Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 23-02-2009, 11:31 PM   #351
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Skolstvo bi trebalo zabraniti

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
eto vidiš, korisne informacije na forumu na u školama Doduše, prvi put čujem, ono što sam do sada znao je da svi kondenzi očekuju 48v, i neće baš da rade bez njih, a ne valja da je veći. Al verujem starijem i iskusnijem, svakako.
Jeste, većina ih očekuje 48, ali imaš i gomilu njih za koje sam poizvođač kaže da rade u režimu od-do i "garantuje rezultate" u tom režimu (šta god to značilo). Recimo Sennheiserove kapisle iz Me6# serije su prilagođene za rad sa nižim naponima, da bi se izašlo u susret gologuziji poput mene koja radi sa jeftinim terenskim snimačima koji po pravilu štede na fantomskom napajanju da bi produžili vek baterije (npr. moj M-audio Microtrack 2496 koji šalje nekih tridesetak volti ).
Old 24-02-2009, 04:24 PM   #352
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

OK, kao sto ste se skoro svi slozili, zakljucak je isti... Nego, mene sad interesuje, u koliko npr. ja uzmem samoinicijativno da ucim iz knjiga za te skole + bolja literatura sa neta, pa kasnije predjem na neki ozbiljniji praktican deo, koliki je to bolje/losije od zavrsavanja recimo FDU-a koji je ovde najbolji na tom polju?
Old 24-02-2009, 05:20 PM   #353
dandi
Member

Pa ako vec hoces da ucis lepo bi bilo da imas neko priznanje tj. diplomu za to... FDU ti sluzi upravo za to i da se povezes sa ljudima, da krenes u snimanja filimca, drama, emisija, jer to pocinjes odmah na samom faxu.. Na VETS-u (tj. VISER-u) izgleda da ne dobijas nista...
dandi is offline  
Old 24-02-2009, 06:27 PM   #354
Combo
Member

Combo's Avatar

HA-HA-HA! Nije se Combo povukao, a jos manje koristi Rumski za, kako ono bese, promovisanje!

Ljudi hteo sam bas onako nesto JAKO da napisem, za neke ovde i za vecinu u zemlji srbiji! Ali neka... tu su i postoje RAZLICITE TALASNE DUZINE...

U vezi mog davanja primera za NUENDO, daj Boze, ja bih to najvise voleo da smo normalni ljudi i drzava pa da smo toliko edukovani i razvijemo sekvencer koji bi pariorao Stainbergu, ili da kao forumasi sa KVR foruma, napravimo zajednickim snagama ovako nesto http://www.kvraudio.com/forum/archiv...3-04/18514.php lep spectrum analysizer, free je skinite i probajte. A ovde se nakon 36 strana doslo do legendarnog zakljucka da membrana kondenzatorskog mikrofona mora biti pod naponom!?!?!?!?!?!!?

OK! ....................... preskocio bih dobar deo svega i pitao:

Ako smo vec resili da znanje i dobre vrline bacimo u blato jer smo mi veoma opasno pametni, onda ide cakljucak. Da dobro vozis, a polazes za vozacku. Znao si i pre polaganja da vozis, a opet kad imas dozvolu, drago ti je! I na polaganju polazes i susreces se sa ljudima, a i od samog si instruktora bolji... Zasto onda nemati diplomu za zivotno opredeljenje, profesiju u kojoj si pronasao sebe??? Naravno radis na sebi svakoga dana... i onda kad covek prestane da usvaja nova znanja, je kao da je organizam prestao da dise! Za par godina ces i zaboraviti sta su te ucili u bilo kojoj skoli jer ides dalje da bi postigao sto bolji rezultat, update, update... Sta je onda problem???

Nisam jedan od onih nit koji ima para, nit koji ima vremena, vec jedan od onih sto uvek mora da daje objasnjenja zasto se trudi u zivotu! Mada je mnogo lakse pricati o tramvajskim sinama...

Lako je.
Onaj ko nezna da vozi i pored 40 casova voznje ili kolko vec sad, jos 10 puta padne na polaganju, a posle jos 5 auto unisti. Ko zna, njemu je poloziti smesjurija! Tako je svuda isto, ko misli da je toliko pametan i dobar greaota a da zato nema diplomu, a te 3 godine bi prosao a ne bi ni osetio... Naravno ni materijalni momenat nije sporan jer konkretno Visoka Skola Elektrotehnika i Racunarstva Strukovnih Studija smera za Audio i Video Tehnologije daje stipendiju u vidu placene skolarine na osnovu odredjenog, postignutog proseka. Ja sam tako moju skolarinu prepolovimo i vise nego pola, tako da su me 3 godine iznele manje nego pola jedne, za samofinansirajuceg, na katedri za Snimanje Zvuka - Fakulteta Dramskih Umetnosti... aj! Primer postovanog kolege I.B. iz Sava Centra pokazuje da i neko u "srednjovecnim" godinama moze da dodje na ispit uradi ga za 20 min. i dobije 10... covek radi kao i pre, a diploma koju je stekao, mislim da mu sada po-najmanje smeta!

Mnogi od vas su ismejeli neke ljude i njihov rad: e brate moj, samo prof. Drincic, kolko ja znam, je vise projekata napravio i realizovao nego svi zajedno i to za 50 godina unapred. Ko to zna, zna, nemozes dokazati nekom ko nezna! I sta nevalja prihvatiti takva znanja? Profesor Drincic nevalja jer je MAG? Djordje Petrovic nevalja jer je ovakav, onakav? Ko je imao srece, da slusa Digitalizaciju Signala kod Sinise Ilica, ZNA, ma i to nevalja, Elektroakustika - prof.dr.Petar Pravica, dekan elektrotehnickog fakulteta, pocasni clan mnogih audio inzenjerskih organizacija sirom sveta, ti predaje, A SIGURNO NI TO NEVALJA, TO NE-NE NIKAKO... itd. a bum, bum, tras, tras mix, mix kursadzija je u pravu i prodaje znanje?!? A?????? Cekaj bre, gde sve to u Diznilendu!?!?! ???????????????

Uskoro cu okaciti ponovo rad i ne samo to nego i jos neke projekte. Ne iz razloga da bi se pred nekim dokazivao, vec da to pomogne ljudima, u koliko neko u tome pronadje pomoc i neki odgovor bice mi trago, a ko ne - neka trazi dalje. To je rekao i Friedemann Tischmeyer u svojoj ediciji Internal Mixing, ko je gledao ili ciato zna, a mozda i on prodaje maglu u vidu znanja i zvanja?!?!?!!?!

Last edited by Combo; 24-02-2009 at 06:37 PM.
Combo is offline  
Old 24-02-2009, 07:15 PM   #355
dandi
Member

kakve sve to veze ima, kada ja znam devojku koja je kod Petra Pravice dobila 7 a ne zna da li se kaze dinamicki ili dinamicni mikrofoni... a takvih primera je koliko hoces... a opet ima lujudi koji stvarno znaju a godinama nisu mogli da poloze jer je dekica izlapeli egomanijak...
dandi is offline  
Old 24-02-2009, 07:17 PM   #356
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

zasad nemam vremena da detaljno opovrgnem pola loših argumenata, ali evo časkom - puno je groblje ljudi sa vozačkom dozvolom.
Arthur is offline  
Old 24-02-2009, 07:22 PM   #357
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Quote:
Originally Posted by dandi View Post
a opet ima lujudi koji stvarno znaju a godinama nisu mogli da poloze jer je dekica izlapeli egomanijak...
Verovatno mislis na mene
SumAnuT is offline  
Old 24-02-2009, 07:25 PM   #358
dandi
Member

hehe nisam na tebe mislio..ali ukoliko jos uvek nisi polozio, sada se predmet vodi na SONJU KRSTIC (WTF?!) pa mozes lako da prodjes, sto takodje govori o neozbiljnosti skole... ili na Drincica, koji je cool lik i dobar predavac, ali se vodi jedno 5 predmeta na njega.. pa gde to ima...
dandi is offline  
Old 24-02-2009, 07:27 PM   #359
akordeonista
Senior Member

Dobro ljudi, ja bih stvarno voleo da procitam taj rad. Combo, ako mozes postavi ga opet.
Mislim da bi bilo lepo kada bi nastavili diskusiju bez svadjalackog tona, bez obzira na to koliko je cije znanje ili neznanje! Samo nek` je veselo!!!

Pozdrav za sve forumase!!!
akordeonista is offline  
Old 24-02-2009, 07:40 PM   #360
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Quote:
Originally Posted by dandi View Post
hehe nisam na tebe mislio..ali ukoliko jos uvek nisi polozio, sada se predmet vodi na SONJU KRSTIC (WTF?!) pa mozes lako da prodjes, sto takodje govori o neozbiljnosti skole... ili na Drincica, koji je cool lik i dobar predavac, ali se vodi jedno 5 predmeta na njega.. pa gde to ima...

Polozio sam odavno, ali sam na kraju pred komisijom polagao, kod njega nisam nikad ni polozio ...

Nemam nista protiv coveka, kapiram ga totalno, samo moj mentalni sklop nije bio dovoljan da se polozi kod njega. Mene smara da se bakcem sa detaljima i brzo ih zaboravljam, pamtim sustinu stvari, i kada nesto shvatim onda to upamtim zauvek ...
Na normlanom ispitu dosta je shvatiti sustinu stvari za 7-8, detaljisanje se trazi za 9-10, kod njega moras znati detalje za 6-7 a ja jednostavno nisam takav tip, tako da smo se sporazumno zaobisli

Quote:
Originally Posted by akordeonista View Post
Pozdrav za sve forumase!!!

Pozdrav i tebi, dobrodosao na forum!!!

Last edited by SumAnuT; 24-02-2009 at 07:43 PM.
SumAnuT is offline  
Closed Thread

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules