeo moras da imas uzasnu kondiciju prvo da bi ostao na nogama (da ne pominjem visoke stikle...), a zatim da se to ne bi odrazilo na pevanje. E, kada jednom tako zajebes i sebe i pevaca koga dovedes "nespremnog" (i ako ste vezbali pevanje, ubili se od posla), onda vise nista ne prepustas slucaju. I kada sve te stvari unapred predvidis, nema vise nikakvih problema, veruj mi (pod uslovom da je pevac savestan i poslusa te do kraja)

Samo jedan malecki primer od mnostva...

Quote:
ali eto,macy gray su klasicni ucitelji govorili da nikad nece biti pevacica jer joj je glas odvratan,a ona je radila i radila..
Pa nju sam upravo i spomenuo zbog toga, ali ona nije postala pevacica zato sto ima fantasticnu tehniku pevanja, vec zato sto nam je svima prodala nesto sto nas je nateralo da je zavolimo, bez obzira sto je klasican narkos/alkos. Sa time stvarno moras da se rodis

Old 09-11-2008, 06:38 PM   #49
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

I dalje stojim pri tome da su poteskoce u necijem pevanju pri kretanju (znaci ovde ne pricam o skakanju po bini) do izbora tehnike u pevanju,sad cu to i objasniti.

A kako se stice ta kondicija o kojoj pricas Ogi?da li tako sto posaljete pevaca u teretanu,ili tako sto mu obezbedite vise live izvodjenja?

Ovo drugo,zar ne?

Zasto?

Vrlo jednostavno.Na bini, pevac je PRINUDJEN da promeni svoju tehniku i PRILAGODI JE svojem govornom glasu,da bi ga lakse kontrolisao! I navikne se vremenom na novonastalu tehniku, i zna kako mu se glas prilikom kretanja ponasa. Znaci on se ovde koristi svojim glasom na prirodan nacin.I sto je njegovo live izvodjene bolje,znaci da vise uspeva u tome!

Quote:
U praksi bih ti sve vrlo brzo i lako pokazao, posto nisi prva koja se smeska na moje "gluposti"

Evo ti jedan bezazleni primer...
Izadjes na binu koja je 5-6 puta veca nego bina SC (cisto radi poredjenja)...
Ti pevas, imas neku blagu koreografiju, kreces se, a reditelj ti vice preko monitora : "Zasto stojis?! Mrtva si na bini!!! Moras da imas jasnije kretanje...!!! Gleda te par miliona ljudi, a ti si mrtva!!!". I znas sta? On je u pravu. Jer te tako velika bina jednostavno pojede. Onda ja nadrndan na pevaca sto je "kuvana noga" odlazim gore na binu i vidim da je to sve, samo ne "mrtvo", ali tako izgleda kada se gleda, ukoliko ne preduzmes nesto... Da bi to preduzeo moras da imas uzasnu kondiciju prvo da bi ostao na nogama (da ne pominjem visoke stikle...), a zatim da se to ne bi odrazilo na pevanje. E, kada jednom tako zajebes i sebe i pevaca koga dovedes "nespremnog" (i ako ste vezbali pevanje, ubili se od posla), onda vise nista ne prepustas slucaju. I kada sve te stvari unapred predvidis, nema vise nikakvih problema, veruj mi (pod uslovom da je pevac savestan i poslusa te do kraja)

Samo jedan malecki primer od mnostva...

Pa nju sam upravo i spomenuo zbog toga, ali ona nije postala pevacica zato sto ima fantasticnu tehniku pevanja, vec zato sto nam je svima prodala nesto sto nas je nateralo da je zavolimo, bez obzira sto je klasican narkos/alkos. Sa time stvarno moras da se rodis

Old 09-11-2008, 07:15 PM   #50
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
A kako se stice ta kondicija o kojoj pricas Ogi?da li tako sto posaljete pevaca u teretanu,ili tako sto mu obezbedite vise live izvodjenja?
Kao sto sve vreme govorim, "istina je izmedju". U toku priprema se simulira sto je realisticnije moguce zivi nastup. Tu se ispolje svi problemi od kojih neki zavise od tehnike disanja, neki od fizicke kondicije, pa se sa podjednakom vaznoscu resavaju

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules