Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-10-2004, 08:28 AM   #31
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shot
Hehe! Mekdonalds je jeftin zapravo, al lova je redovita... hehe!

MS tehnika je po meni bog i batina masteringa. Bas sam gledao onaj powercore plugin koji kosta 1000 eura i zapravo je software s TC6000 i on radi potpuno kao MS kompresor i EQ.

MS (Mid-Side) dijeli stereo miks na ono sto je mono i sve ostalo. Usput receno, s tim se rade karaoke. Uglavnom, vrlo je jednostavno podijeliti signal na MS. Bilo gdje u insertovima se to moze namjestit. Treba barem tri slobodna insert slota. Na prvo i zadnje mjesto se stavi ToolsOne s postavkom -6db i upali se MS gumb. Izmedju se stavi recimo Waves EQ (2 ili 10, svejedno) i sad taj EQ radi u MS modu. Probajte u masteringu ostaviti, za pocetak, lijevi kanal (M) netaknut, a desni (S) odrezat sve ispod 200 hz. Sve niske frekve ostaju samo mono i time miks postane puno definiraniji. Ista stvar se moze i s Steinberg Q-om napraviti.
Problem je jedino sto nema VST kompresora koji rade neovisno na dva kanala. Svi su linkani stereo.

Druga stvar koja je super-efikasna u masteringu je multiband expander. Zamislite da se cijeli miks razvali u Mid-Side, odreze se bas u Side kanalu, a na Mid kanalu se bas provuce kroz expander. Znaci, samo kad bas svira on otvara a kad ga nema expander polagano zatvori signal, skoro da ga gejta. Time se, posebno za klupsku muziku, dobiva onaj "in your face" master koji je jako definiran i dise...
Nazalost, fali nam u cijelom ovom brdu pluginova dobar dvokanalni kompresor za mastering...

Sto se mastering kompresora tice, ovi skupi kompresori se po jednoj bitnoj stvari razlikuju od ovih "za smrtnike". To su kompresori koji rade vari-mju tehnikom (glupo ime, al to se tak zove). Vari-mju je fora da se ratio kompresije mijenja s obzirom na intenzitet signala koji je prosao iznad tresholda. Znaci, ako signal proleti recimo 2 db iznad tresholda, ratio je npr 2:1, a ako proleti 6 db onda je ratio 4:1 (sad izmisljam cifre - to user sam definira). Takvi kompresori rade puno mekse i sami se prilagodjavaju ulaznom signalu. To je elektronski puno kompliciraniji princip i zato takvi kompresori puno vise kostaju. Jedini softverski kompresor koji radi na tom principu je iz Blue Tubes paketa onaj FA770 (ili kako god se zove).

Druga stvar kod hardverskih mastering kompresora koji im puno dize cijenu je odnos lijevog i desnog kanala. Oni "normalni" kompresori su zapravo jako neprecizni u odnosu kompresije lijevog i desnog kanala i imaju relativno puno crosstalk-a. Crosstalk je kolicina lijevog signala koja procuri na desni kanal i obrnuto. Mastering kompresori imaju jako kontroliran crosstalk i odnos kompresija po kanalu. Njemu se ne dogadja da mu neki ekstremno vanjski (jako lijevo, jako desno) peakovi prolete ili previse zaguse kompresiju.

Ma ima tu puno puno toga... stvarno se uhvatite Bob Katzove knjige o masteringu jer se tamo jako puno toga moze nauciti!

evo bas ponovo citan ovo i neke stvari su mi nejasne. ustvari jedna stvar mi nije jasna. kako se expander koristi u masteringu?! zar njega nebi trebalo stavit u mixu na odredjeni instrument ili grupu? nelogicno mi je da se koristi u masteringu, osim ako bas nije neka pooosebna vrsta muzike, bez vokala, solo instrumenta i sl?!
mislin, expander mora razjebat vokal koji je takodjer u sredini.
hm, osim ako nije multiband pa se tretiraju samo basi, ali i to mi je sumnjivo... iako znan da multiband expandere svrstavaju u alate za mastering. jedan od takvih je creamwareov optimaster za kojega kazu da radi savrseno. prosle godine se jedan tip na planet-z hvali da je koristi optimaster (multiband comp/expand) u masterizaciji materijala za kojega je dobi grammy. :roll:

bdv: uadov firechild radi u m-s modu tako da prvi modul neovisno kontrolira sredinu a drugi strane.

bdv 2. i taj vari-mju?! zar to nisu dva kompresora u seriji!? recimo, jedan fjakasti sa niskin tresholdon i maaalin ration i drugi malo brzzi sa visin tresholdon i vecin ration!? e, onda jos posli tega dodje jedan brzi limiter sa ratiom za popizdit.
bdv2-b. ja san cita da se na vokalima cesto koristu la2a i 1176 u seriji. dali su za primjer kate bush.
Old 21-10-2004, 01:26 AM   #32
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Quote:
Originally Posted by SandRob
evo bas ponovo citan ovo i neke stvari su mi nejasne. ustvari jedna stvar mi nije jasna. kako se expander koristi u masteringu?! zar njega nebi trebalo stavit u mixu na odredjeni instrument ili grupu? nelogicno mi je da se koristi u masteringu, osim ako bas nije neka pooosebna vrsta muzike, bez vokala, solo instrumenta i sl?!
mislin, expander mora razjebat vokal koji je takodjer u sredini.
hm, osim ako nije multiband pa se tretiraju samo basi, ali i to mi je sumnjivo... iako znan da multiband expandere svrstavaju u alate za mastering.
Upravo kao multiband. S expanderom na niskim frekvencijama se izostrava noga/bass. To se posebno koristi za r&b/hiphop di su basevi kratki i igraju igru naglasak-nenaglasak. Da bi se dobilo ono sto ameri zovu "bounce feel" treba s expanderom stisavat praznine izmedju baseva.
Druga je fora da se s expanderom moze jako naglasit kick u odnosu na ostalo tako da bude stvarno napucan (a to ja voooliiiiimmm!!)

Quote:
bdv: uadov firechild radi u m-s modu tako da prvi modul neovisno kontrolira sredinu a drugi strane.

Ma super je... al ga nemam... uad...

Quote:
bdv 2. i taj vari-mju?! zar to nisu dva kompresora u seriji!? recimo, jedan fjakasti sa niskin tresholdon i maaalin ration i drugi malo brzzi sa visin tresholdon i vecin ration!? e, onda jos posli tega dodje jedan brzi limiter sa ratiom za popizdit.
Ne, jer ti tako imas samo dva stupnja kompresije (ratio od ta dva kompresora), a vari-mju ima eksponencijalno promjenjivu kompresiju.

Quote:
bdv2-b. ja san cita da se na vokalima cesto koristu la2a i 1176 u seriji. dali su za primjer kate bush.
Ko zna... danas svasta pisu da se "cesto koristi na..."
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2005, 01:57 PM   #33
Max
Pro Member

samo par stvari

1 . Dvuckovic ....nisi u pravu ....master se DELI na vise frekvencija ...da kao multiband.....ali se svaka frekvencija tretira drugim kompresorom koji je pogodan za tu frekvenciju ....cak i drugim ekvilajzerom ....

2 . Ponekada se donje frekvencije suzavaju skoro u mono da bi imale veci punch ...ili se koriste SM metode slicne onima koje je shot opisao....

3 . Stereo sirenje na masteru....igre sa fazama....nama malo poznato u postu...ali necu da otkrivam ....od toga zaradjujem za zivot.....zato kad pustim neke house miksove koje sam uradio ...niko mi ne veruje......moram da ih ubedjujem da je to sve radjeno ovde

4. Mastering ili u UK ili u Americi ...oko 1500 e za album....mada dosta njih su slali ..( JUST ) na primer ..... ali im se nije dopalo pa su uradili sami

5. Naravno savaka mastering kuca na zapadu daje tacne instrukcije kako se sredjuje miks koji ce te da posaljete. A mozete i da im posaljete 2 ili 3 pesme koje su vam aduti a ostalo uradite ovde

6. Druga velika greska dvuckovic ..... Postoje stvari koje se NE MOGU uraditi u miksu....jedno je siljiti visoke po instrumentu... a drugo je napraviti lep miks ..pa ga onda kompletno posvetlili ( jesam li u pravu ?)..znaci nije stos u ipravljanju gresaka.......

Po meni ...a i na zapadu ....kad se uradi mix ....to nije finalno ....to je 70% uradjenog posla .....i to je nakveca razlika izmedju nase i strane " produkcije "

Ako neko hoce da proba ....posaljite 30 sec neke pesme koja je vas favorit....i koja je po vasem misljenju dobro smiksana....uradicu post .....i poslacu vem nazad...pa se uverite i sami da to i nije takav bauk

rad i trud , rad i trud
Max is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2005, 02:56 PM   #34
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max
...ali necu da otkrivam ....od toga zaradjujem za zivot.....zato kad pustim neke house miksove koje sam uradio ...niko mi ne veruje......moram da ih ubedjujem da je to sve radjeno ovde
Da ne budem pogresno shvacen :oops: ......mozda ja gresim ali mi ovo izgleda pomalo sebicno i kao najobicnije hvalisanje. Niko ovde nikoga ne tera da otkriva tajne ako nece.....sve je stvar dobre volje i sve je stvar kolegijalnosti, druzenja i razmene iskustava radi unapredjenja i usavrsavanja u muzici. Zasto se uopste javljati i pisati nesto ako se ne zeli bilo sta da kaze :roll:
Jos jednom kazem, ne zelim nikoga da uvredim ali ja sam stekao takav utisak.....hvalisanje i .....
Pedja is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2005, 03:37 PM   #35
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Pedja
Quote:
Originally Posted by Max
...ali necu da otkrivam ....od toga zaradjujem za zivot.....zato kad pustim neke house miksove koje sam uradio ...niko mi ne veruje......moram da ih ubedjujem da je to sve radjeno ovde
Da ne budem pogresno shvacen :oops: ......mozda ja gresim ali mi ovo izgleda pomalo sebicno i kao najobicnije hvalisanje. Niko ovde nikoga ne tera da otkriva tajne ako nece.....sve je stvar dobre volje i sve je stvar kolegijalnosti, druzenja i razmene iskustava radi unapredjenja i usavrsavanja u muzici. Zasto se uopste javljati i pisati nesto ako se ne zeli bilo sta da kaze :roll:
Jos jednom kazem, ne zelim nikoga da uvredim ali ja sam stekao takav utisak.....hvalisanje i .....
Ma dobro, razumem do nekle coveka, ma da ja nikada ne bih pisao o stvarima koje ne zelim da otkrivam...

Recimo nikada necu odati kako mi uspeva da sasvim dobro i uredno odsvirani instrumenti zvuce rashtimovano

Ali sve sto krijes ipak izadje na videlo. Meni se juce desilo da se pohvalim prijatelju snimkom jos uvek neobjavljenog koncerta, a on mi kaze- "Znam, imam taj DVD"! Ja se zbunio, pitam ga odakle mu jer ga imamo samo ja, jos dva coveka i momci koji su radili video zapis, i dobijem odgovor -Kako bre odakle mi, pa kupio sam ga za 200 din na buvljaku
Old 29-01-2005, 05:09 PM   #36
Max
Pro Member

od svih stvari koje sam napisao ... i koje su vrlo korisne....ako ih upotrebis .....ti si se zakacio na jedinu koja ti je zasmetala....nemam nameru da se hvalim ...niti da budem sebican....samo pokusavam da kazem da je moguce dobiti strani kvalitet ovde .
Max is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2005, 05:49 PM   #37
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max
Ako neko hoce da proba ....posaljite 30 sec neke pesme koja je vas favorit....i koja je po vasem misljenju dobro smiksana....uradicu post .....i poslacu vem nazad...pa se uverite i sami da to i nije takav bauk
Ok, mogu ti ja poslati nesto svoje? RAdi se o orkestralnoj glazbi. Moze?
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2005, 06:39 PM   #38
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max
samo par stvari

1 . Dvuckovic ....nisi u pravu ....master se DELI na vise frekvencija ...da kao multiband.....ali se svaka frekvencija tretira drugim kompresorom koji je pogodan za tu frekvenciju ....cak i drugim ekvilajzerom ....

2 . Ponekada se donje frekvencije suzavaju skoro u mono da bi imale veci punch ...ili se koriste SM metode slicne onima koje je shot opisao....

3 . Stereo sirenje na masteru....igre sa fazama....nama malo poznato u postu...ali necu da otkrivam ....od toga zaradjujem za zivot.....zato kad pustim neke house miksove koje sam uradio ...niko mi ne veruje......moram da ih ubedjujem da je to sve radjeno ovde

4. Mastering ili u UK ili u Americi ...oko 1500 e za album....mada dosta njih su slali ..( JUST ) na primer ..... ali im se nije dopalo pa su uradili sami

5. Naravno savaka mastering kuca na zapadu daje tacne instrukcije kako se sredjuje miks koji ce te da posaljete. A mozete i da im posaljete 2 ili 3 pesme koje su vam aduti a ostalo uradite ovde

6. Druga velika greska dvuckovic ..... Postoje stvari koje se NE MOGU uraditi u miksu....jedno je siljiti visoke po instrumentu... a drugo je napraviti lep miks ..pa ga onda kompletno posvetlili ( jesam li u pravu ?)..znaci nije stos u ipravljanju gresaka.......

Po meni ...a i na zapadu ....kad se uradi mix ....to nije finalno ....to je 70% uradjenog posla .....i to je nakveca razlika izmedju nase i strane " produkcije "

rad i trud , rad i trud
Hvala sto si mi skrenuo paznju na netacnosti, moje iskustvo u masteringu je zaista malo. Ja sam primarno snimatelj/mikser. prema mastering inzinjerima imam VELIKO postovanje, mislim da je to jako specifican posao u odnosu na sve ostale koji se bave audiom.
Mislim da mastering engineer mora da, osim izuzetnog poznavanja uredjaja sa kojima radi, ima i ono sto se granici sa umjetnickom odlukom, tj. senzibilitet i umjetnicki integritet, a to se stice samo i jedino tokom godina, kojih je i nemam bas previse (26). Jedino takvi ljudi su u poziciji da biraju, odnosno odbiju poslove za koje misle da ne mogu da ih urade na nacin koji bi bio primjeren umjetnickoj namjeri onoga ko je autor projekta...

Jos jednom hvala,

Pozdrav
dvuckovic is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2005, 06:39 PM   #39
ridge
Stara Rumski Elita 2003.

ridge's Avatar

Hocu i ja gde da saljem/donesem ??
ridge is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2005, 07:34 PM   #40
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

I mene zivo interesuje kako bi mi zvucala pesma. Gde se salje? Naravno 30sec.
Mogli is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules