Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-07-2006, 01:54 PM   #31
perun
Pro Member

perun's Avatar

Default Re: Auratone -> Avantone

Quote:
Originally Posted by OFF
Samo, da li je pametno da izbegnem kockastu kutiju?
Pa Auratone i nije savrsena kocka! Dubina je manja od shirine, tj. visine. Prednje stranice su sve jednake!
perun is offline   Reply With Quote
Old 21-07-2006, 01:56 PM   #32
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
Samo, da li je pametno da izbegnem kockastu kutiju?
Ma svejedno ti je, pravis simulaciju za TV zvucnik koji najcesce u TV ni nema nikakvu drugu kutiju osim one u kojoj je TV (ako se to moze nazvati kutijom)

Ne komplikuj u startu i pokusaj da ispalis nesto sto ce ti prvo prosvirati... sve ostalo ce kasnije biti finese...

Doduse, ako imas prijatelja kamenoresca... i koji ti moze napraviti "kutiju" u obliku izdubljene lopte od mermera.... onda se isplati zezati se ali se time udaljavamo od targeta...

Ne menjaj ovo sto ima Auratone u svom obliku, da bi iole imao sanse da vidis dokle si dogurao i da mozes uraditi neki AB test... ako nesto promenis, onda tek nema smisla ista uporedjivati...

Ukratko ne vidim potrebu da se nesto menja...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 21-07-2006, 02:00 PM   #33
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

[quote=boggy
Doduse, ako imas prijatelja kamenoresca... i koji ti moze napraviti "kutiju" u obliku izdubljene lopte od mermera.... onda se isplati zezati se ali se time udaljavamo od targeta...
bogi[/quote]

jos da stavim svoju sliku na kutiju
Old 21-07-2006, 02:04 PM   #34
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
jos da stavim svoju sliku na kutiju
Ma ako ista budes sada menjao, zavrsices sa mini monitorom dvosistemcem i subwooferom... batali... drzi se tvrdoglavo targeta, ako mislis da ne izgubis puno vremena i para na planovima, a pri tom rizikujes da nikada ne zavrsis...

Mada nekada okvir moze biti ogranicenje, uglavnom je dobar garant da se neces rasplinuti.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 21-07-2006, 10:00 PM   #35
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Mislio sam na mermernu kutiju

A to si u pravu, kao i uvek
Old 22-07-2006, 01:57 AM   #36
fipke
Senior Member

fipke's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Najvaznije je ne praviti filozofiju od Auratone 5C. Taj monitor je postojao i nestao, bio je referentan ali nema ga vise, ovo malo sto jos ima ce se potrositi... tako da je najmudrije drzati se targeta koji su oni imali i u tom smislu se snalaziti...
da, ali kako kad se posle njega nije pojavio nijedan koji je postao referentan?! Ne zanima me da se snalazim - dok se nesto novo ne ustali postacu deda, sto znaci da cu slusati ovaj moj par dok ne presushi. pa onda ponovo ispocetka, makar to znacilo da ih iskopavam 2032. u nekoj antikvarnici za 5,000e. jer i pored svog tog njegovog znacaja za nash 'radni proces' ja i dalje obozavam da slusam i muziku na njima....
Old 22-07-2006, 03:15 AM   #37
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by fipke
da, ali kako kad se posle njega nije pojavio nijedan koji je postao referentan?! Ne zanima me da se snalazim - dok se nesto novo ne ustali postacu deda, sto znaci da cu slusati ovaj moj par dok ne presushi. pa onda ponovo ispocetka, makar to znacilo da ih iskopavam 2032. u nekoj antikvarnici za 5,000e. jer i pored svog tog njegovog znacaja za nash 'radni proces' ja i dalje obozavam da slusam i muziku na njima....
Zdravo fipke,

Pricam o potencijalnim korisnicima Auratone 5C (pogotovo o onima koji ga nisu nikada koristili), kojima bi, da se on i danas proizvodi, NOV bio verovatno preskup.

Ta cinjenica uopste ne znaci da neko ko nema (sada) dovoljno novca treba da odustane od "Auratone" monitoringa... mnogi ljudi pustaju svoje mikseve i na obicnom TV pa time kontrolisu sta su uradili... da li je to losa navika? Da li se moze malo poboljsati?

Zagovornik sam principa da za prave poslove trebaju pravi alati, cak i pokusavam da pravim neke od njih, ali ne odustajem od principa da covek mora biti snalazljiv i da nedostatak pravih alata ne sme da mu "veze ruke". Improvizacije nisu dobre kao navika, to nikako, ali ne treba biti potpuno "vakcinisan" od improvizacija.

Inace to sto konkretno pricas je stvar tvoje odluke, s jedne strane te razumem, a sa druge strane sam bio mnogo puta nateran da pogazim svoju cvrsto obecanu odluku... posto nije bilo drugog izlaza, mora nesto da se radi i mora od necega da se zivi (da ne navodim koliko sam generacija raznih softvera morao da "zaboravim" i ponovo naucim, a racunar koristim od vremena Spectruma... sto je sitnica u odnosu na sve ostalo)

Opet, nemoj me pogresno shvatiti, ne teram te ja da menjas svoje alate, samo ti navodim licni primer da ni ja ne volim da menjam alate, ali nekada "posustanem", verovatno imam slab karakter.

Inace sumnjam da ce se do 2032 pojaviti neki "novi" Auratone... vredan naslednik ovih tvojih... ne zato sto nema tehnologijie... naprotiv... ima je vise nego pre...
Samo te pitam, ko ce (osim tebe) dati za tako nesto u buducnosti, opet nekih $700-$1000... Ko ce to da gura i prodaje? jer, kako vreme ide.. grohotom ce mu se nasmejati vecina "kupaca"...

Danas se svakakvi zvucnici proglasavaju profesionalnim monitorima,... nude se po veoma niskoj ceni, cinjenica (gruba i istinita) je da ti koji to rade bolje prodaju od ovih koji su tvrdoglavi... a za duzi period ti je verovatno jasno cemu to vodi...

Iz tih razloga, vise imam poverenja u Perunovu (ili bilo ciju drugu) procenu (na usi) da mu je nekakav Sharpov driver (koji je pronasao ko zna kako i ko zna gde, i koji je sluzio ko zna za sta) vrlo slican driveru u Auratone 5C, nego u kompletnu dokumentaciju reverznog inzenjeringa koju je uradila firma Avant Electronics.

Zasto? Pa na slican nacin je verovatno izabran driver i za Auratone 5C. Bose driver nije nista specijalno ni posebno, i nije stvar u njemu,... nego u coveku koji je rekao "hocu bas njega!"... e taj covek je ustanovio standard, a ne Auratone i Bose... To se ionako ne moze meriti, a u vreme kada se o tome odlucivalo, tehnika je bila jos gora nego danas...
Aman, iza svakog "velikog" dela stoji jedan covek do najvise grupice ljudi... nikada neka belosvetska gigantska firma niti njen menadzment... iako ih je ta ista platila i vlasnik je svih "prava"...

Prema tome... "standardi" i "reference" su u ljudima, a ne u njihovim proizvodima

Zato i podrzavam OFFa (i pomocicu mu koliko god budem mogao) u njegovoj ideji da pravi sam sebi svoj najrodjeniji i najmiliji "Auratone 5C", jer je to jedini nacin da se iz vise pokusaja to i uspe... i da se spreci "sindrom 2032." o kome pricas. Ali nije dovoljan samo OFF.

pozdrav

bogi

Old 22-07-2006, 03:22 AM   #38
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
Mislio sam na mermernu kutiju

A to si u pravu, kao i uvek
Ma to sto si rekao za mermernu kutiju mi je bilo morbidno te nisam na to odgovarao uopste... quote-ovao sam te 'nako, a dovrsavao pricu od ranije... drugim recima... pokusavao sam da te "odignorisem"... ali se ti "ne das" odignorisati

pozdrav

bogi

Old 22-07-2006, 11:09 AM   #39
fipke
Senior Member

fipke's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Pricam o potencijalnim korisnicima Auratone 5C (pogotovo o onima koji ga nisu nikada koristili), kojima bi, da se on i danas proizvodi, NOV bio verovatno preskup.
Naravno, potpuno te razumem. Ti pricas za opste dobro a ja pricam za svoje dobro, i to je OK. Jednostavno "referenca" u meni se poklopila sa ljudskim proizvodom i bez obzira na njegov status, i zato stajem iza njih (na licnoj osnovi). Taj njihov status mi samo kao usputni bonus daje potvrdu da slusam u pozitivnom pravcu.
Ali, naravno da podrzavam svaki nov pokusaj pravljenja. Jos ako postane novi 'standard', ih!, jos jedan razlog vise da ih pre cujem...haha
Old 22-07-2006, 11:14 AM   #40
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by fipke
....Jos ako postane novi 'standard', ih!, jos jedan razlog vise da ih pre cujem...haha

Imam jedno pitanje za tebe, vise iz znatizelje...

Da li mi mozes reci ko, po tvom misljenju, odlucuje o navedenom statusu "standarda"?

Konkretno te pitam za ovaj slucaj.

pozdrav

bogi

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules