Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-10-2008, 08:01 PM   #41
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Re: Limiter?

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
Dobro, ok, ne valja
Ali 'ajde Rumovci, evo prilike da i vi sa reči pređete na delo.
Imate sirov snimak, jednostavno eksportovan onakav kakav je zabeležen na terenu, pa Wavujte u vašem DAW-u, nakačite ovde i da čujem o kakvoj je to kanti reč.
Komentari tipa: "Ako je tebi dobro i meni je dobro" mislim da stvaralaštvu ne pomažu puno. Uzgred, vox se "lepi na video. Facijalna ekspresija, pokreti rukama, igra očima... Birajte: hoćete li zvukom da ih pojačate (da bude resko), ili da se držite neke svoje politike. Mislim ok, nakačiću vam i video ako vam je to bitno, samo recite. Negde na Rapidu, recimo, pošto bi ovde to bila mrka kapa zbog ograničenja u megabajtaži...
Kao prvo - nema potrebe za pijenjem žuči - ionako je veoma gorka
Kao drugo - to što si uradio, bez uvrede - ne valja ništa.
Kao treće - može i daleko bolje nego ovo što sam uradio nabrzaka na laptopu, sa MS kutijicama od 4,25 evra.
Kao četvrto - imam puno posla i želim svima lahku noć (ili dobro jutro za nas koji ćemo štancati cijelu noć).

p.s. Što ti je snimak u stereo tehnici?
Attached Files
File Type: mp3 Vox_alfom.mp3 (258.9 KB, 452 views)
File Type: mp3 Vox - sirov_alf_prviprolaz_AA.mp3 (294.0 KB, 327 views)

Last edited by alfom; 08-10-2008 at 08:07 PM. Reason: dopunsko pitanjce
alfom is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2008, 09:24 PM   #42
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Kao peto...
...štancam i ja celu noć, montiram emisiju, tako da sam ovo dobro jutro shvatio krajnje zabrinuto. Odoše mi i oči i uši
Jeste, u pravu ste (si), preterao sam. Premodulisao sam previše, overio prilikom skidanja noisa, i tu ću ubuduće morati debelo da povedem računa.
Ali ne ide, prijatelju, ni da na snimak koji je rađen u eksterijeru (usred šume), sa bukvama, lesikom, ptičicama i vevericama koje mi žongliraju iza leđa, staviš eho. U redu, nisam napomenuo taj podatak, ali valjda bi i u izvornom snimku bilo odjeka da su postojali zidovi ili neka druga refleksna površina, zar ne?
Svejedno, ovo ne ide ovako. Okačiću vam link ka serveru odakle možete skinuti mov. obe varijante, pa vagajte malo i na osnovu videa. Mislim da bi i referentni audio-sistem tipa prosečan kućni TV aparat, koji je, bukvalno out u ovoj priči, takođe trebalo da određuje način na koji zvuk montiramo, i naravno, slušamo. Drugim rečima, zaboravite niske, držite se srednjih i kontrolišite visoke! U normalnim zemljama to ne funkcioniše tako, ali u Srbiji, nažalost, još uvek da.

Last edited by Igor; 08-10-2008 at 09:27 PM.
Igor is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2008, 05:13 AM   #43
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Sirovi_alf ti je bez reverberacije, dobijen samo u jednom prolazu čišćenja. On ti je polaz za dalje ako ćeš šta čačkati.
Ovaj drugi (ili prvi) je samo prikaz kako se može dobiti i nešto drugo.
Kada se preslušaju na 'običnim' zvučnicima ili na mono TV, i ono što je zaostalo se prividno gubi.
Osim toga, rekao si da ti treba približno očišćen snimak na koji vještački lijepiš ambijent, ili druge efekte.
Ja uradio za pet min. što je za ogled i rezultat o.k.

Ovdje ljudi dosta rade i nemaju puno vremena.
Ima i dosta stručnih - profi koji ti ovo mogu riješiti. Ja svakako nisam taj. Pokušah pomoći pokazavši da se može istjerati nešto od toga što si okačio. Ipak sam ja od stereo mp3 glasa pravio stereo mp3 obradu.

Krajnje prijateljski : teško da će ti neko dati čarobnu formulu sa poredanim plaginima, postupcima, podešavanjima (odnosno 'kruh u ruke').
Najmanje, mora postojati neka literatura koja se bavi ovom tematikom, a ljudi idu i u školu za ove stvarke.
Nisam stručan, ali nešto mi tu 'smrdi' i oko kvaliteta i izbora opreme za snimanje u prirodi. Kako se reporteri javljaju sa lica mjesta događaja svakodnevno, pa su direktni prijenosi o.k.?

Bojim se da ćeš doći u situaciju da se niko više ne javi na ovaj thread.

PoZzzz. i svako dobro.

Last edited by alfom; 09-10-2008 at 09:06 AM.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2008, 08:36 AM   #44
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Ок "alfom?, ali, nisam postavio fajl da bi mi rekao kako si mi ga ?osposobio? za čačkanje (?polaz za dalje?). Izvini, ali bolje je da si pustio nekoga ko će to uraditi onako kako bi uradio i za sebe, makar taj neko na posletku i potvrdio tvoju procenu da mi se vi?e niko neće javiti na thread. >>
Znam, logike nema, ali i ti?ina je nekada bolji nauk od eksperimenta na brzinu. Bar meni.>>
Naravno, ?stereo interleaved? mo?e? tretirati kao stereo, ali su?tinski, reč je o mono signalu dupliranom na dva kanala. Uz to, ne očekujem da će se neko zbog ispravljanja te ?audio-krive Drine? odreći radnih obaveza, ali konatam, ako je već spreman da se o tome ovde izja?njva, onda mu je cilj da problem re?i, a ne da se ?ali na cajtnot ili op?tenarodno zauzeće.>>
Osim toga, mislim da si krajnje pogre?no procenio moje namere. >>
Daleko bilo da sam hteo da otkrivam ?čarobnu forulu? na gotovo, i od ?kolovanih otimam leba iz ruku. Uzgred, ako se osvrnem oko sebe i bacim pogled (uho) na to kako se zvukom bave ostale kolege iz novinarske TV bran?e, mislim da nemam nimalo razloga za strah. >>
?to, naravno, ne znači da ću se pomiriti sa gre?kama koje pravim. >>
Sa ili bez onih koji to kapiraju.>>
>>

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules