|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Pro Member
|
![]()
Sta da ti kazem, moras se sto pre privici na suv mikrofon, ako planiras nesto ozbiljnije kao sto planiras, jer ce biti i pesama bez klavira najverovatnije. Ovako ja gledam na stvari, pusti ti te plug-inove i ostala cuda, jer svaki od njih koliko moze biti dobar, toliko i upropasti nesto, a da se to i ne primeti. Snimi deonicu gde ti sviras klavir (nemoj matricu ili nesto sl) i slusaj to dok budes pevala. Jako je bitno da imas u glavi savrsen zvuk, jer kako je Mogli rekao, i sam aranzman utice na pevanje i zbog toga ti trebas imati neki svoj "savrsen" aranzman u glavi, u koliko je to moguce. Isto tako pokusaj da stvoris vizuelnu sliku, zmuri dok pevas (ako to vec radis, onda ti nece biti nikakav problem) i zamisli klavir koji sviras. Jedino sto neces moci da zavaras je culo dodira, jer ces moci prstima da radis samo u vazduhu, ali ti je zato bitno da audiovizuelna i vizuelna slika budu savrsene. Namerno sam gore napisao da trebas ti da sviras klavir iz prostog razloga, jer ces jedino tako postici istu emociju, ili barem slicnu onoj koju imas dok sviras i pevas zajedno.
Drugi nacin (najbolji i najtezi) bi bio da se totalno fokusiras na pevanje, da pronadjes nesto novo u njemu, a da klavir svira "neko sasvim treci" (iako si to ti), znaci emocije se vezu iskljucivo za sam tekst i melodiju dok je muzika tu samo da ti pomogne da ih izneses na pravi nacin. Treca varjanta je da lepo snimis klavir i glas istovremeno, uz naravno odlicnu postavku mikrofona, nekad udarci po dirkama znaju lepo da oboje zvuk, kao sto to radi npr. skripanje zica nagitari... ![]() I naravno, nikad ne zaboravi na emocije, zaboravi na nase kvazi pevace. ![]() ![]()
![]() |
#22 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Može biti?!? Ali, jedno je kad pjevač nauči da otpjeva tačno (melodija, dikcija, naglašavanje, ... , ...), a drugo je kada unosi dinamičke varijacije koje su slika atmosfere koju svojom interpretacijom prenosi - dočarava 'potrošaču' (krajnji cilj i jeste da to neko posluša i ima duševnu i duhovnu korist od toga - danas, nažalost, da kupi medij). A tu je metronom sprava koja ledi srce. Kada se usnimi trak (bez kvantizacije), npr. odsvirano na klaviru po prethodno napisanoj partituri, i to ponovi u nekoliko trakova, pa se za svaki trak izbaci notni zapis odsviranog, postoje značajne razlike. A tek u metrici glasom, kao najljepšim instrumentom, dočaravati filing ??? Ja ipak nisam na tom nivou i ostajem pri tome da ne treba uz pušteni prethodno usnimljeni trak svirati live da bi se pomoglo vlastitom pjevanju u toku snimanja vokala. Mislim da je sama ideja pogrešna. Treba imati dobru studijsku tehniku i odmah snimiti instrument i vokal - i to je to. U svakom slučaju ne mora biti da je to pravilo. Često, kada se ne poštuju neka pravila ispadne veoma dobro. Sretno sa 'novim' načinom. Volio bih saznati iskustvo ako ti to kako si naumila uspije. p.s. Sada sam vidio šta je napisao Dexyco u prethodnom postu. Komentar = upravo tako! Last edited by alfom; 10-08-2007 at 07:06 AM. Reason: Nekada treba pažljivije pogledati šta je prethodno napisano. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
mikrofon i snimanje vokala | mirdaa | Tutorijali | 50 | 28-02-2009 12:05 AM |
Komora za snimanje vokala | zeleni | Dizajn i konstrukcija studija | 52 | 15-11-2008 09:51 PM |
pitanje:xenyx 802 & B1-snimanje vokala | solo | Computer Hardware | 11 | 04-11-2008 02:39 PM |
Snimanje vokala - Koje predpojačalo !!? | korguser2001 | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 8 | 10-03-2007 03:11 AM |
Vokal::: snimanje vokala | dr.Ru | Tutorijali | 0 | 21-06-2003 08:55 PM |