Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-01-2008, 10:54 AM   #11
Max
Pro Member

Default Re: Početnički mastering

Opet cu ti ponoviti ....... uradi to u mixu ....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 24-01-2008, 12:11 PM   #12
newbieOP
Member

Čini se da na samim instrumentima koji daju one potrebne frekvencije treba poraditi...
Kako mi je ovo prvi mix i master u svom vlastitom home studiju, mogu reći da sam mislio da će i gore ispasti... ali jo? puno toga moram naučiti... kori?tenje kompresora, kako , za?to... reverbi i delayi...
Jedini način da ne?to čovejk nauči su sati sjedenja ispred snimke, eksperimentiranje i vlastito uho... i dakako, savjeti iskusnijih kolega...
newbieOP is offline   Reply With Quote
Old 23-07-2008, 05:43 PM   #13
debrex
Junior Member

debrex's Avatar

Quote:
Originally Posted by newbieOP View Post
Čini se da na samim instrumentima koji daju one potrebne frekvencije treba poraditi...
Kako mi je ovo prvi mix i master u svom vlastitom home studiju, mogu reći da sam mislio da će i gore ispasti... ali još puno toga moram naučiti... korištenje kompresora, kako , zašto... reverbi i delayi...
Jedini način da nešto čovejk nauči su sati sjedenja ispred snimke, eksperimentiranje i vlastito uho... i dakako, savjeti iskusnijih kolega...
WORD!
debrex is offline   Reply With Quote
Old 24-07-2008, 12:48 AM   #14
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Prvi snimak, a ti bi ondma i "master" Razumijem te ja šta ti hoćeš, ti bi da daš malo "muda" miksu - al to ne mora da je mastering...oćeš da izdaješ disk? singl? džingl? Ako nećeš - onda šta treba uopšte da se drkaš sa "masteringom"?...Sve ti je to, druže u domenu miksa...na daje mastering "jaja" niti "muda", a ako nisam u pravu - nek me iskusniji isprave! Nego ti fino napravi dobar miks, miks koji će da radi i da ima "muda", a mastering ostavi za posle...nema toga plagina koji če od demolikog miksa napraviti masteroliki miks Masteringom se dobar miks finalizuje i sprema "za tržište"... nije kad staviš multi band limiter ili kompresor na master kanal "mastering", sve je to još uvijek miks! Nije "mastering" kad limiterom tjeras signal "do nule" i tako peglaš nesretne pikove...mastering je proes koji se radi u posebnim uslovima, a najbitnija stvar za mastering je akustički odlično sređena soba sa vrhunskim zvučnicima...to je oprema za mastering

Last edited by balthazaar; 24-07-2008 at 12:57 AM.
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 24-07-2008, 09:16 AM   #15
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Quote:
Originally Posted by balthazaar View Post
Prvi snimak, a ti bi ondma i "master" Razumijem te ja ?ta ti hoće?, ti bi da da? malo "muda" miksu - al to ne mora da je mastering...oće? da izdaje? disk? singl? d?ingl? Ako neće? - onda ?ta treba uop?te da se drka? sa "masteringom"?...Sve ti je to, dru?e u domenu miksa...na daje mastering "jaja" niti "muda", a ako nisam u pravu - nek me iskusniji isprave! Nego ti fino napravi dobar miks, miks koji će da radi i da ima "muda", a mastering ostavi za posle...nema toga plagina koji če od demolikog miksa napraviti masteroliki miks Masteringom se dobar miks finalizuje i sprema "za tr?i?te"... nije kad stavi? multi band limiter ili kompresor na master kanal "mastering", sve je to jo? uvijek miks! Nije "mastering" kad limiterom tjeras signal "do nule" i tako pegla? nesretne pikove...mastering je proes koji se radi u posebnim uslovima, a najbitnija stvar za mastering je akustički odlično sređena soba sa vrhunskim
zvučnicima...to je oprema za mastering
Tocno ovako, Gledaj da dobijes miks u redu. Masterin u tovojo fazi nema potrebe
DeMa is offline   Reply With Quote
Old 24-07-2008, 11:13 AM   #16
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Pa nije bas tako...
U masteringu se utice na sve signale zajedno i na taj nacin se postizu stvari koje uglavnom ne mozes dobiti u mixu, a ticu se "lepljenja"...
Svakako je neophodno i jedno i drugo. Pitanje je samo mere, ukusa i znanja.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 24-07-2008, 02:57 PM   #17
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Ne bih se bas slozio u potpunosti sa ovom konstatacijom...ako mastering inzinjer treba da ima toliko posla, u smislu "lepljenja" mixa, onda onaj koji je mixao nije odradio posao kako treba.

Mastering bi trebao samo da podigne sveukupni gain mixa i da odradi sitne eq korekcije radi translacije mixa i opste sonicne harmonije svih pesama..naravno da to u vecini slucajeva nije uvek tako
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 24-07-2008, 06:08 PM   #18
Hollywood
Senior Member

Hollywood's Avatar

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
Ne bih se bas slozio u potpunosti sa ovom konstatacijom...ako mastering inzinjer treba da ima toliko posla, u smislu "lepljenja" mixa, onda onaj koji je mixao nije odradio posao kako treba.

Mastering bi trebao samo da podigne sveukupni gain mixa i da odradi sitne eq korekcije radi translacije mixa i opste sonicne harmonije svih pesama..naravno da to u vecini slucajeva nije uvek tako
sto se mene tice ova "definicija" treba da se metne negde na ovom forumu kada neko pita sta je mastering.
Hollywood is offline   Reply With Quote
Old 24-07-2008, 11:18 PM   #19
kejkz
banned

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
Mastering bi trebao samo da podigne sveukupni gain
Vala kako ga danas "dizu", i najbolje bi im pozavidele...

nije to bas sve tako jednostavno, draga gospodo, tako da bih ja taj pocetnicki mastering skroz izbacio kao mogucnost, jerbo masteringa ili ima ili nema. Mastering u smislu ujednacavanja jacine vise pesama je jedno, mastering u smislu ostavljanja licnog pecata na gotov miks je nesto sasvim drugo. A posto se masteringom nikad nisam bavio (niti me zanima u ovom periodu mog zivota) povlacim se iz diskusije, jer nisam cak ni pocetnik.

I sad jedna zivotna istina: ne mesajte alkohol i kisu, ne idu dobro zajedno! Kad pokisnes iznutra, vidi da spolja budes suv... i obrnuto!

Eye
kejkz is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules