|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Meni se ovo cini zanimljiva tema.
Zanima me kako predstavljate svoje pjesme ako ste kompozitori i treba nekom iste da ponudite?Zanr je nebitan. 1.klavir/gitara+glas, 2.osnovni aranzman(klavir/gitara,bas,bubanj), 3.skica aranzmana(ako je u pitanju ritmicniji ili zanrovski odredjeniji stil - r`n`b na primjer) 4.puni aranzman Takodje me zanima kako produkcijski tretirate demo. Znam da je danas trend da sve bude sto je potpunije moguce i produkcijski sto savrsenije vec u startu ali zanimaju me vasa iskustva...
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Ja u principu uvijek nudim pjesmu gotovu u cjelosti.
No, nedavno je ne?to bilo hitno, a kako sam u stisci s vremenom, poslala sam demo klavir/glas, čisto da okvirno znaju gdje idem i to je bilo dovoljno, no sad čekaju konačnu verziju. Rade samo mastering, znači sve do te točke je moj posao. No, pjesma ostaje moja kao i sva prava, radi se samo o kori?tenju za Tv serije/filmove. Kada se sklada za drugog izvođača, zaista je dovoljno samo okvirnu skicu poslati... posebno ako se radi o na?em tr?i?tu, ali čak i vani je to ok. Ako promovira? sebe kao autora/izvođača, tada se očekuje gotov produkt, ?to bolji sa ?to vi?e aspekata. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Ja licno volim da mi ljudi donesu sto jednostavniji snimak vokala i nekog instrumenta, po mogucnosti "na prvu", da bih osetio emociju i atmosferu. Drugo me ne zanima, jer da znaju da urade i drugo kako treba, ne bi bili kod mene, a to moze samo da me smetne sa necega sto bi mi se javilo kao ideja da slusam samo klavir i glas (ili gitaru i glas)
![]() |
#5 |
moderator
|
![]()
Kako godine odmicu kvalitet zvuka je sve napredniji,sa tim se i donja granica kvaliteta i te kako pomera.Kvalitetna produkcija pre svega zahteva dobru opremu,tako da,nemas pare,nemas opremu - ne mozes da se bavis muzikom makar bio i najbolji na svetu,ne shvate te ozbiljno ako nisi 'spakovao' dovoljno kvalitetan zvuk,i kraj.Na moju veliku zalost,tako je...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
sve zavisi zasta se radi demo i o kakvoj muzici pricamo! Iz mog skromnog iskustva, prilozio bi sledece: Ako nudite pesmu pevacu/pevacici za album , onda mnogo pomaze ako zvuci maltene kao gotov snimak. ALI, ukoliko kompozitor nije vest sa produkcijom , onda su dovoljni bazicni akordi, ritam i melodija sa pevanjem i tekst! Dobra catchy pesma se cuje i sa dva instrumenta. Ako nosite pesmu u disko kucu, kod izdavaca - treba da bude gotov snimak. I njima je lakse da donesu odluku, jer ne mora da se smaraju oko troskova studija, snimanja itd... Kod raznih muzika - razni uslovi. RnB / Hip Hop, na pr.. -zna se da u Americi tu muziku najvise rade siromasni slojevi. i sve se radi sa minimalnom opremom. MPC, jedna dve klavijature, lap top ProTools LE u 99% slucajeva. Znaci , izdatak nije veliki. Ima ih cak koji su napravili velike hitove sa Fruity Loops na PC-ju !! Bitna je ideja..nedostatk opreme i produkcije daje taj losi / prljavi zvuk!! EEVA - GRESIS U SVOJOJ IZJAVI!! Kad je rec o TV muzici i reklamama - sve do sad sto sam radio , "trebalo im je juce" i moralo je da bude "broadcast quality"...posto uglavnom se kasni i malte ne vec sutrada ne je reklama na TVu..znaci nema spavanja - najbolji moguci kvalitet.! Mislim, sto kazu..bottom line - ako je refren koma, pesma ce da zvuci dobro i sa akusticnom gitarom..ili ako ima killer temu, i to se cuje odmah. U principu ako pesma ne zainteresuje u prvih 30-40 sekundi..mrka kapa!!! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Nece bas biti da Kako godine odmicu kvalitet zvuka je sve napredniji, to je jedna velika zamka i prevara, u Srbiji je to obrnuto, kompjuteri (pocinjem da ih ne podnosim valjda zato sto radim sa njima od 1987) su zaista napravili haos, sve se manje svira, sve vise programira, i tu nema nista od zvuka. Svirajte bre ljudi, a cim se svira onda je mnogo komplikovanije, pogledom sa drugim sviracem najbolje razmenis emocije-to nedostaje
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Ne bih se bas slozila... Istina je da se trend vraca na stari dobri "kvalitet sviranja"... Mislim da naravno postoje pjesme koje zahtijevaju jacu i skuplju produkciju ali da bi dobio vrhunski sound najvaznija je sama izvedba. Mislim da se uz trud i "trikove", talenat i volju mogu stvoriti prilicno kvalitetni snimci. Ili mozda jednostavno promijenis zanr u onaj koji bolje pashe tvom ansamblu ( kao ansabl podrazumjevam kombinaciju instrumenata koje koristis, bio to simfonijski orkestar ili glas i gitara)... Last edited by zanamusic; 17-12-2007 at 02:10 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |