|
Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
MAO
|
![]()
evo gde je problem, pošto je teško skontati dok se opako ne upustiš u problematiku.
Teorijski model - ako jedan izvor zvuka snimaš sa dve različite zvučne karte, koje imaju sopstvene clockove, i uzmeš snimke sa njih i umetneš ih jedan pored drugog u playback, na bilo kojoj od te 2 zvučne karte, oni neće imati jedinstveno ni trajanje ni sinhronitet. Ja sam ovo shvatio snimajući klik iz nuenda na harddisk rekorder, gde zvučna od kompa nije bila u sinku sa harddisk snimačem (snimao sam analogno, znači uopšte sad ne pričam od digitalnoj vezi). Dakle, snimim clock iz nuenda tako na snimač externi, i vratim ga nazad na istu kartu u isti taj nuendo, i taj snimljeni klik se raspada sa samim sobom, tojest klikom od nuenda. Drugi primer, snimao sam jedan koncert preko Onyxa i njegovih konvertera na laptop. Ortaci su isto tako snimali taj koncert sa Zoom field recorderom i njegovim mikrofonima. Oba sistema snimaju u isti samplerate, isti materijal. Kad su mi doneli fajlove sa tog Zoom-a, i kad sam ih ubacio kao neke ambience kanale preko mojeg Onyx snimka, oni nisu imali isto trajanje, niti su bili međusobno sinhroni. Dakle, imperativ je da se shvati, da svaka sprava koja ima sopstveni clock (hd recorder, field recorder, zvučna karta), vrti neku samo sebi svojstvenu brzinu iako svi oni oficijelno rade na fixnim samplerateovima 44,48 ili štagod. Jedini način da se uspešno, i sinhrono snimi neki materijal na 2 različite sprave, jeste da i njihovi clockovi na neki način budu u sinku Ono što bi on zatekao kad bi pokušao da snimi ovako kako si mu ti sad predložio, jeste da recimo ako snima bubanj naprimer, pola kanala snimi na jednoj a drugu polovinu na drugu, udarci uopšte ne bi bili na istim mestima, i to ne pričam o faznom pomeranju kroz mikrofone, nego o potpuno drugom samplerateu i samim tim trajanju fajloova. Procenti su u pitanju, ali sasvim dovoljno da ti na trajanju jedne pesme sve ode u tri lepe pičke materine. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Pro Member
|
![]()
eeeee, sad je jasno!
tnx ![]()
![]() |
#13 |
MAO
|
![]()
to je zapravo jitter, u svojoj osnovnoj formi. Nebitno dal ti nešto prebacuješ sa jednog na drugi, svaki clock ima sebi svojstven jitter, koji uzrokuje raznorodnost vremenskog zapisa zvuka. Te je jedini način, da zapravo nađeš način da ih sinkuješ
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
|
![]()
To je pre wander, ponekad ga zovu "spori jitter"
vise o tome imas na http://en.wikipedia.org/wiki/Wander Samo jitter (brze varijacije sistemskog clocka) nece izazvati odstupanje i raspadanje na kraju, nego netacnost osnovnog clocka i njegove spore varijacije zbog bilo kojih razloga Cak i da nema nikakvog wandera (fluktuacija vrednosti clocka nema), cak i da je sve stabilno... vec samo osnovne razlike u clockovima (od 47.999kHz do 48.001kHz) na dve razlicite karte mogu dovesti do raspadanja... Zato i postoji sinhronizacija WC na svakom ozbiljnijem konvertoru (pre nego zbog drugacijeg zvucanja [BigBen] i potiskivanja jittera) pozdrav bogi
![]() |
#15 |
Pro Member
|
![]()
A može li ovo:
E-MU IN - ADAT - Behringer OUT E-MU OUT - samo sinhronizacija - Edirol IN i onda da snima u dva sekvencera? Jel moze kubendo da snima kada ne daje on sync? za ovo bi verovatno trebalo da uredjaji imaju tu word clock sinhronizaciju, sto nemaju ... jbg ne moze onda ... eto ja tako malo sam sa sobom ... ![]()
Ej, Ljubice, Ljubice, grudi ti, Ljubice, kao haubice! ![]() Last edited by SumAnuT; 23-03-2010 at 11:26 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Moderator
|
![]()
Pored WordClock sinhronizacije, koja nije dokumentovana niti standardizovana (da... nije jos uvek!), moze se koristiti S/P DIF ili AES3 za (samo) sinhronizaciju kod uredjaja koji imaju mogucnost sinhronizacije sa spoljnim uredjajima... odnosno bilo kakav ozbiljniji clock management.
pozdrav bogi
![]() |
#17 |
Senior Member
|
![]()
Cini mi se da je Arthur prevideo o kojim je kartama rec, dakle, u pitanju su Edirol FA101 i Emu1212m koji planiram da prosirim sa ADA8000.
Da li je moguce prosiriti Emu preko ADAT-a (koliko sam procitao mora da se poveze i In i Outda bi radila ADA8000) a sa Edirolom je sinhronizovati preko SPDIF-a? |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Pro Member
|
![]()
Ako moze sync preko spdifa, onda ostaje samo pitanje da li cubase moze da snima ako nije njegov sync signal ...
Ma moze zasto ne moze, stavis edirol u "slave" mod i cubase ce raditi sa takvim podesavanjima i sinhronizovao si sve?
Ej, Ljubice, Ljubice, grudi ti, Ljubice, kao haubice! ![]() Last edited by SumAnuT; 23-03-2010 at 11:46 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() pozdrav bogi p.s. ne poznajem program, ali definitivno nema nacina da softver generise clock koji ce upravljati hardverom... ne rade tako stvari. Isto tako, on board clock na motherboadu PC-a je najjeftiniji moguci izvor takta, napravljen samo da funkcionise, i nikakve zahteve po pitanju jittera nema... koristiti njega za ista sto nije samo funkcionisanje PC-a nije bas mudro.
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 23-03-2010 at 11:45 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Senior Member
|
![]()
Ako bih koristio dva kompa za ovo "planinarenje", ima neka fora preko System Link-a u Cubase/Nuendo-u. Zna li neko nesto o ovome?
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Skoro audio/midi pitanje | Kal-el | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 1 | 08-06-2009 03:45 PM |
Vista i xp na jednom kompu, kako? | Danny Lou | Audio Software | 9 | 01-04-2009 01:22 PM |
HDD velicina na papiru i na kompu? | korenjak | Computer Hardware | 17 | 15-02-2009 04:54 PM |
USB audio karte | sRce | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 10 | 22-05-2008 10:38 AM |
pitanje: Maticna za audio | pike | Computer Hardware | 0 | 10-09-2006 12:21 AM |