Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-11-2012, 12:58 PM   #21
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: NI Classic compressors (da, jos jedan!)

Ja kad god mi treba 1176-like kompresor, posegnem za The Rocket-om
Jan is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2012, 03:08 PM   #22
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Ja kad god mi treba 1176-like kompresor, posegnem za The Rocket-om
Dobro druze, daj onda pomagaj, za cim posegnes ako ti treba dobar limiter za vokal? Znaci, ne maximizer, nego limiter da jace otpevane deonice spusti u ravan tisih, bez izoblcenja..
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2012, 03:09 PM   #23
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli View Post
Dobro druze, daj onda pomagaj, za cim posegnes ako ti treba dobar limiter za vokal? Znaci, ne maximizer, nego limiter da jace otpevane deonice spusti u ravan tisih, bez izoblcenja..
automatizacija + bilo koji LA2A , barem je tako u mom slucaju ... Dakle prvo automatizujem da mi sve bude kako zelim, odnosno stisam glasnije deonice, mozda neke pretihe pojacam itd, onda kompresujem LA2A-ojkom (do sada sam mahom koristio waves mada i IK i NI su okej) oko 3 db redukcije i to je to... Nekad pustim i vise redukcije ako zelim jos "stegnutiji" vokal jer meni LA2a zvuci dosta transparentno i pri vecim redukcijama ... To mi je ono instant resenje...

Last edited by Jan; 22-11-2012 at 03:14 PM.
Old 22-11-2012, 04:19 PM   #24
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
automatizacija + bilo koji LA2A , barem je tako u mom slucaju ... Dakle prvo automatizujem da mi sve bude kako zelim, odnosno stisam glasnije deonice, mozda neke pretihe pojacam itd, onda kompresujem LA2A-ojkom (do sada sam mahom koristio waves mada i IK i NI su okej) oko 3 db redukcije i to je to... Nekad pustim i vise redukcije ako zelim jos "stegnutiji" vokal jer meni LA2a zvuci dosta transparentno i pri vecim redukcijama ... To mi je ono instant resenje...
Pravo zboris neznani delijo... Ja volim da stavim LA2A i tamo gde bih zapravo "na misice" dizao trim gain, gde su preslabi snimci i sl. Dobijem zeljeni gain, a opet mu stavim redukovanje pikova taman toliko da ne ode u klip... Plus dobijem "analog feel" :smoreni smajli sa analognim feelom:

Naravno, ove plaginove treba stvarno gledati nezavisno od hardvera i kako rade u poredjenju sa njim i sto rece Awacs, to su samo modeli inspirisani realnim spravama. U svakom slucaju meni sluze dobro.
Old 22-11-2012, 06:45 PM   #25
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Pravi La2a vise "drajvuje" kad se napanji. Ove sprave to nemaju (prosto klipuju).

Za Limiter glasa Jan je dao super savet. Bez automatizacije nema leka. La2a moze poprilicno da se potera, pogotovo ovaj iz NI kuhinje. 6db kompresije se ne oseti a zvuci super. Veoma slicno radi PuigChild-u.

Da li je neko probao foru sa 1176 u "all" modu kao poslednji u lancu Vox bus-a? Spor attack i najbrzi relese, 1-2db redukcije max. Vokal samo "istrci" napred. L1 takodje radi dobar i koliko toliko transparentan posao ali je 1176 bolji (i to Waves black varijanta; ovi drugi su preagresivni)
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2012, 03:08 AM   #26
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by MUzzY View Post
Pravi La2a vise "drajvuje" kad se napanji. Ove sprave to nemaju (prosto klipuju).
Mislis kada mu otpanjis gain ? Pa emulacija i jeste u tome da kreira slican efekat kao i pravi La2a, nisam primetio da klipuje (digitalni klip se odlikuje krcanjem i puckanjem) Kada se priblizi gornjoj granici trebalo bi da emulira saturaciju...
Druga stvar je - ako ga u Cubaseu otpanjis pa on zaklipuje siromasnu 32bit Cubendovu sabirnicu. Klip tada dolazi od Cubasea, a ne od LA2A plagina. Probaj da smanjis kanal sa LA2A (tako ces videti da li efekat klipovanja dolazi od plagina ili ne, jer je fader post FX)
Old 23-11-2012, 03:17 AM   #27
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Znam sta je digitalni kliping, ne sekiraj se

Takodje, koristio sam pravi La2a (konkretno onaj u Pinku) i ponasa se (naravno) drugacije. Ni Waves ni NI varijanta nemaju emulaciju te saturacije. Da, desi se "nesto" kad nagazis Waves ali ni blizu onoga kako zvuci hardware (zvuci "zguzvano", nedefinisano - suprotno od one dobre prljavstine koju dobijes sa hardwerom).
Zato sam ga i zanemarivao dok miksam i okretao se PuigChild-u (sto je na kraju ispalo i kao mnogo bolja varijanta, pogotovo za vokale).
Old 23-11-2012, 03:38 AM   #28
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Znam sta je digitalni kliping, ne sekiraj se
Kazem, ja nisam primetio to klipovanje CLA2A, ali sam ga koristio u okvirima njegovog headrooma. Nesto kao GAIN TRIM pot sa malo limitinga, ne za neki preterani efekat...

Quote:
Takodje, koristio sam pravi La2a (konkretno onaj u Pinku) i ponasa se (naravno) drugacije. Ni Waves ni NI varijanta nemaju emulaciju te saturacije. Da, desi se "nesto" kad nagazis Waves ali ni blizu onoga kako zvuci hardware (zvuci "zguzvano", nedefinisano - suprotno od one dobre prljavstine koju dobijes sa hardwerom).
Zato sam ga i zanemarivao dok miksam i okretao se PuigChild-u (sto je na kraju ispalo i kao mnogo bolja varijanta, pogotovo za vokale).
Dobro, puig je vec malo drugacije osmisljen... A to sto se dobije guzvanjak kad ga otpanjis - znaci da ga nisu bas emulirali kako treba. Kakva je situacija sa UADom, jesi li poredio njegov LA2A sa hardverom ?
Old 23-11-2012, 05:01 AM   #29
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Ja sam redovno dobijao neke rap vokale koji su snimani iz u87ce u LA2A hardverski, dosta pre nego da izadje Waves i IK La2a, UAD-a nemam... I u samom startu sam imao utisak da su vokali nekako zguzvani, onda mi je prijatelj koji je prisustvao snimanju reko da taj snimatelj voli da mu vokali budu nagazeni i da je bilo prilicno dosta gain redukcije... Ja sam bio u fazonu ma moze da bude i 100 LA2A-ova ne svidja mi se ta kompresija u tolikoj meri na tom vokalu... Medjutim, kad sam dobio priliku da probam CLA2A to je bio identican taj ton i ta kompresija koji mi se nije dopadala na tim vokalima, ne kazem preslikano, ali to je taj osecaj veoma mi je slicno...i zaista LA2a zaista retko koristim na rep vokalima, koristim ga nekad samo zbog tona koji mi daje i to cisto sa iglom da mrdne po nekad da ne bude da skroz ne radi... Ali ga obilato koristim na pevanju...

Na repu vise preferiram softube Cl1b ili neki 1176, ili neki VCA kompresor i obozavam onaj EMI TG 2005 verziju konkretno, PSP OldTImer je ZVERINA, i svidja mi se ovaj NI Vari MU, ali jezivo iscrpljuje procesor...

Ali zato na pevanju, i na svemu gde tonovi traju duze gde nema brzih promena reci i tranzijenata, LA2a mi je neprikosnoven... Po nekad ga cak stavim i na master busu samo da se "igla" ponekad mrdne, znaci fakticki nista ne radi... Videh na Waves webinaru Yoada Neve-a da to radi u masteringu kako on kaze zbog "tona" koji mu daje LA2a, a ako sam ga vec tako koristio za vokal zbog tona reko aj da probam i na masteru ili u samom masteringu, samo stoji tu i igla jedva da mrda ako mrda, nije los filing, malo nacini stvari tezim, okruglijim...

Last edited by Jan; 23-11-2012 at 05:05 AM.
Old 23-11-2012, 11:25 AM   #30
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Kazem, ja nisam primetio to klipovanje CLA2A, ali sam ga koristio u okvirima njegovog headrooma. Nesto kao GAIN TRIM pot sa malo limitinga, ne za neki preterani efekat...
Klipuje interno (kad se upali crveni LED na VU metru) i to moze da se cuje. Headroom je jos jedna stvar koja mi se ne dopada kod Waves varijante. Tu je NI po meni bolji.

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Dobro, puig je vec malo drugacije osmisljen... A to sto se dobije guzvanjak kad ga otpanjis - znaci da ga nisu bas emulirali kako treba. Kakva je situacija sa UADom, jesi li poredio njegov LA2A sa hardverom ?
UAD-a nisam imao prilike da probam. Iz te kuhinje sam samo cuo onaj plate reverb i odusevio se.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules