Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-11-2008, 04:45 PM   #31
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

Default Re: Pevanje,rad Sa Pevacima U Studiu,istine I Zablude

Ipak bih volela (u pravu je Oggy) da ljudi koji se ne slazu iznesu argumente.
Jos uvek cekam Lacky-jeve argumente da bi objasnio zasto negira cinjenicu da je potrebno u visim registrima koristiti manje vazduha radi bolje rezonacije.

Ali molim vas,da rasprava bude civilizovana i da se ne vredjamo i ne potcenjujemo.Jer u suprotnom nece biti rasprava vec svadja..

Oggy,ako si bio profesor pevanja,please izjasni svoje misljenje,jako bih volela da cujem kako ti sve ovo posmatras i koliko se slazes sa informacijama koje sam ovde podelila.

"There is no such thing as standing still when it comes to progress.You're either moving forward,or backwards."
Eeva_r&b is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2008, 04:53 PM   #32
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eeva_r&b View Post
Oggy,ako si bio profesor pevanja,please izjasni svoje misljenje,jako bih volela da cujem kako ti sve ovo posmatras i koliko se slazes sa informacijama koje sam ovde podelila.

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH

Pogresno si razumela moju (nepostojecu) "titulu"...
Ja sam se skolovao za kontrabas i klasicnu gitaru, a u srednjoj sam jos imao "prinudni" klavir kao i svi srednjoskolci...
Mada se u praksi zaista dosta bavim tom problematikom na ovaj ili onaj nacin...
Imam i tu srecu da u svojoj blizini imam zaista par sjajnih ljudi (i u "strucnom" i "ljudskom" pogledu), pa mi taj rad u mnogome olaksavaju, takoreci, "uzajamno se ispomazemo"...
Sad trenutno vezbam akustaru koju treba da snimim, pa samo "bacam pogled" na temu i kucam u delovima pesme kada gitara ne svira. Ima dana

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2008, 05:03 PM   #33
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Često baratamo sa krajnostima. Suprotna mi?ljenja su svakodnevica : često je problem u tome kako ih 'pomiriti' ili zaobići ako se ne nazire kompromisno rje?enje. Međutim, mi ovdje govorimo o realnosti.
Navedoh lično iskustvo iz ?ivota.
Mislim da se dosta od toga prenosi genetikom. Međutim, kako se ne prenosi sve u onoj mjeri kakvi su originali, tako i ovo. Mislim da se svako rađa sa makar maju?nim zrncem muzičkog dara (niko sa istim : neko sa gromadom, neko tek sa zrncem). Neko će u toku ?ivota imati mogućnost da od zrnca 'stvori' planinu, a neko će ostati na gromadi, neko je okrnjiti pa će postati kamičak.
Dvije dileme :
a/ malo crnče rođeno u plemenu koje vijekovima gaji te?ke bit - woodoo ritmove i napjeve (roditelji) po rođenju dajte na usvajanje u npr. Laponiju. Zrnce poraslo do planine! Koja muzika : roditeljska ili usvojenička.
b/ beba rođena od roditelja sa izra?enim muzičkim darom. Od rođenja 'pomoću trikova' odrasta i ?ivi u svemirskoj stanici. Sama bez i jednog stvora kraj sebe. ?ta je sa muzičkim darom?
c/ Objedinjujuće pitanje : kada se kao odrasle osobe nađu u izvornom okru?enju da ?ive dalje, ?ta je sa crnčetom? ; ?ta je sa svemirskom bebom?

Mislim da je vrijedno razgovarati o utvrđenim i dokazanim činjenicama. Ako se mogu nadograditi : O.K.
Dok sam bio prisiljen pjevati par godina u sjedećem polo?aju (nije bilo sintova i različitih stativa) mnogo sam se mučio.
Kada sam mogao pjevati u stojećem stavu, mnogo sam komotniji. Nemam problema.
@ Eeva - opet iz iskustva : kada se pjevači poučavaju o pjevanju, čest je naglasak na dijafragmi. To nije izmi?ljotina nego jasna tehnika k'o dan. Radi tog detalja sam imao problema kad sam morao sjediti i pjevati.
Isto je sa vje?bama ispjevavanja kod pripreme za nastup ('ma, me, mi, mo, mu, itd. itd...'). Nikada ne treba odbacivati utvrđena iskustva.
Vje?bom (radom) mnoge od pjevačkih tehnika postaju ne?to o čemu se ne razmi?lja. One postaju dio uslovljenog refleksa - pjevačeve tehnike.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2008, 05:12 PM   #34
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

oggy ja bih te zamolio da, kao globalni mod, razdvojish temu i ceo ovaj off deo odvojish na drugu temu.. da pustimo ivu da zavrshi, pa da se tek onda komentarishe..

ovako nema smisla.. sad mi je glupo shto sam je i zamolio da napishe ovo.. jbg, mislio sam da ako meni pomogne, da necu biti jedini kome ce pomoci..

pozdrav
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2008, 05:15 PM   #35
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

@Alfom - bolje si objasnio sta sam htela reci. Da,genetika utice,ali VAZNIJI JE RAD I OKRUZENJE!!!

Niko nije osporio podrsku koja dolazi iz dijafragme.ali TRBUSNI MISICI u ovom procesu ne ucestvuju,instrukcija vecine profesora je tu zbunjujuca! ako se stomak pomera,to je zato sto dijafragma radi,ne trbusni misici.i to se ne postize stezanjem i forsiranjem.
ako se opustis i legnes na ledja i opusteno dises,videces kako ti se stomak izdize i spusta.to je to o cemu pricam...

"There is no such thing as standing still when it comes to progress.You're either moving forward,or backwards."
Old 09-11-2008, 05:20 PM   #36
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Slažem se sa prijedlogom da se tema razdvoji na dvije.
Korisno je obadvoje, a može propasti.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2008, 05:21 PM   #37
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
oggy ja bih te zamolio da, kao globalni mod, razdvojish temu i ceo ovaj off deo odvojish na drugu temu.. da pustimo ivu da zavrshi, pa da se tek onda komentarishe..

ovako nema smisla.. sad mi je glupo shto sam je i zamolio da napishe ovo.. jbg, mislio sam da ako meni pomogne, da necu biti jedini kome ce pomoci..

pozdrav
Ne citas pazljivo...
Pitao sam Ivu i njen odgovor je (cini mi se) bio da ostavim ovo.
Ako ne vidis, ona upravo ucestvuje u raspravi i sve je OK.
Vodis tudju brigu bez potrebe, a devojka se dobro snalazi i sama

Old 09-11-2008, 05:24 PM   #38
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eeva_r&b View Post
Niko nije osporio podrsku koja dolazi iz dijafragme.ali TRBUSNI MISICI u ovom procesu ne ucestvuju,instrukcija vecine profesora je tu zbunjujuca! ako se stomak pomera,to je zato sto dijafragma radi,ne trbusni misici.i to se ne postize stezanjem i forsiranjem.
Ali od stanja "trbusnjaka" upravo zavisi koliko je dijafragma izlozena spoljnim uticajima. Oni su tu neka vrsta zastite i dobra fizicka kondicija je neophodna da bi se desio nastup koji traje dugo, gde je bina velika, gde ima mnogo da se kreces i remetis idealan rad dijafragme...
Ima tu dosta da se prica...

Old 09-11-2008, 05:28 PM   #39
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

Ne diraj mi Saleta,ovo je sve bila njegova ideja ...
Napisacu rad u svakom slucaju,inspirisana sam da to uradim,samo cekam da vidim koliko ljudi je zainteresovano da bi se postavilo na forum kao autorski rad...
zato nek za sad bude otvoreno...ako bude vise bilo uvredljivih komentara nego konsttruktivnih,moja odluka ce biti da svoj rad ne podelim..

a koga zanima ovo 'gradivo' u svakom slucaju cu podeliti s njim ono sto sam dosad naucila,i usmeriti ga na mestima na internetu gde ce naci odlicne vokalne vezbe i savete.

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Ne citas pazljivo...
Pitao sam Ivu i njen odgovor je (cini mi se) bio da ostavim ovo.
Ako ne vidis, ona upravo ucestvuje u raspravi i sve je OK.
Vodis tudju brigu bez potrebe, a devojka se dobro snalazi i sama

Last edited by Eeva_r&b; 09-11-2008 at 05:38 PM.
Old 09-11-2008, 05:36 PM   #40
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

hm...
Kako objasnjavas arethu,stevia wondera,chaku khan?
ja mislim da ne mogu da urade vise od 5 trbusnjaka.

ono o cemu ti pricas je igranje i pevanje.
naravno,za igranje i pevanje je pre svega potrebna drugacija tehnika pevanja.neces sresti nekog ko ce pevati duge note i beltovati dok trci,u to sam sigurna. zbog toga vecina pevaca koristi autotune na live izvedbama (primer Beyonce knowles) ili pre-recorded vokale (rihanna,britney spears).
i kondicija je ovde potrebna,da se ljudi ne bi brzo zadihali pri ovome,naravno.

ali potrebno je imati speech level singing tehniku (koju podrzavam,najsavremenija i najlaksa da se razume) da bi se glas najbolje kontrolisao,kao sto to cine stevie,chaka i aretha i ostali...

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Ali od stanja "trbusnjaka" upravo zavisi koliko je dijafragma izlozena spoljnim uticajima. Oni su tu neka vrsta zastite i dobra fizicka kondicija je neophodna da bi se desio nastup koji traje dugo, gde je bina velika, gde ima mnogo da se kreces i remetis idealan rad dijafragme...
Ima tu dosta da se prica...

Last edited by Eeva_r&b; 09-11-2008 at 05:39 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules