Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-09-2013, 10:33 PM   #11
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Default Re: Hitno pomo? oko izrade stalaka za zvu?nike

Izrada stalka nije nikakva nauka,bitno je samo imati nekog pouzdanog varioca koji ti se neće smejati kad budeš sipao pesak u stalak.Jedino što si promašio godišnje doba za suv pesak,ali ok i to se može rešiti.Pošto sam i sam pravio svoje stalke sad uviđam neke sitne nedostatke.Donja ploča na koju se stalak oslanja gledaj da bude deblja i teža 5-6 mm,ako napraviš malu osnovu neće ti stalak biti stabilan.Gornju ploču napravi po dimenzijama monitora koji milimetar veću sa svake strane,može u dimenziji spužvi koje imaš,gornju ploču bi ja stavio nešto tanju 3 mm.Ako hoćeš što stabilniji stalak stavi po tri grede po istom.Ja sam pravio sa jednom gredom,stoji,ali ako ga drmneš zna da se zaljulja.Na kraju premažeš osnovnom bojom za metal,pa autolakom,ja sam koristio crni sjajni lak,mada bi danas koristio isto crni samo mat.Na kraju da zalepiš gumu odole po ivicama osnove i to bi bilo to.Mislim da nijedan kupovni stalak za zvučnike neće biti tog materijala i kvaliteta kao onaj koji sam napraviš za te pare.
disco violence is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2013, 04:23 AM   #12
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

Quote:
Originally Posted by disco violence View Post
Mislim da nijedan kupovni stalak za zvu?nike ne?e biti tog materijala i kvaliteta kao onaj koji sam napravi? za te pare.
apsolutli naravno ako te ne odere varioc/majstor...
i naravno ostalo je do tebe koliko zelis da uradis do tanchina sve lepo kao eomsi (a i ti si ga eomsi brate preterao sad tu trazis neko peskarenje uklanjanje varova sta ti ja znam :P , salim se ofkors) ili cisto na brzinu da zguras, mada svi znamo da to nije dobro vec kad smo ovoliki audio dzankijzi da sami sebi pravimo stalkove...
i ja bi dodao da posto je promer kvadratnog oblika, mozda ne bi bilo lose da ih postavis tako da nisu paralelne sa tobom, vec onako da gledas u ivicu ako me razumes, znam da su to detalji neki ali ima veze oko prelamanja zvuka/refleksija tih povrsina i kako vec, opet kazem bilo je reci na forumu o tome... i ovo sto je discovajlens reko donja osnova gledaj da bude malo veca da bude sto stabilnije-teze za neko klackanje...i pesak sto cistiji (ako nadjes i kvarcni sto da ne) i da ga rostiljas da se osusi skroz...
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2013, 11:31 AM   #13
loscolorados
Member

?ovjek je profi, vario je u brodogradili?tu, a sad vari i radi autolimariju. Zavarit ?e mi za pivo... dva... tri btw. dobra ideja sa crnim matom. vrh

P.S. dali donja plo? treba biti ve?a sa svake strane od gornje, pitam zbog stabilnosti?
loscolorados is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2013, 12:16 PM   #14
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by BlasterMaster View Post
...(a i ti si ga eomsi brate preterao sad tu trazis neko peskarenje uklanjanje varova sta ti ja znam :P , salim se ofkors.
Etvarno se ne ?alim. Tamo gdje se vari kvadratna cijev za plohu, tamo var ne mo?e? izbrusiti običnom kutnom brusilicom, ja sam probao, bez uspjeha. Onda sam odneso stalke autolimaru koji mi je to izbrusio sa takvim posebnim nastavkom kako bi var izgledao potpuno profi, tj. 'ko da se stapa sa plohom na kojoj je navarena .... Ak radi?, radi? kak spada, bar ja tako ...

Sent from Predator's phone

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2013, 06:37 AM   #15
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Quote:
Originally Posted by loscolorados View Post
?ovjek je profi, vario je u brodogradili?tu, a sad vari i radi autolimariju. Zavarit ?e mi za pivo... dva... tri btw. dobra ideja sa crnim matom. vrh

P.S. dali donja plo? treba biti ve?a sa svake strane od gornje, pitam zbog stabilnosti?
?to veća osnova to bolje,naravno ne treba preterivati već naći neku optimalnu veličinu u odnosu na to koliko mesta ima? oko radnog stola,ja sam je napravio kkvadratnog oblika dok je gornja ploča pravougaonik.?to ne znači da sam uradio pravilno,ali slu?i svhi.
disco violence is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2013, 11:43 PM   #16
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Uh, sjećam se da sam s gu?tom pratio ovu temu kada je Eomsy slagao svoj studio! Jedna od najboljih tema ikad na ovom forumu!
I sad si razmi?ljam... damn! Pa kako da ja napravim stalke! Meni će trebati jo? veći stalci ubrzo. Morat ću dati sastaviti neke stalke koji bi nosili zvučnike od 32 kile. Povr?ina gornje plohe 42x39cm. Ma ja to ne mogu... Ako Eomsy napravi ove mrcine samo za 8" nearfield zvučnike... majko moja...
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2013, 07:54 AM   #17
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Uh, sjećam se da sam s gu?tom pratio ovu temu kada je Eomsy slagao svoj studio! Jedna od najboljih tema ikad na ovom forumu!
I sad si razmi?ljam... damn! Pa kako da ja napravim stalke! Meni će trebati jo? veći stalci ubrzo. Morat ću dati sastaviti neke stalke koji bi nosili zvučnike od 32 kile. Povr?ina gornje plohe 42x39cm. Ma ja to ne mogu... Ako Eomsy napravi ove mrcine samo za 8" nearfield zvučnike... majko moja...
Ja bi se okladio da i moji stalci mogu te mrcine nositi, samo ?to u tom slučaju nebi stavljao nikakve gumice na donje postolje, već bi stavio ?iljke zbog ?to bolje stabilnosti....

Studio Predator
Old 05-10-2013, 01:52 PM   #18
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Ma tvoji stalci bi nosili i duplo više!
Meni se dogodio reality check kad sam vidio opet fotke izrade tvojih stalaka i onda shvatio kakav gadan posao me čeka ako to odlučim raditi!

Zamisli što bi šiljci napravili na podu s takvom težinom! Imao bi spaljene rupice na parketu/laminatu! Morala bi ići i još neka ploča (mramor valjda?) ispod da zaštiti podlogu ispod šiljaka!
Old 06-10-2013, 07:36 AM   #19
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Morala bi ići i još neka ploča (mramor valjda?) ispod da zaštiti podlogu ispod šiljaka!
Brijem da bez toga ništa. Mislim si još kako bi možda trebao i armirati temelje za te svoje mrcine ... par građevinskih mreža (recimo 8-ce), i 2-3 kubika betona - I NEMA DA ZVONI ...

Studio Predator
Old 06-10-2013, 12:29 PM   #20
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Ma lud si!
Dobro bi to bilo ali...
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules