Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-04-2012, 02:49 PM   #21
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Default Re: Sta je to sto stavite na SIROV VOCAL da bi zazvucao??

http://www.musicradar.com/tuition/te...ocals-438876/1

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 13-04-2012, 02:48 AM   #22
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Da li ste se mozda zezali sa Waves plaginom zvanim Vocal Rider ? On kao treba da drzi nivo glasa, bez da ga kompresuje... Navodno odrzava generalnu jacinu, cak kroz svoj side chain ulaz moze da primi signal npr cele matrice, pa onda radi jos bolje. NEsto se nisam preterano zezao sa njime, ali voleo bih da cujem ako je neko nesto radio sa njime.

BTW, meni je ova Arturova postavka ok, samo sto ja tu prvu kompresiju uradim hardverski, pre ulaska u karticu. Pa tek onda kompresor koji stabilizuje glas... U svakoj pesmi koristim nove alatke, volim da eksperimentisem. U poslednje vreme Waves H-Compressor mi je cesta pojava u lancu... Naravno pravo dozirani rvrb i dly su za glas nezaobilazni i daju mu ono "specijalno nesto"... Prateci vokali u terci, unisu, takodje pune glas i daju mu to sto treba da "zazvuci" ...
Old 13-04-2012, 03:57 AM   #23
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

taj vokal rajder je retardiran, ili sam ipak ja retardiran, ali to čudo ima takvu lagčinu od kašnjenja, da ne vidim koja mu je upotrebna vrednost. A što se hardwerskih kompresora tiče, ja nemam nijedan, a i da imam, ipak ne bi on menjao to prvo mesto u lancu, jer je to mesto rezervisano za KARAKTERni kompresor, a ne bih imao baš muda još uvek da usnimavam kroz kompresiju sa nekim izraženijim karakterom. Pre bih usnimavao sa strejt kompresorima, na nekom relativno blagom settingu, da malko olakša posao kasnijoj obradi. Naravno da bi najviše voleo imati i karakterni kompresor koji bi koristio u mixu u realtimeu, umesto plugova, ali than again, i pola muz.industrije bi volelo da je danas 1988ma il tako neka zlatna vremena iste.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 13-04-2012, 11:32 AM   #24
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Da li ste se mozda zezali sa Waves plaginom zvanim Vocal Rider ? On kao treba da drzi nivo glasa, bez da ga kompresuje... Navodno odrzava generalnu jacinu, cak kroz svoj side chain ulaz moze da primi signal npr cele matrice, pa onda radi jos bolje. NEsto se nisam preterano zezao sa njime, ali voleo bih da cujem ako je neko nesto radio sa njime.
Meni od tog Waves Vocal ridera bolje radi Reaper-ov 'parameter modulation' na Sonalksis FreeG
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 27-07-2012, 04:07 PM   #25
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Odlican je vocal rider kao poslednji insert na vokal traci, podesen da pravi male korekcije (+/- 2db).
Svasta sam korstio za vocal comp. Rcomp je fenomenalan i on mi je "go to" compresor! Ima svoju boju, malo tamniju ali je izuzetno prirodan i nije cpu zahtevan. S'druge strane FabFilter proC je brutalno transparentan i "matematicki" precizan.
Na jednom trenutnom mixu maksimalno eksploatisem PuigChild i jako mi se dopada kako zvuci (vokal snimljen sa sm7b). La2a stavim u limiter mod na vocal bus ako mi se ucini da zafali.

Mnogo interesantnija igra je sa EQevima. waves API - hladan ko led; Req - topao i mek kao puter Fantastican za jake boostove iznad 7-8k; fabFilter eq - sterilan i precizando bola (odlicno ako ti to treba); AirEQ - odlican loCut filter. Magg EQ4 - Auh... jedan od "onih" plugova zbog kojih se nasmesis

Reverbi: ... majku mu. RVerb... uglavnom. Sto sam vise ucio i pravio bolje mikseve to mi se lexicon reverb manje dopadao. Ne kazem da je los ali bas "bezim" od njega. Rlab lexicon je druga prica. Koristio sam ga par puta i jako mi godi. Jedan od najinteresantnijih mi je reverb iz paketa Airwindows - Farspace3 baziran na Bricasti reverbu. Ustvari sve iz Airwindows paketa obozavam! http://www.airwindows.com/index.html

Last edited by MUzzY; 27-07-2012 at 04:11 PM.
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 27-07-2012, 04:28 PM   #26
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by MUzzY View Post
Mnogo interesantnija igra je sa EQevima. waves API - hladan ko led; Req - topao i mek kao puter Fantastican za jake boostove iznad 7-8k; fabFilter eq - sterilan i precizando bola (odlicno ako ti to treba); AirEQ - odlican loCut filter. Magg EQ4 - Auh... jedan od "onih" plugova zbog kojih se nasmesis
Samo da dodam Stillwell 1073. FANTASTIČAN high shelf i jako "muzikalan" midrange. Inače mrzim te karakterizacije "muzikalno", "masno" i ?tatijaznam, ali ne znam bolji izraz za 1073. I shareware je.

Pozdrav,

Vasa
Old 27-07-2012, 05:00 PM   #27
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

nesto ga ne vidim u AU formatu
Old 27-07-2012, 08:37 PM   #28
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by MUzzY View Post
nesto ga ne vidim u AU formatu
Jbg, zeznuh se, ne zove se 1073 nego 1973. I postoji Audio Units verzija, mo?da je nisi primetio:

http://www.stillwellaudio.com/?page_id=17

Pozdrav,

Vasa
Old 28-07-2012, 01:06 AM   #29
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Nije free a i mnogo mu je ruzan UI
Old 28-07-2012, 09:02 AM   #30
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Pa nisam ni rekao da je free nego (skoro pa) shareware. Odnosno, radi najnormalnije i zauvek, samo što kad uneseš prvu instancu u projekat moraš da sačekaš 8 sekundi. A GUI... pa... nije baš remek delo, ali ne gledam ga dugo

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules