|
Live Sound Razmenite iskustva o uredjajima za live sound koji obuhvataju opremu i rad sa zvukom uzivo. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Nije bas tako..... dosta pasivnih subwoofera nema ugradjenu skretnicu (neki to ne smatraju dovoljno kvalitetnim resenjem), pa sam zato i pokrenuo temu... Najlakse bi bilo da pronadjem woofere od iste firme (acoustic line), koji imaju crossover u sebi, ali mislim da to nema....... uglavnom su na boljim pasivnim bassovima paralelni out - i, morala bi da se budzi skretnica.....
![]() |
![]() |
#12 | ||
Superoperater
|
![]() Quote:
Quote:
E sad, za neke osrednje klupske PA sisteme - vec moze da dodje do toga da je bas prejak, ako se uzme full range pa jos i sub. Ali ako kacis npr subove na jedan kanal, a satelite na drugi - dobices posebno pojacavanje tih opsega. Ako sve nakacis na jedan kanal pa kroz obican "through", opet mozes na glavnom izlazu malo da spustis problematican bas i vozi. MSM - ako ozvucavas klub, neces traziti ravan frekventni opseg po svaku cenu. S druge strane, ako ipak imas mogucnost posebne kontrole subova, da li preko aktivne skretnice, da li nekako drugacije - imas mogucnost da dobijes samo sub frekvencije (npr od 60Hz pa nanize) bez da subovi muljaju i preklapaju sa "satelitima" na oko 150Hz, jer pasivne skretnice (takodje onih ugradjenih u te subove) nisu tako dobre, narocito na tako niskim frekvencijama... Kad sam rekao da ne treba da se patis sa skretnicama, mislim to iz aspekta zastite zvucnika, jer se uglavnom prave sa skretnicama u sebi, tako da ti mozes da ih ukacis i ne razmisljas da li ce visoki tonovi da ti smaknu kalem sa subwoofera. E sad - ako hoces i malo bolji kvalitet, mora malo dublje da se "zadje u problem"... Bottom line - pasivna skretnica vise sluzi kao zastita za odredjeni zvucnik (ona frekvencija koju zvucnik ne moze da "peva", prevodi se u toplotu i zagrevanje kalema, samim tim i crkavanje istog), dok za zahtevnije i preciznije zahvate sa vecim nagibom krive (24dB, 36dB) bolja je aktivna skretnica...
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Nesto novo | silicon science | Promocija radova | 29 | 08-11-2010 12:26 AM |
evo nesto... | kVu | Promocija radova | 3 | 12-11-2005 04:37 PM |