Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-03-2013, 10:19 PM   #21
Gillette
Member

Default Re: va?a vizija stvari

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Tako je. U to ime ti savetujem da ne pi?e?, a kamoli snima?, bilo kakvu muziku. Ne bi bilo lepo da kroz dvesta-trista godina mora? da prosvirava? glavu.

Pozdrav,

Vasa

pa sad, ono ?to ja snimam, je za mene tj za ličnu upotrebu (jerbo mi se druga muzika ne?to uglavnom ne dopada)
ali sve ovo pitah sa aspekta slu?aoca, a sve u svetlu po?tovanja umetnika, jer zamisli ti to: neki umetnik tamo provodi toliko vremena da nađe pravi ton. Kupuje svakakvu opremu i instrumente i konačno, s te?kom mukom nađe pravu nijansu, a onda..Onda neki lik jednog dana tu muziku pusti preko svog uređaja i ka?e "mm..ovde mi fali malo basa.."

pa ne ide to..

Nije to sarma pa da joj dodajemo manje ili vi?e bibera
Ili ti misli? da se prema muzici rteba odnositi kao prema sarmi?

Ako je tako, onda razumem prodavce koji tebi sličnima ugađaju sa raznim tipovima zvučnika..(trljajući ruke of kors)

Gillette is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2013, 01:21 AM   #22
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Umetnik "provodi toliko vremena" stvarajući svoja dela a producenti, snimatelji i miks in?injeri su tu da prenesu ta dela do slu?aoca na način koji će - prema pretpostavljenoj srednjoj vrednosti performansi komercijalnih zvučnika - biti adekvatan. Mnogo pretpostavki je u igri a i sam zvučni zapis je često kompromis između ideje autora, objektivnosti preno?enja iste na neki medij i načina upotrebe zapisa od strane slu?aoca.

Naravno, kompromis se mnogo lak?e posti?e ako nosilac ideje obavlja ili razume i neku od navedenih tehničko-umetničkih funkcija pa mo?e direktno da koriguje sopstveni proizvod tokom procesa snimanja i pripreme za isto, bez naknadne intervencije od strane nekog autoriteta zadu?enog za to.

A takođe i muzika koja je dizajnirana ekstremnom prefinjeno?ću uglavnom pretpostavlja isto tako prefinjenog i upućenog slu?aoca, koji neće korisiti ultamegabass dugme na svom cd-plejeru u automobilu. Samim tim će i odstupanja u prenosu u odnosu na idealno slu?anje biti manja nego u nekoj manje sretnoj kombinaciji umetnika i publike. A čak i kada je takva muzika u pitanju nekakav kompromis će morati da se dogodi kada dođe do snimanja.

?to znači da, ako izostavimo demagogiju iz pethodne prepiske, nema mnogo ?ta da se priča na tu temu a ?to neko kome je to posao, hobi ili se samo slu?i elementarnom logikom već sam ne zna ili intuitivno ne oseća.
VukP is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2013, 09:13 AM   #23
Gillette
Member

Quote:
Originally Posted by VukP View Post
Umetnik "provodi toliko vremena" stvarajući svoja dela a producenti, snimatelji i miks in?injeri su tu da prenesu ta dela do slu?aoca na način koji će - prema pretpostavljenoj srednjoj vrednosti performansi komercijalnih zvučnika - biti adekvatan. Mnogo pretpostavki je u igri a i sam zvučni zapis je često kompromis između ideje autora, objektivnosti preno?enja iste na neki medij i načina upotrebe zapisa od strane slu?aoca.

Naravno, kompromis se mnogo lak?e posti?e ako nosilac ideje obavlja ili razume i neku od navedenih tehničko-umetničkih funkcija pa mo?e direktno da koriguje sopstveni proizvod tokom procesa snimanja i pripreme za isto, bez naknadne intervencije od strane nekog autoriteta zadu?enog za to.

A takođe i muzika koja je dizajnirana ekstremnom prefinjeno?ću uglavnom pretpostavlja isto tako prefinjenog i upućenog slu?aoca, koji neće korisiti ultamegabass dugme na svom cd-plejeru u automobilu. Samim tim će i odstupanja u prenosu u odnosu na idealno slu?anje biti manja nego u nekoj manje sretnoj kombinaciji umetnika i publike. A čak i kada je takva muzika u pitanju nekakav kompromis će morati da se dogodi kada dođe do snimanja.

?to znači da, ako izostavimo demagogiju iz pethodne prepiske, nema mnogo ?ta da se priča na tu temu a ?to neko kome je to posao, hobi ili se samo slu?i elementarnom logikom već sam ne zna ili intuitivno ne oseća.
ovo mi je trebalo da pročitam.

Znači, ključna reče je (ipak) kompromis.

Kompromis "prema pretpostavljenoj srednjoj vrednosti performansi komercijalnih zvučnika".

Skoro sam pročitao interview gde pokojni Gary Moore ka?e, da je - kao muzičar zadovoljan kao uspe da dobije 75% zami?ljenog zvuka.

Ok, dakle taj kompromis razumem.

Ali kada se već oformi zadovoljavajući zvuk kakvi onda kompromisi nastupaju?

Onda sound engineer dohvati tih 75% i krene da ga kroji prema HiFi zvučnicima?

Tek tu mi je rebus, ovamo monitori kao prenose neiskrivljenu, vernu, maltene identičnu zvučnu sliku, ali se ipak High Fidelity zvučnicima nazivaju oni koji tu istu sliku emituju kao drugačiju i promenjenu

Pretpostavljena srednja vrednost performansi je takođe rebus. ?ta to zapravo znači? Neki bend snimi stvar, preslu?avaju to u studiju i onda neki sound autoritet ka?e "ovde ćemo da dodamo bas..jbg, narod tako voli"?

I sada imaju istu tu stvar sa jo? vi?e basa.
I to puste kroz ravne monitore i kao sve je ok.

A onda neko kupi tu ploču i pusti ga kroz svoj Hi Fi zvučnik, nadajuči se da je pretpostavljena srednja vrednost performansi pogođena, pa ipak ustane..i okrene par dugmadi i tako praktično pljucne po celom poslu koju je sound autoritet obavljao.

Sve ovo podseća na totalno ?lihtanje krajnjim potro?ačima.

Napravi? pizzu, da bude savr?ena, ali neko doda jo? kečapa, soli, bibera - po svom ukusu jer bo?emoj, ukusi su različiti i o njima ne treba raspravljati.

A da kojim slučajem muzika postoji samo kao u?ivo izvođenje, da li bi slu?aoci vi?e pa?nje obraćali na ideju, melodiju, harmoniju - jer ne bi bili u stanju da petljaju oko kvaliteta zvuka?

I da li bi tada njihov ukus oblikovala muzika (ideja), a ne tehnika (klvaitet zvuka)?

Za?to insistiram na ovome? Zato ?to smatram da je autorova ideja moćnija, va?nija od kvaliteta zvuka.

Zvuk je organska stvar.
On podilazi na?im kratkotrajnim zadovoljstvima.
Setite se koliko ste puta neku pesmu zvi?dukali samo zato jer vam se melodija (ideja) dopala. Pri tom vam nije smetao kvalitet zvi?duka, right?

Čak je mozak u stanju da tu istu ideju do?ivi u zami?ljajima, bez da je i čuje.

U sveop?toj histeričnoj potrazi za savr?enim zvukom, do?lo se do zaista opijajućih zvukova. (Muzičari, kreativci, već će naći način da ih iskoriste) ali s druge strane, "organsko zadovoljstvo" kao da se otgrlo od sopstvene svrhe. Zvuk kao da je postao dovoljan sam sebi.

Dolazi li vreme kada Ideja uop?te neće biti potrebna, već samo "good sound" (čitaj ritam i bas).
Ovo mi je palo na pamet prvi put pre nekoliko godina, kada sam video na nekom koncertu klince kako cimaju glavama samo na zvuk bubnja, ne znajući da je neki tehničar iza?ao na binu da ih na?timuje i spremi za svirku.

ritam koji je osnova svega a onda i zvuk bilo čega ?to ide uz njega. Po ličnom ukusu. Kao pizza.
Old 27-03-2013, 10:35 AM   #24
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

kolko je tebi dosadno bokte
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2013, 10:59 AM   #25
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gillette View Post
..Nije to sarma pa da joj dodajemo manje ili vi?e bibera
Ili ti misli? da se prema muzici treba odnositi kao prema sarmi?
..

ja mislim da je glazbena produkcija u stvari najsličnija kulinarstvu
Old 27-03-2013, 11:01 AM   #26
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2013, 11:11 AM   #27
Gillette
Member

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
naprotiv, veoma me ovo interesuje i zabavlja

dok je tebi kanda vi?e interesantno da čita?

Old 27-03-2013, 11:34 AM   #28
Gillette
Member

Quote:
Originally Posted by Reinhardt View Post
ja mislim da je glazbena produkcija u stvari najsličnija kulinarstvu
kulinarstvo, slikarstvo, muzika..govorimo o čulima ukusa, vida, sluha

i o industriji koja poku?ava da skorji proizvode po ukusu svakog pojedinca

U skladu sa filosofijom vulgarnog individualizma, ili bolje reći izopačenog egoizma.

Zato i imamo sve vi?e monstruozno debelih, koji jedu a nisu siti; Jasnovidih i optički svakako naoru?anih, koji gledaju sliku a ne vide ni?ta. Zato i imamo sranje od muzike kakva je danas. Al va?no da imamo zvučnike za svačije u?i..

Dok ljudi nađu "pravi ukus", "pravu boju" i "pravi zvuk" - izgubiće sve ostalo u međuvremenu i postaće robovi opsesivno-kompulsivne potrage za sopstvenim identitetom.

Nekada su ljudi slu?ali ploče sa gramofona čiji je zvučnik istovremeno bio i poklopac, i bilo im je lep?e, i bili su bolji. I nisu se pitali ?to nema vi?e basa, ili nečega drugog.

the midrange is the key..? Probably, but the key is lost somewhere.
Old 27-03-2013, 01:26 PM   #29
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Quote:

the midrange is the key..? Probably, but the key is lost somewhere.

Ne kontam..
Moj signature se odnosi samo na EQ, u smislu koji je najva?niji opseg.
Old 27-03-2013, 02:45 PM   #30
vakatt
Member

vakatt's Avatar

Quote:
Nekada su ljudi slu?ali ploče sa gramofona čiji je zvučnik istovremeno bio i poklopac, i bilo im je lep?e, i bili su bolji.
Ah, samo je bilo pitanje vremena kada cemo doci i do ovoga, a ovo je kao podforum "monitoring" ..

Mene ako pitas, ljudi su uvjek bili jednako losi/dobri kao i danas, samo sto se forme u kojima se to izrazava mijenjaju sa tehnoloskim razvojem. Betoven bi drage volje prihvatio slusni-aparat koji tvoj baka koristi da je imao priliku, a vjerovatno mu ni neki zoom-terenski snimac ne bi bio mrzan..
Nego je ovo sve vec poslo u toliko debelo offtopic da je jako dosadno i pricati o svemu tome po stoti put.

Citava ova tvoja prica me pomalo podsjecu na jedan dragi lik:

..during the war..

vakatt is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules