Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-12-2004, 01:34 PM   #11
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Da li to znaci da ako gitaru direktno steknem u line in, signal moze da klipuje i pre nego sto dodje do recimo kompresora na cubase-ovom insert audio in-u?
Da li moram da imam neki externi preamp, pa makar i u formi nekog gitarskog procesora?
:roll:
Old 07-12-2004, 02:36 AM   #12
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

otprilike tako - definitivno moze da zaklipuje na konverziji davno pre cubaseal.
A ja da se vratim na staru pricu - dakla, ako se metnu na insert od Inputa od Cubasea neki efekti, oni se mogu u realtime-u monitorisati? Cime bi se, kao sto sam i ranije kukao i pitao, pc pretvorio u realtime processor sa sve DirectX pluginovima, jel?
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2004, 03:14 AM   #13
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

ma to je ono sto me je odushevilo.
npr. Guitar Rig u insert, neki midi foot kontroler, i groovaj.

Guitar procesor iz PC-a

8) 8) 8)
Old 07-12-2004, 03:10 PM   #14
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Da li to znaci da ako gitaru direktno steknem u line in, signal moze da klipuje i pre nego sto dodje do recimo kompresora na cubase-ovom insert audio in-u?
Da li moram da imam neki externi preamp, pa makar i u formi nekog gitarskog procesora?
Kod gitare ne bi bilo klipovanja iz jednostavnog razloga jer je njen signal preslab za line out, podrazumeva se da bi morao da ima? neku vrstu di-box-a i preamp-a. Gitarski procesor koje ne degradira mnogo signal lo?im komponentama na kome ?e? pogasiti sve efekte mo?e da poslu?i, kao i line out iz poja?ala. Onda naravno mora? da pazi? da ne spali? ulaz prejakim signalom.
Efekat stavljen kao insert na input kanalu tokom snimanja ti ne slu?i apsolutno ni?emu. Ne spaljuje? ti ulaz na kanalu u internom mikseru CUbase-a nego se to doga?a na samim A/D konvertorima kartice. Jednostavno samo pazi da ne ide? u crveno, a kompresor stavi na samom kanalu, time i ostavlja? sebi kasnije izbor koliko ?e? kompresovati jer efekat nije "print"-ovan.
Ima? dovoljno headroom-a danas sa 24.-itnim recordingom da bi se optere?ivao ba? toliko da istera? ?to ve?u iskori??enost bita?e. Ionako se ulazni kompresor obi?no koristi samo blago, da bi se predupredila mogu?nost da neki iznenadni peak ne spali ulaz i tako uni?ti ina?e odli?an "take".

Quote:
A ja da se vratim na staru pricu - dakla, ako se metnu na insert od Inputa od Cubasea neki efekti, oni se mogu u realtime-u monitorisati? Cime bi se, kao sto sam i ranije kukao i pitao, pc pretvorio u realtime processor sa sve DirectX pluginovima, jel?
Mo?e naravno. Samo se postavlja pitanje ?ta ho?e? da izvede?? U svakom slu?aju efekte mo?e? da ?uje? dok snima? i na kanalu, ne mora? ih staviti na input, osim ako specijalno ne ?eli? da ih odmah snimi?.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2004, 01:08 AM   #15
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Imam priliku da ponekad koristim Boss GT-6 gitarski procesor. Da li on moze da se iskoristi kao preamp i dajte par dobrih razloga zasto bih uzeo externi preamp?
:roll:
Old 09-12-2004, 01:26 AM   #16
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Zato sto ti out iz sprave nije balansiran, kao ni signal gitare uopste. Ako to usnimis direktno na karticu, usnimavas nebalansiran signal, dok bi sa preampom imao iskorigovan balansiran out, tj in u karticu. Veeelika razlika iako ne na prvo slusanje, a ono u daljem radu kada signal pocnes da tretiras raznim dinamickim efektima i uklapas u sliku. Tek tada dolazi do izrazaja kvalitet (tehnicki) samog usnimka.
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2004, 01:48 AM   #17
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Quote:
Originally Posted by ProkDu
ma to je ono sto me je odushevilo.
npr. Guitar Rig u insert, neki midi foot kontroler, i groovaj.
E, ovo za midi foot kontroler. Koliko je to ostvarljivo? Daj stvarno da nadjemo neko resenje.

Ocu da budem prvi koji ce u Zajecaru na gitarijadi da izadje "sa sve kompjuter" na scenu.

evo prosunjah malo:

http://www.behringer.com/FCB1010/index.cfm?lang=ENG
Old 09-12-2004, 01:57 AM   #18
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
Zato sto ti out iz sprave nije balansiran, kao ni signal gitare uopste. Ako to usnimis direktno na karticu, usnimavas nebalansiran signal, dok bi sa preampom imao iskorigovan balansiran out, tj in u karticu. Veeelika razlika iako ne na prvo slusanje, a ono u daljem radu kada signal pocnes da tretiras raznim dinamickim efektima i uklapas u sliku. Tek tada dolazi do izrazaja kvalitet (tehnicki) samog usnimka.
Da li to znaci:

1. Preamp (balansiran izlaz) ---> Muzicka kartica LineIn (nebalansiran)
sta li ja lupam ovo sam se sebi cudim
2. Preamp (balansiran izlaz) ---> Muzicka kartica (balansiran ulaz)
3. Preamp (nebalansiran izlaz) ---> Muzicka kartica LineIn (nebalansiran)

Znaci po vama obavezan preamp.
Old 09-12-2004, 02:04 AM   #19
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Guitar Rig je VSTi koji osim svog softverskog dela ima i hardverski dodatak u vidu midi kontrolera koji je bas, bas dodatak instrumentu i optimizovan za njega. E, sad... priroda midi kontrolera je takva da i joystick mozes adresirati da ti radi u tu svrhu. Ipak moji saveti bi bili:
1. Original kontroler (koji ne moze da bude mnogo skup)
2. Zajecar- NE
3. Kompjuter na svirci... mozda ali... (sledi anegdota): Prosle godine na Exit-u, nastupao moj omiljeni band iz Hrvatske (a i sire) PipsChips&Videoclips i ja ti na Exit odem samo zbog njih, al' ajde kad sam vec tu da idem na dva dana, pa i na Moloko (nebitno). Ljudi pocese svirku, ali kad god je trebao da zasvira neki synth sa lap topa, problem. Karakteristican zvuk greske u Windovs-u i prekid svirke. To se desilo par puta, publika nervozna, oni jos nervozniji, iskljuce komp i otprase svirku do kraja bez njega (inace fantasticno). Zamisli sta bi bilo da u pitanju nije synth nego da ostanes bez gitare na bitnoj svirci? Malo zajebano. Na bini imas veliku koncentraciju raznih kablova, zracenja, pojacala i ko zna kakvih sve gluposti (pisem, a ne znam) i ti nikad ne znas da li ce ti komp raditi identicno kao u kucnim uslovima. Moj savet je: Eventualno za neku foru, ali da ti cela svirka zavisi od toga? Ja ne bi.
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2004, 02:33 AM   #20
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
1. Original kontroler (koji ne moze da bude mnogo skup)
2. Zajecar- NE
3. Kompjuter na svirci... mozda ali...
1. Ne nadjoh nigde na net-u da moze posebno da se uzme
2. Ma, naravno. Leteci cirkus MP
3. Ma samo kao fora naravno, uvek nesto za backup. Ali stvarno je mislim dobra fora. LapTop, Foot i groovaj 8)

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules