|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Member
|
![]()
Za izdvajanje ili eliminaciju "mid" materijala sa snimka moze fino da posluzi freeware VST plugin ExtraBoy
http://home.planet.nl/~harve009/plug...a_Boy_v114.zip Uz male korekcije ponudjenih preset-ova, daje lepe rezultate na nekim snimcima
![]() |
#12 |
Banned
|
![]()
?elim da pitam, po?to nisam ba? najbolje shvatio iz gornjih priloga:
Na koji na?in se od jednog stereo wava mogu kreirati tri mono fajla, i to: - a) mono koji sadr?i sasvim ?istu sredinu. (zna?i, u njemu eliminiram sve ?to je stereo). - b) mono koji sadr?i isklju?ivo lijevu stranu, bez sredine i desne strane. - c) mono koji sadr?i isklju?ivo desnu stranu, bez sredine i lijeve strane. Volio bih da to bude pouzdan postupak, tj. kada 3 dobijene mono trake pustim istovremeno u sekvenceru, da mogu ?uti opet onaj isti stereo fajl. ----- Prok du da li se u postupku kojeg si opisao u naslovu sa stereo fajla sasvim pouzdano ubija sve ?to je u njemu mono, tako da ostane samo ono ?to je ba?eno stranu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Senior Member
|
![]()
Shady:
Quote:
b) (L+R')/2 c) (R+L')/2 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Banned
|
![]()
Nisam ovo razumeo.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Senior Member
|
![]()
Na primer :
b) (L+R')/2 L-leva strana originalnog stereo wav-a R-desna strana originalnog wav-a + znaci da sabiras dva kanala tako sto ih saljes na istu grupu R' znaci inverz od R,tj. -R tj. R sa obrnutom fazom /2 znaci duplo manja jacina tj. -6 dB Dakle sve ukupno: Originalni stereo kanal pretvoris u 2 mono tj. L i R. Obrnes fazu od R (npr. u Nuendu/Cubase-u ides u audio->process->phase reverse) i dobijes R' Sabiras L i R' tj. oba saljes na istu grupu Na toj grupi stavis -6dB (a mogao si i da oba L i R' spustis za 6 dB,sto je bolja varijanta,a da na grupi ostane nepromenjena jacina,tj. na 0). |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Banned
|
![]()
Ok, hvala, GianFranco. Nisam siguran da li je to ovo ?to sam htio. Poku?a?u da objasnim gornje pitanje, mo?da sam se gore pogre?no izrazio.
Zanima me na?in da jedan stereo wav. iskopiram u tri trake sekvencera, i da ih podesim tako da dobijem slede?e: - a) traka koja sadr?i sasvim ?istu sredinu. (zna?i, eliminirano je sve ?to je stereo). - b) traka koja sadr?i isklju?ivo lijevu stranu, bez sredine i desne strane. - c) traka koja sadr?i isklju?ivo desnu stranu, bez sredine i lijeve strane. Da li je postupak koji si objasnio upravo ovo ?to ja ho?u? Da li je ovo ?to tra?im nemogu?e napraviti? (ja radim u Sonaru, ali je postupak okretanja faza sli?an tako to nije problem.) |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Senior Member
|
![]()
Da Shady! To je to!
To je toliko prosto! Pogledaj sam,sada kada su ti jasne oznake: a) (L+R)/2 b) (L+R')/2 c) (R+L')/2 S tim, sto ces naravno (b) da stavis skroz levo, (c) skroz desno a (a) u sredinu kao mono (ili skroz levo i skroz desno kao dupli mono). |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Banned
|
![]()
Verovatno je nesporazum u L + R / 2 jer tada je kompletan fajl na sredini
( L + S + D ) a Shady bi hteo da je na sredini samo S ? S = sredina ( mid ) . |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Banned
|
![]()
Gianfranco
Ja sam uradio kako si rekao ali ne dobijam zvuk identi?an wavu prije razdvajanja? ?to se ti?e Jefti?evog pitanja... Ono ?to ja ?elim jeste: iskopirati jedan isti stereo fajl u tri trake a onda na svakoj podesiti takve parametre da dobijem: a=CENTAR; b=LEFT; c= RIGHT; - i da, kada pustim sve tri trake istovremeno, one daju identi?an zvuk onome zvuku na obi?nom stereo wavu prije manipulacije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Banned
|
![]()
Evo da sasvim pojednostavim problem, mislim da ?e ovo i?i puno lak?e.
Da li postoji na?in da od jednog stereo wava izdvojim dva, i to: a) jedan koji ?e sadr?avati isklju?ivo sredinu. b) i drugi stereo wav koji ?e sadr??ati sve ?to je stereo, dakle bez sredine. Ako ne grije?im, oboje od ovoga radi sound forge u opcijama: a) meni: process-channels converter, preset: stereo to mono-use both chanels (50%) b) meni: process-channels converter, preset: stereo to stereo: vocal cut-(remove center material) Pretpostavljam da je to to. :roll: |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
malo pomoci oko side-chain-a? | Miha Blaze | Audio Produkcija - Tehnike | 6 | 19-03-2007 06:50 AM |
Side-Chain u Cubase SX3 | Arthur | Audio Produkcija - Tehnike | 21 | 02-06-2006 01:48 AM |