Re: Upomoc, KRADJA!!!!
Nisam ni mislio da je Ogijev centar, to je bio samo primjer... evo moj centar, nije bitno. Mislio sam na centar kojeg si ti spomenuo zato sam rekao Ogijev.
Ja ipak mislim da bez države to može teško da se izvede. Možda najbolje bilo da se stvori neka vrsta agencije koja bi povezala sve gradove u SCG, ili još bolje neko osiguravajuće društvo. Članovi (svi koji registruju svoje instr) bi plaćali godišnje, recimo, po jedan promil tržišne vrijednosti instrumenta, a to bi bilo i više nego dovoljno za rad te asocijacije. Nakupilo bi se tako par desetina hiljada eura garant. Ali opet, teško je to bez države izvesti.
A taj što si ga spomenuo, koji kupuje polovan instr. od vlasnika, vlasnik ipak mora da mu dadne NEKE papire, da bi ovaj znao da ne kupuje ukradenu robu. Moj kapi-komšija je zaglavio tri mjeseca samo jer je od našeg sugradjanina kupio ukraden Sonijev TV, a pošten do bola. Tako isto, ako kupiš ukradenu gitaru sam podliježeš zakonu, pa čak iako nisi znao to te ne pravda. To što ti kažeš da je ugovod dvojice o kupoprodaji polovog instr. dovolan za legalizaciju, nije baš tako. Super šansa za pranje ukradene robe, kao što je i pranje novca nezakonito.
I još jedan argument u prilog tome da je ovo bez države teško izvodljivo. Ko bi plaćao uslugu sabiranja, čuvanja i obrade tih podataka. Od koga radnik te asocijacije primao platu, ko bi mu uplaćivao doprinose. Mora država ipak. Ne vjerujem da bi bilo ko to radio džabe.
|