|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Citajuci dosta o mid/side tehnici slucajno dodjoh do otkrica da se moze iskoristiti i u drugom pravcu.
Oduvek sam zeleo da znam (da cujem) koji je reverb i koliko doziran na nekom snimku, i sta je sve provuceno kroz isti. Nekad je potrebno mnogo koncentracije i puno vremena za slusanje da bi cuo to sto hocu da cujem. Ali sa mid/side tehnikom to je daleko lakse ![]()
Ono sto moze da se cuje je: 1. Reverb na instrumentima i glasu (VG masiv) 2. Back vokali (na nekim pesmama sam cak uspeo da odvojim ceo glavni vokal od ostatka pesme ![]() 3. ........ pisite cemu ovo jos moze da posluzi 8) (* a uz to i ne radi ![]()
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
pa ti zapravo izbacujes sve sto je mono iz snimka ... i pri tom krsis gomilu frekvencija ...tako da ono sto cujes bas i nije to.....MS kompresija ima i te kako svoju ulogu kao paralelna kompresija u postprod i daje karaktera miksu....tj centar i punch ( ali bez alkohola
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Super Moderator
|
![]()
Ja ga po preporuci Shot-a koristim u masteru sa eq-uom koji ima naravno mono-stereo podelu pa poskidam frekvencije sa stereo strane(narocito one duboke frekvencije) i dobijem profilisaniji zvuk.
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Otvarao sam pesme RHCP-a i uglavnom se desni kanal cuje kao da je pusten kroz neki flanger
![]() Idemo Votsone ![]()
![]() |
#5 | |
Vibrator
|
![]()
kad smo vec kod m/s kompresije, je li ko probao besplatni voxengo MSED ?
Quote:
posto do sada nisam imao prilike podrobnije da se upoznam sa ovim nacinom masteringa, zanima me da li kod m/s kompresije treba oba track-a drzati na istom nivou (-6dB) ili jedan treba biti na nuli a drugi na -9db npr... ?? kako kompresovati mid? ne verujem da treba raditi isto sto i sa kickom... takodje me interesuje i kompresija za side.... probao sam koristeci voxengo msed (vrlo korisna stvarcica) i kjaerhus gco-1, ali nisam mogao mnogo da pojacavam da ne bih probudio komsije ![]() probacu ponovo kad ustanem.. /edit nasao sam shotov post gde govori kako je problem sto ne postoji vst kompresor koji radi nezavisno na 2 kanala... ja sam taj problem resio sto sam ubacio na 2 stereo tracka istu numeru i utisao za 6dB (duplo tise) i tako sam dobio originalnu jacinu... na oba tracka sam prvo stavio voxengo msed (encoder), zatim gco-1 i msed (decoder).. jos samo da naucim kako da koristim kompresor u ovakvoj situaciji... :roll: |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Super Moderator
|
![]()
Oba kanala drzi na -6 i to na pocetku i na kraju lanca.
Mid kompresuj sa GCO, to sam i ja pre neki dan provalio, jer ima opciju left i right stim da ces prvo provuci left pa right signal. Pre ili posle stavi eq i po zelji SIR pa ces dobiti specifican master snimak.
![]() |
#7 |
Vibrator
|
![]()
da, naravno da ces ih staviti levo i desno, inace nemas mid/side...
ono sto me zanima je kako da se ponasam pri kompresiji.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
hahaha...mozda je smjesno...ali ja to dobijem (to da cujem samo prostor (reverb) snimke) kad imam slusalice koje prekidaju...pa se nekako napravi taj efekt...jel vam se kad to desilo?....i koja je to fora?....za?to to tako?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Ista stvar kao kod M-S
![]() |
![]() |
#10 | |
Banned
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
malo pomoci oko side-chain-a? | Miha Blaze | Audio Produkcija - Tehnike | 6 | 19-03-2007 06:50 AM |
Side-Chain u Cubase SX3 | Arthur | Audio Produkcija - Tehnike | 21 | 02-06-2006 01:48 AM |