Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-12-2005, 10:19 AM   #21
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Koliko vjerovati mojim AKG slusalicama?

Quote:
Originally Posted by Roadie
Naravno, znam koja je razlika izmedju circumaural i supraaural slusalica.
To je lepo, ali ne znaju svi, recimo ja uvek to mesam

Quote:
Inace, cini mi se da je membrana kod circumaural smjestena blize uhu nego kod supraaural, ali i to vjerojatno ovisi od modela do modela. (usporedjivao sam moje Technics F-500 i K141). Mislim da to stvarno mora imati nekakav (vjerojatno minorni) utjecaj na zvuk, cak i ako su driveri jednaki.
Da, verovatno se mozes navici na to... osim ako ti bas specijalno smeta... sto je isto moguce... ne smetaju sve pojave isto ljudima...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2005, 08:30 AM   #22
davormen
Member

davormen's Avatar

Ahem, ne znam da li sam ja pograsno shvatio definiciju na srpskom, ali kako meni zvuci, potpuno je obratna... Dakle, pravilna definicija bi bila: circum (krug, okolo, otprilike) aural = oko usne skoljke; supra (na, iznad) aural = na usnoj skoljci... meni su circum-aural sluske neuporedivo udobnije... ovaj moj 141m mi slomi usi, dok ove druge technics mi prijaju (iako je zvuk losiji)...

http://www.talesofdark.org
http://www.nekropolis.net
davormen is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2005, 09:50 AM   #23
Roadie
Junior Member

Roadie's Avatar

Heh, nisam ni skuzio da je boggy napisao obratno dok nam nisi skrenuo paznju na to. Procitao sam to letimice jer mi je tematika poznata i nisam ni primjetio zamjenu.

Ali dobro, napisao je da on to uvijek mjesa

Last edited by Roadie; 08-12-2005 at 09:55 AM.
Roadie is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2005, 12:22 PM   #24
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by davormen
ovaj moj 141m mi slomi usi...
I moje "male" usi takoder lomi 141m... uzasno neudobne... vec nakon 15 minuta mi je dosta s njima.
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2005, 11:31 PM   #25
andreja
Member

andreja's Avatar

@boggy
Quote:
Sto se tice teme, pokreni je, neko ce se vec "zatrcati" .
mene licno veoma zanima ova prica oko zvuka u prostoriji i slazem se da treba otvoriti posebnu temu za to. mada, vidim da postoji tema "Dizajn i konstrukcija studija-Sta izbegavati po svaku cenu?", pa mozda bi tu mogla da se nastavi ova prica?

Quote:
Hm, objasnjenje funkcije i namene circumaural i supraaural slusalica je vazno. Mozes li startovati thread sa takvim naslovom, neko ce ga vec "zalepiti"...
da, i ja mislim da je najbolje da se pokrene taj thread.

Quote:
cini mi se da nam je samo Forum neefikasan... Neka vrsta dokumentacije koju bi sami korisnici uredjivali bi mozda bilo bolje resenje, mozda Wiki? Puno znacajnih informacija stoji u forumu koje su pomesane sa debatom... diskusija je neophodna, ali su nam zakljucci zatrpani diskusijom
mozda je dobra ideja da se threadovi iskoriste tako sto bi se na kraju threada o, na primer, supraaural i circumaural slusalicama sastavio "clanak" o tome koji bi bio potpun (koliko je to moguce), istinit i dovoljno koncizan da bi nekome kasnije mogao da posluzi kao izvor informacija na tu temu.

inace, otici cu jos malo u oftopic:
- moje odusevljenje ovakvim temama potice od toga sto sam na internetu procitao previse poruka i video previse foruma gde sve kipi od autosugestije, predrasuda, "iskustva" i placebo efekata. audio svet je pun toga, a to se kosi sa mojim poimanjem cele price.

Quote:
Ko zna, mozda jednom postane i to vise poseceno od New York Times kao sto postade Wikipedia. Cak nisam ni siguran da postoji tako nesto na ovu temu na netu.... na bilo kom jeziku... ali gomila rasutih informacija postoji.
ja mislim da bi sam koncept wikija bio nedovoljno efikasan u ovom slucaju (usko strucne teme gde je potrebno prvo prikupiti informacije a zatim ih tako azurirati i formulisati da budu lako razumljive.
mozda otvoriti poseban podforum "tekstovi", "clanci" ili tako nesto koji ce biti read only i koji ce sadrzati samo tako sredjene informacije? no, to je na administratorima...

pozdrav,
andreja
andreja is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2005, 12:53 AM   #26
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Zdravo andreja,

Quote:
Originally Posted by andreja
@boggy

mene licno veoma zanima ova prica oko zvuka u prostoriji i slazem se da treba otvoriti posebnu temu za to. mada, vidim da postoji tema "Dizajn i konstrukcija studija-Sta izbegavati po svaku cenu?", pa mozda bi tu mogla da se nastavi ova prica?
Sto se mene licno tice, svejedno mi je, ako znam nesto ja cu to ispricati gde god vidim problem. No to nije dobra praksa, jer se to kasnije zatrpava u arhivu i opet ljudi ne znaju o cemu smo vec pricali.

Mozda moze da se uvede praksa da svako koga posebno intrigira problem kada vec nesto nadje i uspe da sastavi niti po Forumu, potrpa to u tekst fajl i spusti na neko mesto... vremenom ce se valjda izvuci kompleti dobrih tekstova.

Quote:
da, i ja mislim da je najbolje da se pokrene taj thread.
Samo napred, formulisi temu i "udri". Ako se to ne provrti kroz debatu nista od nekih cvrstih zakljucaka.

Quote:
mozda je dobra ideja da se threadovi iskoriste tako sto bi se na kraju threada o, na primer, supraaural i circumaural slusalicama sastavio "clanak" o tome koji bi bio potpun (koliko je to moguce), istinit i dovoljno koncizan da bi nekome kasnije mogao da posluzi kao izvor informacija na tu temu.
Upravo to, pokupe se kljucni pasusi, potrpa u tekst, malo izlektorise i eto dokumentacije.
Quote:

inace, otici cu jos malo u oftopic:
- moje odusevljenje ovakvim temama potice od toga sto sam na internetu procitao previse poruka i video previse foruma gde sve kipi od autosugestije, predrasuda, "iskustva" i placebo efekata. audio svet je pun toga, a to se kosi sa mojim poimanjem cele price.
Svi mi prolazimo kroz to.

pozdrav

Bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules