Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-11-2006, 04:05 AM   #21
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: kako prodati pesmu?

Ja samo radim one "bucko" aranzmane

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2006, 07:08 AM   #22
zoolander
Senior Member

zoolander's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear
pa pevaci / grupe izvuku te pare posle na tezgama, svadbama, po diskotekama itd. Vrlo lako, sta vise! Ali treba da je hit
Ako oni koji pi?u pjesme zarade tolko dobro,a oni koji ih izvode isto tolko dobro da taj novac povrate i jo? k tome zarade,opće ne stoji teorija da se od mjuze te?ko ?ivi,a svi to tvrde,kako to?Po meni je Oggy dobro napisao;cijene su takve jer se uvijek radi o nekom paketu dodatnih usluga.
Btw kaj se hitova tiče,veli Gibonni;za sve pjesme za koje sam računao da će biti hitovi nisu to bili, a za one za koje sam bio siguran da neće postati hitovi to su postali.Po meni svaka solidna pjesma mo?e biti hit ako se dovoljno dugo i agresivno vrti u eteru,to mi je jedino logično obja?njenje,jer kad bi svi i?li pričati o osobnim ukusima,mislim da ne bi daleko do?li.
zoolander is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2006, 09:24 AM   #23
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

[jos uvek je to jako mali broj ljudi koji mogu da naplate toliko, a jos manji je broj koji ima para da plati top ekipu, i da napuni neku vecu diskoteku ili halu!!
Jako mali procenat...
Kao i u svakom poslu - najpoznatiji ili najspretniji ili oni na kljucnim pozicijama se maste, ostali prezivljavaju!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2006, 10:25 AM   #24
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by DaBear
[jos uvek je to jako mali broj ljudi koji mogu da naplate toliko, a jos manji je broj koji ima para da plati top ekipu, i da napuni neku vecu diskoteku ili halu!!
Jako mali procenat...
Kao i u svakom poslu - najpoznatiji ili najspretniji ili oni na kljucnim pozicijama se maste, ostali prezivljavaju!
Naravno ..... zato se svi davimo u g ......

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2006, 01:21 PM   #25
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

@Zoolander - Sve ove cifre važe isključivo za narodnu i zabavnu muziku, a najviše kuknjave sa loše življenje od muzike puštaju upravo ljudi koji se dotičnim žanrovima ne bave.. takođe je i među narodnjacima pristojno žestoka konkurencija i samo nekolicina uspeva da ima dovoljno posla i da naplati te sume... mala bara, puno krokodila
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2006, 05:39 PM   #26
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur
mala bara, puno krokodila
Iliti,mala trola puna kontrolora
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2006, 08:42 PM   #27
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Glazbene knjiznice u USA meni placaju po 1000$ po minuti. Ponekad je znalo biti samo 500$, a (samo) jednom je bilo i vise! to plus tantijemi itd...

U hr za najobicniju bezveznu reklamu od 25 sec se dobije 1oooE (bruto, minus porezi 12% ako si clan HGU). Bez tantijema...

RAditi pjesme za nekoga? To je vrlo nezgodno jer bi s jedne strane trebao imati nesto posebno da izaberu bas tebe ispred nekog drugog, a opet s druge strane ne smijes imati nista posebno jer se to ne prodaje. Stoga, lako je odabrati nekoga tko je vec u biznisu, cije se ime prodaje (ma koliko ljigavo bilo)...
No, nije nemoguce. Treba biti uporan. JA kad skladam za druge, ja razmisljam o toj osobi, sto mogu napraviti BAS za nju/njega i tada ponudim. Ovako, kad radim nesto za sebe, po svom gustu, to onda saljem taxiju pa ako prodje, prodje, ako ne ne... mozda jednom bude, a u meduvremenu skupljam materijal za svoj album.

Ne znam.... meni osobno je to nezgodna stvar. Ako radim nesto razljigavljeno, ne zelim da moje ime stoji iza toga, a ako radim nesto lijepo, tesko mi je to prodati. Ali onda se sjetim ovoga sto mi moj dragi prijatelj svaki put posalje kad imam dilemu oko ovog (znam da vi nemate, ali evo ja malo sirim temu!):

By the way, the problem of letting your music go seems to be very common among composers. There is a passage about "Letting Go" in Jeff Rona's book "The Reel World" which I would like to cite here:

"It is natural for any composer to take care and pride in everything he or she does. You strive to make everything perfect. Each note, phrase, sequence, instrumentation, performance, and recording should be the absolute best possible. You want to put your heart and soul into your work, and believe that it is critical that you do so. Yet, at the same time, once you have completed your assigned task (and remember, you are the one being hired by other people to help them with their projects) it is time to simply let it go. Buddhist monks and Hindu yogis spend their entire lives learning to let go of their emotional attachment to things. One time I had the pleasure of watching a group of Tibetan monks spend weeks creating an enormous, unbelievably complex and beautiful artwork made from different colours of sand. When it was done, they held a brief ceremony in which they simply swept it up with a broom and threw it away. The beauty for them was in its making, there was no reason for them to leave it around just to have it decay or take up space. They had perfected detachment from the fruits of their labour. There is a lesson for many of us. Once something is done, it is done. Time to let it go and move on. Think of it as the "Zen" of film scoring: Be passionate and caring about every note you write as you write it. But once you are done, let it go. It no longer belongs to you. This simple thought will help you keep things in perspective." (Jeff Rona, The Reel World, Chapter Nine, Career Challenges, p. 200)
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2006, 09:10 PM   #28
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

ovde ti niko ne placa za pesmu! Ako ti uzmu pesmu, ond znas da ces preko publishera dobiti pare od emitovanja na TV i Radiju, a od prodaje ti stigne od disko kuce.
Ako ti je neko poznat uzeo pesmu, ond od publishera mozes da dobijes / trazis advanec (avans) - znaju da ce biti hit, pa mogu da ti daju unapred nesto.

Ali ako si poznati producent sa studijem i ONI ZELE da ti produciras pesmu, onda mozes da uzmes neku kintu za studio i producentski fee. Ako si KOMA (tipa Farell, itd) onda daju koliko trazis!!

A muzika za TV i reklame - to je druga prica. Plate unapred puno, a posle ako nesto stigne. I nema po minutu nego koliko se pogodis (koja teritorija, svet, evropa, jedna zemlja..)

Nije lako pisati pesme za druge ljude. Oni koji to rade, uglavnom ne rade pesem za sebe!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2006, 10:43 PM   #29
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Wink Re: kako prodati pesmu?

Quote:
Originally Posted by koki
evo zavrsavam neke pesme(text,melodija,aranzman) i ne znam sta da radim s time.u pitanju je pop,ima i nekih polu zabavnih polu narodnih pesama sto su da kazem sada "u fazonu",za jednu mislim da je totalni hit.to radim cisto iz ljubavi prema muzici i uzivam u tome.Elem,KOME BIH MOGAO DA PONUDIM TE PESME UZ NOVCANU NADOKNADU , KAKO SE KRECU CENE KOMPLETNO URADJENIH KOMPOZICIJA,I KOLIKO BIH JA KAO ANONIMAN LIK MOGAO DA DOBIJEM ZA TO?,ponavljam sa textom, melodijom i aranzmanom.VELIKI POZDRAV SVIMA SA FORUMA!!!
Pretpostavljam da te ne interesuju putevi profesionalaca, vec nacin na koji jedan pocetnik ili amater moze da plasira svoju pesmu uz novcanu nadoknadu? Ako je to drugo u pitanju, onda to ide na potpuno drugaciji nacin. Pesma se danas tesko sama prodaje, obicno je mnogo vaznije ime od koga se doticna pesma kupuje, zato sto je samo ime preporuka za dobro obavljen posao. Elem, mnogi pravi i veliki hitovi su cekali po raznim fiokama jer ih izvodjaci nisu prepoznavali kao takve, a razlog lezi u tome sto za to treba imati nos, odnosno znati kako dise raja koja je konzument hitova. Govorim o hitovima jer oni piju vodu u celoj stvari, tako da je mnogo sigurnije kupiti pesmu od coveka sa imenom nego od nekog amatera. E posto je to tako, onda od prodaje pesme nema nista.....nego, treba pesmu dati bez novcane nadoknade (i to da budes srecan ako ti neko veliko ime uzme pesmu jer cesto oni sami o tome ne odlucuju, vec njihovi kompozitori i timovi koji stoje iza njih), a kad ta pesma napravi uspeh, onda je sve mnogo lakse i onda ces moci naplatiti i ono sto ranije nisi mogao. Poenta cele stvari je - u pocetku ne praviti novac, nego praviti ime!

Last edited by Mogli; 13-11-2006 at 10:51 PM.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2006, 01:58 AM   #30
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Otisli ste u materinu.
Pesmu je najlakse prodati tako da je pustis da se proda sama (ala serem)!
LACKY is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules