Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-05-2011, 01:26 AM   #151
djzmaj
Member

Default Re: Novi prostor, akustika?

Ok, jasno, nisam razmisljao na tu stranu jer se sve to oko prvih refleksija potivilo mojim dosadasnjim razmisljanjima. Mogu da stavim difuzore na tim mestima. Kada dodjem do pravljenja difuzora, konsultovacu se detaljno sa vama ovde.

Znaci ove apsorbere koje sad imam, jednostavno da postavim NEGDE u prostoriji? Onako kako sam nacrtao, 2 na levi-desni zid i 2 na plafon, samo da izbegnem mesta prvih refleksija i da tu planiram difuzore...?
djzmaj is offline   Reply With Quote
Old 13-05-2011, 02:36 AM   #152
analog
Senior Member

analog's Avatar

Ne očekuj da će tih 6 apsorbera da ti napravi ne?to epohalno u sobi. Za tretiranje niskih frekvencija potrebno je mnogo, mnogo vi?e. Ako već mora? da bira? gde će? ih postaviti, onda ih stavi tamo gde su sobni modovi najizra?eniji [najveći peakovi i deapovi u bassu]
analog is offline   Reply With Quote
Old 13-05-2011, 04:05 AM   #153
djzmaj
Member

Razumem ja u potpunosti da necu nista spec uraditi sa njima, nego jednostavno pitam gde bi trebalo postaviti ih da ih ne bi postavio na pogresno mesto... Kao sto sam i krenuo da uradim, i uradio bi da nisam pitao...

Nacrtacu sutra drugu varijantu kako sam zamislio pa cu postovati ovde
Old 13-05-2011, 10:14 AM   #154
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by djzmaj View Post
......
Razumem sta ste napisali, ALI, ne u potpunosti. Po onome sto sam od EOMSY-a pokupio na ovom forumu (osim ako nisam lose shvatio) taj metod ogledala radi ovako... Na mestima levo, desno i "iznad" sweet spot-a gde u ogledalu vidimo monitore, tu su mesta prvih refleksija i to su mesta gde treba postaviti apsorbere?? Jel to tacno?
Idealno bi bilo da se na to mesto montira difuzor + apsorber. U ovom slucaju mislim na ekonomicnu MLS varijantu difuzora (amplitude grating) + apsorber IZA njega.
Pri tom apsorber tu treba NE zbog "ogledanja" i ubijanja prvih refleksija nego zbog moguceg flutter echo-a (javlja se izmedju idealno paralelnih povrsina) i dodatne apsorpcije frekvencija ispod 500Hz (kao sto ti je analog vec objasnio)
Quote:
Jel to jednostavno znaci da ne treba na ta mesta postavljati neke heavy duty apsorbere (30cm 120kg/m3) vune nego neke "normalne" jer bi u protivnom prve refleksije bile u potpunosti ubijene?
....
"Heavy duty" apsorberi, po onome kako si ih ti objasnio, ne rade bas tako... takodje, imaj u vidu da uslov za dobijanje "refleksije", u smislu produkcionog efekta koji se naziva "reverb", zahteva da talasne duzine frekvencija budu mnogo manje od dimenzija sobe (recimo 100 puta) da bi je mogao TI detektovati kao refleksiju (reverb sobe), pri tom kad sam rekao "TI", rekao sam ti sustinu studijskog akustickog tretmana... znaci, sve ovo radis zbog SEBE i svojih subjektivnih utisaka... merenja, proracuni, analize, konstrukcije su samo pomagala, ne cilj... (implicitno objasnjavam da ne bi sirio dalje pricu.)

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 13-05-2011 at 10:17 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 13-05-2011, 02:43 PM   #155
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Idealno bi bilo da se na to mesto montira difuzor + apsorber. U ovom slucaju mislim na ekonomicnu MLS varijantu difuzora (amplitude grating) + apsorber IZA njega.
Pri tom apsorber tu treba NE zbog "ogledanja" i ubijanja prvih refleksija nego zbog moguceg flutter echo-a (javlja se izmedju idealno paralelnih povrsina) i dodatne apsorpcije frekvencija ispod 500Hz (kao sto ti je analog vec objasnio)
Na to sam ja i mislio kada sam ti rekao da stavi? na prve refleksije absorbere, jer ako se ne varam si već spomenuto da će? raditi ?arene letvice MLS / binarni difuzor na kraju, po njima ... kao ?to sam i ja ...

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 13-05-2011, 03:07 PM   #156
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
Na to sam ja i mislio kada sam ti rekao da staviš na prve refleksije absorbere, jer ako se ne varam si već spomenuto da ćeš raditi šarene letvice MLS / binarni difuzor na kraju, po njima ... kao što sam i ja ...
Da budemo sasvim konzistentni, pravilo sa ogledalom i mestima prvih refleksija je vazilo nekada (a i danas) za difuzor.

Apsorberi se stavljaju na mestima najjacih sobnih modova, po duboko ukorenjenim pravilima, ali za MALE sobe to tesko moze da vazi, posto je sve mnogo blize, a sobni modovi gusci, te ja licno u malim sobama stavljam apsorbere gde god ima mesta.

Potencijalna "zagluvljenost" se resava air-transparent difuzorima.... u koje spada i ovaj MLS binarni difuzor.... te se njima moze povecati vreme reverberacije na visim frekvencijama.... koje se (namerno) smanji zbog "heavy apsorpcije". Ako se krene sa idejom da se samo malo apsorbera stavi da se ne bi mnogo spustao RT60 u sobi, onda ce bassovi ostati nedovoljno sredjeni, a to je puno veci problem na kraju.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 13-05-2011 at 03:10 PM.
Old 13-05-2011, 11:44 PM   #157
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Quote:
Nesto nikako da stignem da se onlajnujem da vam napisem sve...
Cisto drvo je u pitanju, nije medijapan. 99% je Lipa, provericu.

Bosch-ilica heheheh...
Aaaa, sto se velike brzine tice, mislim da se ne slazemo... Poenta je kako sam ja naucen od iskusnijih drvodeljaca da brzina i ne bude velika jer kad je brzina velika, brzo se ugreje testera i samim tim se brzo "zapali" drvo i onda nista nisi uradio.
Treba busilica da bude jaka i da ima snage na manjim obrtajima da bi ovo secenje islo glatko.
Testera je takodje bitna, da bude onako "cela", "sholja" (bas za drvo) a ne oni limcici sto se natacinju na glavu sa burgijom, te limene testere puknu posle 5 rupa i ne seku pravilne rupe u drvetu, uvek se prosiruju ka unutra.

...
Pozdrav ljudi
Probaj da se malo vi?e pozanima? oko obrtaja itd. od koga "punijeg" znanja!!!
Tu ba? nema neke debate te svakako treba da bude u bilo kakvoj situaciji potrebna brizna, moč, kvalitetan alat inače čemo razgovarati "ti drumom ja ?umom"!
Pa i mo?e? da primera? specifikacije profesionalnih industrijskih strojeva te dobrih ručnih.
Nemoj da na vrat na nos da simplificira? tvoje vlastito iskustvo kao neko pravilo, te je odvisno od vrste drveta i tome prilagođava? alat...

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 15-05-2011, 12:23 AM   #158
analog
Senior Member

analog's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
....
Potencijalna "zagluvljenost" se resava air-transparent difuzorima.... u koje spada i ovaj MLS binarni difuzor.... te se njima moze povecati vreme reverberacije na visim frekvencijama.... koje se (namerno) smanji zbog "heavy apsorpcije".
A kako ti se čini re?enje sa klasičnim zatvorenim difuzorima i potpuno apsorbtivnim povr?inama (bez difuzora ispred, eventualno MLS) koje su postavljene u nekom odnosu koji daje tra?eni RT60?
analog is offline   Reply With Quote
Old 15-05-2011, 12:55 AM   #159
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by analog View Post
A kako ti se čini rešenje sa klasičnim zatvorenim difuzorima i potpuno apsorbtivnim površinama (bez difuzora ispred, eventualno MLS) koje su postavljene u nekom odnosu koji daje traženi RT60?
Kako god okrenes gubis na apsorpciji niskih frekvencija (za koju inace nemas dovoljno mesta, cak i da difuzora nema), ako ne propustis vazduh kroz difuzor.

pozdrav

bogi

p.s. polazim od zelje da se realizuje maksimalna moguca apsorpcija niskih frekvencija a to nece ici ako se budemo "cenjkali" sa difuzorima umesto apsorbera.

Last edited by boggy; 15-05-2011 at 01:01 AM.
Old 15-05-2011, 04:13 AM   #160
djzmaj
Member

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
Probaj da se malo vi?e pozanima? oko obrtaja itd. od koga "punijeg" znanja!!!
Tu ba? nema neke debate te svakako treba da bude u bilo kakvoj situaciji potrebna brizna, moč, kvalitetan alat inače čemo razgovarati "ti drumom ja ?umom"!
Pa i mo?e? da primera? specifikacije profesionalnih industrijskih strojeva te dobrih ručnih.
Nemoj da na vrat na nos da simplificira? tvoje vlastito iskustvo kao neko pravilo, te je odvisno od vrste drveta i tome prilagođava? alat...
Nadam se da nije zvucalo kao da namecem neka pravila. Jednostavno sam napisao kako se najbolje radi na materijalu koji ja imam ispred sebe i sa kojim radim. Lipa.
Nista drugo

Pozz
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 6 (0 members and 6 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules