Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-09-2007, 04:00 AM   #21
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Default Re: pitam se pitam dal na sae da skitam

Quote:
Originally Posted by nunuk_t2L View Post
hmm...
s obzirom da moram radit posao koji mi oduzima vecinu vremena i unistava me psihicki tako da kad dodjem doma skrsen, izmoren i iscrpljen, ne mogu se koncentrirat u potpunosti na muziku, ucenje o kompresorima, ekvilajzerima, signalflowu i slicnim stvarima, odlucio sam stedit za sae iz par razloga:
tamo cu dobit potrebno znanje
tamo cu to potrebno znanje dobit kroz godinu dana a ne 4,5 koliko bi mi trebalo da to sve savladam ovim tempom zivota a nemam sad vremena na bacanje i ne zelim pokretat svoj studio u 86. godini zivota
tamo cu se napokon tih godinu dana moci posvetiti muzici i samo muzici
a nakon faksa cu ionako pocet snimat demo bendove i radit demo snimke za pocetak, a kasnije kreda, studio i balalajka
po meni se isplati a sad..
koje znanje? ako ti i treba idi na sajt soundonsound-a i tu imas sve... od beginners do expert clanaka... kako sta radi, cemu sluzi i sl... po meni, vise nego dovoljno korisnih informacija... koliko po takvim skolama ima beskorisnih u to ne zalazim... cak ja licno imam preko 100mb snimljenih clanaka sa sajta (vec 5-6 godina) i lagano sam to citao uz kaficu i primao "k' znanju", al opet nista bez prakse i dok se sam ne uveris u to sto pise... u principu, to znanje sluzi da znas po kom principu nesto funkcionise i eventualno da ti skrenu paznju na neke greske u buducem radu, a kad je rec o muzici i zvuku, nista ne moze zameniti praksu...

sad nemas vremena, a kad upises skolu imaces, a imaces i posle nje? wtf?

al protiv sam skole definitivno... bespotrebno gubljenje vremena, a za to isto vreme mozes 50x (bez preterivanja) vise da naucis i steknes pravo iskustvo...
kVu is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2007, 04:45 AM   #22
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by galimpic View Post
Da li neko zna nešto konkretnije (čitaj: nekog ko završava ili je završio) o smeru "Audio i video tehnologije" na ETF-u u Beogradu? Ja sam napustio ETF još davnih dana, pre nego što je taj smer postojao, pred kraj 2. godine, a sad se razmišljam da se vratirm jer su uveli ovaj smer koji praktično počinje od 3. godine studiranja. S obzirom da je to ETF, pretpostavljam da je ozbiljno, teško i detaljno, mada možda u ETF stilu previše teoretski.
imash avt na vetshu, nikad chuo da ke etf pocheo da radi na tome.. ako jeste, zna se ko je shef katedre..
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2007, 09:01 AM   #23
nunuk_t2L
Member

nunuk_t2L's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
ajde kad ti kazes! samo nemoj sa kreditom da otvaras studio....nikako!
tesko da cemo moc svi skupit pare za icon sustav...a di su tu jos preampovi, kompresori, ekvilajzeri, i/o, mikrofoni...?
moze se to izvest i posla ce uvijek bit, ako nista, ono za reklamnu industriju
nunuk_t2L is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2007, 11:05 AM   #24
xcirey
Junior Member

xcirey's Avatar

oh blago meni ja postavi pitanje vi se zamalo potukli...hehehe
hvala vam na ovolikim odgovorima....
da vam ja konkretiziram svoj slucaj
ja sam iz bih i radio sam dosta dosta vremena u firmi gdje sam radio live zvuk
koncerti(stadioni,dvorane) festivali(sff ,jazz fest, mess,) zvuk za film i teatar
i svasta nesto ebiga punooo punooo prakse al u live-u
od nedavno sam freelancer(slobodna rampa hahahahaa) i odlucio sam da se posvetim malo ovoj drugoj strani , studijskom zvuku ako ga mogu tako klasificirati, imam ja iskustva sa studiom ali ne toliko mnogo.
sto se tice tih dilema koje vi tu stavljate tipa procesing signala, spajanje, miksanje, sve je to po meni mlacenje prazne slame kad vecina to prica,bez uvrede molim vas al mislim da dosta vas koji pisete o tome ste o nekim stvarima citali na netu i ostali zasljepljeni ciframa koliko nesto kosta i sad tu supljirate sta nekom nesto treba , cast izuzecima , a to su oni koji najmanje ubjedjuju nekog ovdje, jedno sto sam shvatio da to koliko nesto kosta ne znaci da ce ti ili nece donijeti pravi kvalitetni rezultat, aloooooo uradio sam sound design za teatarsku predstavu poslije koje su svi srali o nekim procesorima jebenim dolby skretnicama digitalijama i bla bla a ja sam koristio o1v yamahu + sugavi najsugaviji na svijetu phonic p18 mixer koji kosta mislim 200 ? i napravio cudo a zasto? zato sto nisam opterecen glupostima, znaci konkretno ako stvar sljaka onda sljaka, ako ne onda ne, nikakav ssl nemoze zamjenit phonicov sum koji ima kad radi niti ovaj moze uradit obratno.!!!
eh eto malo sam se ispraznio da prostite ,postujem ja vas sve jos ,hehheh
nisam imao namjeru nikog da uvrijedim
e sad sto se tice sae instituta i mene
ja sam htio da idem na ovaj dvogodisnji program jer mi se svidio sadrzaj e sad to veselje kosta 5500 ? + troskovi zivota u sloveniji
e sad nesto sam gledao i ovaj 6 mjesecni program emp koji isto obuhvata dosta toga i kosta 1200? i tu se sad lomim. svjestan sam ja da je ovaj prvi daleko opsirniji i precizniji al ja i poslije njega cu se vratit na svoj desktop digitalkicu i interfejs od 8 kanala
i opet cu radit sa semplovima i midijem sigurno neko vrijeme
jer kako god skontam ovaj rodjak koji je u americi nece brzo umirat a i da umre nemam fajde jer ni on nema prebijene znaci nemam nasljedstvo i nema milionskih ulaganja.
znaci po meni sae je tu da mi poreda neke stvari u glavi da ne bude krivih drina u startu i da ovo vec postojece znanje iskoristim i nadogradim
eto pa
opet da pitam ako neko ima iskustva sa njima gore znaci malo da mi prokomentarise program i taj plan jer nekako mislim da je ova opcija emp( electronic music producer) za pocetak ok jer ti postavlja kvalitetan temelj + praksa, znaci imaju utvrdjen program koji su neke pametne cike smislile(valjda) a nisu skidali sa neta, usput ja imam par giga tog materijala
al brate citanje je jedno a praksa drugo,ko kad djetetu treceg razreda das logaritamske tablice da cita preko raspusta ( sia smaart je dostupna svakom, al sumnjam da ce svako ustimat sistem........)a plus sto imam dosta dosta smeca koje sam skinuo sa neta u kome pisu fascinirajuce stvari isto ko da ih je moja baba pisala ciji je komsija u njemackoj koji opet zivi blizu nekog lika ciji tetak radio blizu nekog studija pa je nesto nacuo pa prico okolo.
e zato mislim da li je ispravno otici na sami izvor informacija i da je daleko kvalitetnije uciti od nekog kroz praksu i teoriju i da je hrabro reci "neznam i zelim da naucim"
ako vi mislite drugacije ispravite me puno vas voli i pozdravlja xcirey
p.s.od sad cu vam dosadjivati dosta dosta vise na forumu hehehehehhehe
xcirey is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2007, 12:08 PM   #25
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

ako vi mislite drugacije ispravite me puno vas voli i pozdravlja xcirey
p.s.od sad cu vam dosadjivati dosta dosta vise na forumu hehehehehhehe

[/QUOTE]

pa ka si vec toliko nadaren i pametan i sve znas sta ces da radis i sta je dobro a sta nije i sta je moja baba pisala a sta nije, sta si koji moj pitao ljude za savet??

je to po onoj liniji -" ja idem, a vi ne mozete! "

kod nas svi pitaju za savet, ljudi se ubiju savetujuci a "upitalac" nikad ne poslusa nijedan savet. Zna najbolje...

e je** *a !
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2007, 01:32 PM   #26
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

stvarno, dabear je u pravu.. ljudi su ti vec rekli da je to gubljenje vremena, i sto je strasnije, novca ...
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2007, 03:49 PM   #27
bole
Member

sta tacno ocekujes da ce biti bolje kad zavrsis sae?

ako ti je 5000 eur ok cijena da naucis osnove rada u studiju onda idi...

upoznaces kako rade mikrofoni, kompresori, preampi, ostali procesori...

upoznaces kako rade softveri...

pocinjes na behringeru mixeru sa adat 24 ch,slusas na trutu b 2031, pa radis i sa iconom i digidesign...na kraju upoznas ssl i samo "upoznas" i radis diplomski na njemu...

licno mislim da se 5000eur moze bolje iskoristiti sto se tice edukacije....
Old 19-09-2007, 05:21 PM   #28
nunuk_t2L
Member

nunuk_t2L's Avatar

sta nemaju oni mackie konzolu u paru sa pro toolsima?
lol, zeka peka sa strane

uglavnom, od ljudi koju su zavrsili sae svi su do zadnjeg rekli da oni koji su isli na polugodisnji program EMP iliti kako se vec zove, da su na kraju se prebacili na jednogodisnji ili dvogodisnji part time..

5000 ojra iliti 6 kad se doda DDV (porez u sloveniji) + nekih 6,7000 ojra za godinu zivota u sloveniji se moze daleko bolje iskoristit, u to se slazem..ako nista, ono za opremu po kojoj se ima sta za prckat nadrednih godina. al volim kad mi netko stoji na raspolaganju kad god mi treba a ne ono tipa, ring ring, halo? e cuj, kad rutam kik u rack pa ga vracam nazad i onda jos sve zajedno u aux na filtere pa to na drugu traku i opet van u nekog shermana blabla... pa dobijem objasnjenje tipa probaj pa vidi, e tu pucam..ne bih ni postavio pitanje na prvom mjestu jer sam vec isprobao, al zelim razumjet citav taj proces sto se desava tzv. ispod haube...
tu bas odgovor tipa ''nek ti usi kazu sve'' ne funkcionira, a broj ljudi sa kvalitetnim odgovorom se eksponencijalno smanjuje..
nunuk_t2L is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2007, 05:32 PM   #29
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

zadnje sto sam ja cuo je da nema ssla u sloveniji.. barem nije bilo.. u svakom slucaju,....
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2007, 05:48 PM   #30
bole
Member

izvinjenje...

gore sam naveo slucaj sae u holandiji...

prijatelj je tamo zavrsio...

cini mi se da je u ljubljani siromasnije sto se tice opreme....

Last edited by bole; 19-09-2007 at 06:29 PM.
bole is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules