|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#22 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Upravo danas eksperimenti?em sa tzv. LCR panning-om, gde su bas bubanj, bas gitara, dobo? i vokal u centru, a sve ostalo je raspoređeno potpuno levo ili desno. Iznenadilo me je kad sam malo proče?ljao tekstove na tu temu i shvatio da značajan broj producenata u svetu ovaj način paniranja shvata kao standard. Naravno, kao i uvek, ima i ?estokih protivnika. Napisaću utiske kad to isprobam, a pretpostavljam da se neko od vas već bavio ovim, pa ne bi bilo lo?e da čujemo kakva su iskustva.
![]() |
![]() |
#23 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Pro Member
|
![]()
Meni ovo definitivno bolje zvuči nego "soft panning", bar za vrstu muzike koju ja radim (rock). Uvek mi je to izgledalo kao bolje rešenje, ali sam nekako po inerciji koristio celu skalu pan pota, valjda misleći da će miks tako biti puniji i podozrevajući da je moje naginjanje ka ekstremnom panovanju posledica zaljubljenosti u produkciju kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih, tako da se nikad nisam ozbiljno pozabavio LCR sistemom.
Ovo što sam ovih dana miksao pokazuje da je LCR, bar po mom skromnom mišljenju i za moj žanr, bolja opcija. Negde sam pročitao i to da je eksperiment pokazao da se zvuk koji je na polovini između centra i levog ili desnog ekstrema (tj. čuje se 100% u jednom zvučniku i 50% u drugom) na većini stereo zvučnika čuje kao da je potpuno u centru, što je još jedan podatak koji ide u prilog LCR-u. Osim toga, neki slavni likovi iz sveta muzičke produkcije, kao što je na primer Chris Lord-Alge, i dalje se ponašaju kao u vreme kad konzole na kanalima nisu imale pan pot, već trostepeni prekidač - LEVO / CENTAR / DESNO.
![]() |
#25 |
Pro Member
|
![]()
Osim retro muzike koja je mixana u doba konzola sa left / center /right prekidacem, ne znam da l' sam ikad cuo pesme novijeg datuma (racunam od kasnih '70tih / ranih '80tih pa do sad) u pop-rock, funk, rnb, muzici gde je ceo u potpunosti LCR ...
![]() Last edited by DzoniPFC; 26-09-2013 at 01:22 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Pro Member
|
![]()
LCR danas o kom CLA govori o kome se danas aktivno govori ne znaci da je sve po svaku cenu levo-desno ili centar. Znaci da je vecina instrumenata tako panirana, tipa:
- centar: kick, snare, bass, lead vokal , lead instrumentalne deonice - levo-desno: akusticne ritam gitare, elektricne ritam gitare, klavijature itd... Ako recimo miksas bubanj i imas najcescu postavku: Kick mic, Snare top, Snare bottom, OH razdvojeni ili ti spaced par, hihat, tomovi svaki posebno itd... Gde ces tomove ? 1 skroz levo druga dva skroz desno ili pak sva tri u centar ? A u OH snimku nisu tako postavljeni jer ih sami mikrofoni nisu tako zabelezili... Iz mog iskustva ako se ne close mikrofoni ne ispanuju kako treba u odnosu na OH nastaje blagi uzas... Dakle LCR miksing znaci da je vecina stvari panovano ekstremno levo i desno i centralno a i usko centralno, a ne sve, po svaku cenu... Ja mogu da kazem da sam LCR mikser, sve gledam da strpam skroz levo i skroz desno sto mogu... EDIT: Bas sad slusam zadnji Green Day koji je miksao CLA, ne verujem da je sav panning ovde levo-desno i centar, vecina da, mozda 95% stvari, ali neke stvari nisu skroz levo i skroz desno... EDIT 2: Mada ko ce ga znati, mozda CLA zaista panuje sve levo desno ili centar, mozda ja i mi ovde previse mrsimo testise... Ali ono sto znam je da dosta ljudi koji miksaju LCR tu i tamo u miksu stave nesto sto nije totalno levo-desno ili centar... EDIT 3: Od panovanja napravismo filozofiju ![]() Last edited by Jan; 26-09-2013 at 06:13 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Gitare u mixu | espmilosj | Gitarska Produkcija | 12 | 02-05-2012 05:24 AM |
Malo opsirnije o mixu akustare... | Inovative_kg | Gitarska Produkcija | 22 | 29-05-2011 03:00 PM |
Bo?ić na Liquid mixu??? | File | Computer Hardware | 4 | 20-04-2011 09:09 AM |
Wah wah gitara u mixu? | disco violence | Gitarska Produkcija | 9 | 02-03-2011 12:18 PM |
prekidi u slusanju pri mixu | gitarstudio | Computer Hardware | 4 | 04-01-2008 01:11 PM |