Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-05-2005, 10:46 PM   #21
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max
Oggy ....to sam i ja mislio ....a onda sam shvatio da gresim ..... sve se to desilo kad sam poslusao albume Meshell N'degeocello .... Poslusaj i pusti kroz neki analajzer .......

Fizika je tacna ( studirao ) ali postoji nesto sto se zove psihoakustika ..... ili bar ja zloupotrebljavam taj termin tako da iako fizika kaze da ne cujes toliko veliki talas ..... postoji osecaj mase koji je stvaran .....

Pozdrav
Da se vratimo na temu.
@Max, video sam u jos jednom tvom topicu ' hi-pass je odlika amaterskih mikseva', i to me je, zajedno sa ovim o cemu ovde pises prilicno zbunilo. Ja sam do sad razmisljao verovatno kao i ti nekad davno, -sve sto se ne cuje - seci. Kao, zasto ne bi uradio lo-cut na dobosu na npr 100hz, kad ispod nema nista, na bassu na npr 60Hz......Pa sam cak po savetu jednog starog snimatelja radio lo-cut u masteru. Napominjem da se uglavnom ne bavim elektronskom muzikom i da su mi najnize komponente snimka BD i Bass guit. Znajuci tu pricu osnovni harmonik+ visi harmonici sad mi dosta toga nije jasno , pa ako mozes , daj neke upute o koriscenju lo-cut.
Pozdrav
OFF is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2005, 08:57 AM   #22
milosjeftic
Banned

Quote:
Originally Posted by Oggy
Ja sam malo skeptican kada se povede rasprava o 20, 30 i 40 Hz
Ja nisam . Tvrdim da to sto misle da je sub u stvari to nije . Ko kaze da cuje 20 - 30 Hz sa 2 - 3 metra udaljenosti na zvucnicima srednje klase , gresi .
milosjeftic is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2005, 11:34 PM   #23
Max
Pro Member

Quote:
Pa sam cak po savetu jednog starog snimatelja radio lo-cut u masteru.
To stari snimatelji i rade .... ali mislim da nije njihova greska , kad poslusas produkciju od pre " samo " dvadeset godina cuces da cak i vrhunske tadasnje produkcije ( poput Ofre Haze ) ne idu dole koiko sadasnje ( cast izuzecima )

Quote:
Napominjem da se uglavnom ne bavim elektronskom muzikom i da su mi najnize komponente snimka BD i Bass guit. Znajuci tu pricu osnovni harmonik+ visi harmonici sad mi dosta toga nije jasno , pa ako mozes , daj neke upute o koriscenju lo-cut.
Pricajuci skoro sa jednim " svetskim " producentom rekao mi je ( i time potvrdio moj stav ) da svaki instrument zvci tako zbog onog sto cujemo i onog sto mislimo da cujjemo . On je cak i protiv upotrebe EQ a zbog toga sto ako naprimer napravis neki notch na odredjenoj frek . ti skidas tu frek .sa celog instrumenta ..... zato je on za upotrebu dinamickih EQ koji skidaju zeljenu frekvenciju samo onda kada se ona i pojavi a kad je ispod trazene velicine onda je EQ ne dira ( napomena .... ovo raditi samo kad tacno znate koja vam frek ne odgovara ..... ) Tako da zvuk ostane sto vise organski a da se utice tamo gde nam snimak smeta .

Room na nozi cesto dodaje te masne niske .... ako odseces .... ni room ga nece moci napraviti ..... Ja bih odsecanje niskih prepustio samo u dva slucaja ..... kad treba napraviti mesto za nesto ( kao npr skinuti donje na rodsu da ne bi mutili bas ) i drugi slucaj a to je postprodukcija .

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2005, 11:38 PM   #24
Max
Pro Member

Quote:
-sve sto se ne cuje - seci. Kao, zasto ne bi uradio lo-cut na dobosu na npr 100hz, kad ispod nema nista, na bassu na npr 60Hz.
Ja bih radije skinuo sa basa nesto oko frek noge ..... npr 90 Hz da bi noga cisto izlazila ..... pustio sve ostalo i sasekao na npr 40 Hz da mi ne oduzima snagu mixa ....

Pozdrav
Old 11-05-2005, 11:43 PM   #25
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Hvala, jasnije mi je. A ima li tu veze prica o diferencilajnim harmonicima?
OFF is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2005, 11:49 PM   #26
Max
Pro Member

Ja iako sam sudirao fiziku ( nisam zavrsio ..... :oops: ) ne gledam to sa tog stanovista ...... uzmi neki prost gruv ..... noga , dobos , hi hat , bas , rouds i uradi dva miksa ...... jedan kako su ti rekli a drugi po sluhu probajuci da zadrzis sav karakter instrumenta ...... pa nam javi ......

Pozdrav
Old 12-05-2005, 12:49 AM   #27
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

I drugi - po sluhu ce biti bolji... 8)
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2005, 06:14 AM   #28
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Jel mozes malo objasniti to sa dinamickim eq-om, koji su i ustvari kako tacno funkcionishu u praksi?
Old 12-05-2005, 12:23 PM   #29
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

max, moze li tu sonalksis dq-1 da pomogne ?
lesha is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2005, 02:22 PM   #30
Max
Pro Member

Quote:
max, moze li tu sonalksis dq-1 da pomogne ?
Da , to je super sprava ....

Quote:
Jel mozes malo objasniti to sa dinamickim eq-om, koji su i ustvari kako tacno funkcionishu u praksi?
Nesto slicno kao multiband kompresori samo finije ..... u stvari kad se neki deo frekvencijskog opsega koji nam smeta desi u zvuku dinamicki EQ ga registruje i ukida u meri u kojoj zelis ...... sto ga vise ima to ga vise skida ...... ali takodje kad je ispod nivoa koji nam smeta onda ga uopste ne dira ....... tako da je zvuk prirodniji ...... napominjem jos jednom ... morate biti sigurni na kojoj frekvenciji radite da bi fora sam dinamickim EQ uspela u potpunosti .....

Pozdrav
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules