|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |||
mod?rateur analogue
|
![]() Quote:
1. pravilnu impedanciju - znaci nisku 2. dovoljno nizak signal, tzv. 'mikrofonski level' 3. balansirani signal sve troje radi DI BOX. transformator unutra mjenja impedanciju i istovremeno razdvaja signal na dva, jednom od njih zakrece fazu za 180 i tako stvara + i - zilu za balansiranu vezu. automatska posljedica tog procesa je i da je signal 'nizi' u svaykoj od tih zica nego sto je bio na ulazu. Quote:
Prednosti Aktivnog DI BOX-a su: 1. nesto pojacani signal u odnosu na pasivni (pa ces na preampu namjestiti nesto nize pojacanje) 2. omogucuje pasivnim gitarama (telekaster) da 'tjeraju' jako duge kablove (za live) 3. neki od njih posjeduju poseban zvuk koji moze biti pozeljan za odredjeni tip svirke, gitare itd. tako postoje tube DI kao Manley, Aquilar itd. znaci dodaju neku svoju pricu - nemoraju biti linearni. Avalon U5 nije obicni aktivni DI BOX - on je i vise od toga jer ima u sebi pravo pretpojacalo koje na izlazu daje balansirani linijski level. Po tome slicni njemu su jos TAB Funkenwerk V71DI, GT 'The Brick' i 'Ditto' oba cijevasi, mislim i Radial JDV MKIII, Demeter HD-1 tube direct. Mozda sam to trebao reci na pocetku, ali nisu svi balansirani signali isti niti medjusobno kompatibilni , ni po nivou signala a ni po impedanciji. nazivno, i jedna i druga je 'niska' ali nisu u istom podrucju. Quote:
+4dBu balansirani linijski signali - opet kartice, kompresori, jeke, eq - sve profi balansirane sprave |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
mod?rateur analogue
|
![]()
sprave poput avalona su high end pa je takva i cijena.
ali ako vec imas vec nekakvo pretpojacalo, bilo na mikseru, ili na kartici (kao sto je to sad postalo popularno na FF800, M-Audio itd) , samo ti treba DI BOX. Behringer cak nije los, bolji od DOD-a, ako pricamo o maloj lovi. ako mozes odvojiti do 150 EUR, onda BSS ili Countryman 85 - svjetski standard, nema ko ga nije koristio uzivo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
mod?rateur analogue
|
![]() Quote:
za gitaru: ja sam imao JoeMEek VC1Q, pa mi se cini da rabljeni VC3Q , bi mogao bit dosta dobar. jako mi se svidjao taj kompresor na gitari. onda imas jako praktican Platinum Tone Factory (isto se vise ne proizvodi) , preamp mu nije neki, ali dosta dobar DI ulaz. i sl. nisam bas pratio, ali ima sva sila tih prepojacala za po par sto eura. samo nemoj nista s cijevi , ako kosta ispod 500-600 EUR-a. groblje.. pravi tube pre koji radi na 250-300 V se ne moze napraviti ispod te cijene. sve drugoi koristi tzv. 'starved plate' dizajn, gdje se moze 'provuci' s jeftinijm komponentama i nizim naponom i ipak raditi s cijevi - ali je zvuk u k.. (primjer: presonus, Ultragain i sl) inace Avalon je jako skup jer makar nema pravo pojacalo za mic, vec instrumentalno pretpojacalo smanjene snage - ono je vrhunske kvalitete. ma zaboravi to - nije to toliko bitno, osim ako ti i sve ostalo u studiju , ukljucujuci konverter, gitaru i monitoring, pripada slicnoj high end klasi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Moderator
|
![]() Quote:
150EUR a zavrsava posao!
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
izvinjavam se sto ponovo potezem ovu temu iz mrtvih, ali nesto mi i dalje ne da mira.
elem, kao sto clusterchord rece line in ulaz "ocekuje" signal jacine -10dBu, a to je oko 245mV RMS, zar ne (ako je referentni signal 0dBu = 775mV, kao sto jeste)? sudeci po specifikacijama pasivnih dimarzio magneta koje sam nasao na netu, njhov izlaz je 250mV. ne znam da li se tu misli na RMS ili na peak value, ali pretpostavljam da je u pitanju RMS. dakle, ispada da je signal iz gitare (i to pasivne) dovoljan za line-in ulaz u karticu?? da ne govorimo o aktivnim (kao sto je na primer EMG 81), magnetima kojima je RMS oko 1V, a peak 3V. am i missing something? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
+4 "ocekuje" oko 2 V rms ako me sjecanje ne vara. Quote:
line ulaz ocekuje signal niske impedancije (tipicno 10 Kohm) a gitarski pickup vani daje signal visoke impedancije (tipicno 1 Mohm) ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Moderator
|
![]()
Zdravo zvincic,
Quote:
Razlika nije beznacajna, ili sam ja cepidlaka (verovatno je i jedno i drugo) imate konvertor ovde. Imajte u vidu da definicije nisu iste, kao ni uslovi pod kojima se mere. Quote:
pozdrav Bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 10-12-2005 at 07:08 PM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |||
Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
kalkulator kaze sledece: x = 1.228V (RMS) Quote:
sudeci po nivoima napona, ispada da je u slucaju consumer opreme dovoljno samo staviti DI BOX izmedju gitare i kompa, dakle bez pretPOJACALA? tako ispada zbog onog -10dBu i RMS-a mojih magneta. cak ispada da bi trebalo i da oslabim signal iz gitare ako imam aktivne magnete, zar ne? ![]() ako neko zna neki link ka strancii gde je objasnjeno ovo u vezi raznih ulaznih/izlaznih nivoa napona i impedansa (mic, line, i ostalo), bio bih vam zahvalan. narocito ako ima neka tabela tih vrednosti, to bi bilo jako korisno (a i da prestanem da vas gusim pitanjima). ![]() i jos jedno pitanje (neumoran sam ![]() ![]() pozdrav! p.s. dosta dobar tekst u vezi decibela i konverzije u napon, snagu, odnos ili sta vec se nalazi ovde: strana 1: http://emusician.com/tutorials/emusi...tified_part_2/ strana 2: http://emusician.com/tutorials/emusi...ystified_part/ |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||||
Moderator
|
![]() Quote:
To znaci da ga mozes napraviti sa jednim pojacavacem sa visokom ulaznom impedansom (100k-1M) i pojacanjem 0dB, i to ce ti pristojno raditi. Drugi problem koji se postavlja pred DI box je i rasprezanje uzemljenja, koje se moze uraditi samo transformatorom... seti se da je el. gitara nebalansirana i da se njen common mode noise&hum neunistiv. To je verovatno razlog (ja to ne znam, nije mi to posao) sto se elektricne gitare snimaju mikrofonom sa pojacala za gitaru... ne bih da pricam kako sam izgledao kada sam to (ja, neznalica) prvi put video/shvatio. Znaci za rasprezanje uzemljenja... koristi se transformator ili gitarsko pojacalo i mikrofon (transformatorska vs. akusticka sprega... ima logike) Kada sam, ja pacenik, poceo da brbljam gitaristi da eto moze to jednostavno da "balansira" i da onda nece da mu "zuji"... da je pogled mogao da ubija, ne bih vam sada mogao da napisem ovo... Quote:
Nisu se JOS dogovorili... gledaj slicne sprave i citaj specifikacije, svi se razlikuju... izaberi po svom ukusu... kao sto su i oni. Nastavi slobodno da pitas, drzi se teme diskusije, a ako izlazis iz teme startuj novi thread.... Quote:
Quote:
Inace ako hoces da ne farbas zvuk, onda drzi impedansu pretezno rezistivnu u sto vecem opsegu frekvencija od interesa... 1kHz? Pa ni tu nisu jednoglasni jer bi onda svi morali da budu isti... Najbolje je da se postavis u situaciju el. gitare, i bice ti jasnije. elem impedansa vazi za "opseg frekvencija od interesa za odredjenu namenu" (pod navodnicima je nenapadiva inzenjerska diplomatska konstrukcija), i tu treba da bude ravna... doduse ni jedno ni drugo neces naci na trzistu da je idealno... nego samo sarenis... to dosta utice na farbanje zvuka gitare i to je cak i jasno zasto... Recimo ako ti je impedansa 100K na 1kHz, a recimo 10K na nekom drugom opsegu, u kome ima jos uvek zvuka sa gitare, i nastavlja da pada, sta si dobio? Frekventno zavisni izoblicivac zvuka gitare sa faznim pomakom za sve pare... ok? Eto nove "boje" zvuka gitare. Malo ugnjavis magnet, malo stedis na delovima, nekoj zvezdi se to mnogo dopadne, namlati pare, postane prepoznatljiva... i eto XYZ brand-a i Award Winning Technology blebetanja. Inace 1kHz je izgleda nepisano pravilo, jer se nekako uvek oprema napravi tako da barem 1kHz odsvira kako treba... uvek se 1kHz moze "naci" negde u studiju.... jedino su neki ljudi alergicni na njega. pozdrav Bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 10-12-2005 at 07:51 PM. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
![]()
Zdravo Andreja,
Evo najjednostavnijeg primera kako bi to trebalo da izgleda. S obzirom da mi se cini da ti imas consumer audio card, i da imas professional electric guitar, koji inace sa elektricne tacke gledista imaju consumer/unbalanced ulaze/ izlaze istog tipa... onda se previse zapetljavas u nivoe, posto nista od onoga sto imas ne prati zasigurno neke standarde... gitara zato sto bas i nema nekih standarda, a kartica zato sto proizvodjaca moze da ne zanima standard. Na kartici koristi linijski ulaz. Izbegavaj mikrofonski koji je preosetljiv. Sema nije proverena, i nikakve ti garancije ne dajem, iz glave sam je nacrtao vise zbog ilustracije... Napajanje je baterijsko i izbegavaj bilo koje drugo, posto je vazno da ovakav "DI box" "pliva", bez uzemljenja. Uzemljavas samo kroz kabl na konektoru na kartici. Unutar di box-a povezi sva uzemljenja (COLD) u istu tacku.. Ovo je toliko jednostavno da cak moze i zicana forma da se napravi nikakva ploca ne treba... samo lemilica. Ako ne znas, nadji nekog ko zna. Kutija moze bilo koja, od kartonske od patika, pa do kutije za sapun. Sto se tice zvuka, mislim da ces "cuti" samo gitaru i svoju karticu. "di-box" ce najmanje "svirati" posto je cip prilicno cenjen kao prijatan. pozdrav Bogi Prilazem sliku...
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 10-12-2005 at 08:46 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|