|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Pro Member
|
![]()
moje vidjenje je da sve zavisi, mislim da je moguce tanku pjesmu pokriti dobrim aranzmanom. ali opet tanak aranzman ali ipak dobro odmjeren moze da dobru pjesmu istakne do nebesa... ne znam mogli zbunjen sam, komplikovano je. samo osjecaj,osjecaj,ideja,ideja i tehnika rada...
![]() poz! |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Po?tovanje, ja sam Dragan i danas se registrovah da i ja ako mogu ne?to skapiram... Moje znanje je u fazonu napisati pesmu, 4-tverac osmerac ne izra?avam se muzički zato ?to pravila i nepoznajem... Najbolje mi le?i proza pa razmi?ljam da bi mi balade mo?da najbolje pristajale... o aran?iranju pesama da i ne govorim, mada bih iskreno voleo i to da naučim... Stoga vas molim da mi preporučite neku knji?icu u elektronskom obliku gde bih mogao da naučim osnove. Zahvaljujem na svakom odgovoru, Dragan Grujić. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Osoba koja 'pravi' aranžman mora da ima veliko znanje ; poznavanje mnoštva instrumenata (ne mislim da ih zna sve svirati) i kako sa kojim može izraziti ukupan osjećaj koji počinje od pisca teksta->kompozitora->izvođaća (pjevača ili instrumentaliste). Mora poznavati žanrove, dinamiku i ne mora uopšte poznavati tehniku snimanja, efektaže, miksanja, ... To će raditi majstor za te stvari. Ali bi bilo poželjno da sarađuje sa toncem i bude prisutan kada se radi mix. Nekada nije bilo računara i ostalih pomagala, aranžera, digitale i sl. Kada sam pjevao na Prvom aplauzu u BL, aranžer moje pjesme (Ekrem Nanić), lijepo napisao aranžman za Revijski orkestar RTVSa. Ljudi izvježbali, mi došli na probu, dogovorili se sa dirigentom i instr. solistima šta i kako, i sve O.K. Kada se ovo prenese u sadašnje uobičajene uslove rada, ova linija radnika je ostala ista, samo se drugačije zovu i drugačije rade, koristeći druga sredstva. Kornelija Kovača sam više puta pominjao u ovom svjetlu : čovjek je nevjerovatno dobar pisac aranžmana. Poslušajte samo starije pjesme sa Čolom ili još starije sa Indexima, Korni grupom (naročito album : "Ne tako običan život"). Kao što je jedan Zdenko Runjić u svojem žanru, tako je i Kornelije 1 u 100 god. što se ovoga tiče. Mogli, ako se nema drugog načina za naučiti pisanje aranžmana, vjeruj mi da pažljivo slušanje njegovih bravura ima itekako smisla i daje rezultate. ![]() edit : Dragane Grujiću lijepi PoZzzz. i dobro došao. Za početak nauči slušati : imaš milione pjesama godišnje. Ne ganjaj literaturu, osim ako si muzički dobro potkovan, jer će ti otići silno vrijeme. Kad bi ovo bila matematika onda bi se moglo lako : uzmeš zbirku riješenih zadataka pa izvježbaš. Ali, nije ni blizu tako. Malo truda daj da se naučiš 'uočiti' šta je koji pisac aranžmana uradio u kojoj pjesmi. Probaj sam raditi i uraditi i ne odustaji. Slušanje, rad i vježba daju rezultate kad-tad ; onda dođe vrijeme kad' se razvije tvoja originalnost - kada tvoji radovi ne liče na tuđe. Last edited by alfom; 25-10-2008 at 07:25 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Member
|
![]()
Evo nesto udaljeno (jer pokriva klasiku) srodno temi, u svakom slucaju, zanimljivo i mnogo razumljivo napisano stivo:
http://www.northernsounds.com/forum/...splay.php?f=77 |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Prateci vokali, aranzman i snimanje | Mitjovan | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 20 | 02-07-2009 06:01 AM |
aranzman | zoolander | Promocija radova | 0 | 13-02-2009 10:41 AM |
Njegovo veličanstvo KOMPRESOR | alfom | Audio Produkcija - Tehnike | 13 | 31-10-2007 09:23 PM |
Aranzman i produkcija | Eon | Audio Produkcija - Tehnike | 34 | 10-05-2005 11:19 PM |