Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-12-2004, 07:36 PM   #11
enzomat
Member

I Sting i Dominic su svirali Godin gitare a kasnije su presli na Guild
enzomat is offline   Reply With Quote
Old 14-12-2004, 08:53 PM   #12
bumbar
Member

bumbar's Avatar

xxxx

Last edited by bumbar; 28-04-2008 at 11:59 AM.
bumbar is offline   Reply With Quote
Old 14-12-2004, 10:52 PM   #13
enzomat
Member

Prvo skoci pa reci hop.
Sve plasticne gitare na Bureku Dine Merlina - Godin Multiac SA od 1800 ?

Mada se slazem da je bolje snimati klasicnu gitaru na mikrofon, ali ne i sa dijelom o gitaram od par stotina eura.
enzomat is offline   Reply With Quote
Old 14-12-2004, 11:44 PM   #14
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Stekao i ja u line in i ne valja nikako... Kod visokih tonova se izgubi ona "britkost"... ne valja to nista... samo mic za studijska snimanja... sto ce reci, been there done that...

a to za gitare, sve zavisi... nekad i krsh gitara moze bolje sluziti za odredjenu namenu nego neka 10x skuplja... Recimo, moja prva gitara (ruska APTD - ???) mi je nezamenjiva za slide... jednostavno, to je taj trash/country/blues zvuk koji ne moze da zameni nijedan fender, yamaha ili sl... probao sam i fendera i yamahu i jednu eko gitaru.. pustio snimke nekom drustvu (muzicari sa kojima radim) jer sam bio nesto u tripu oko zvuka... i kad su na kraju culi ovu moje rusko s*anje rekli su: TO JE TO!

Druga je neka nemacka "Resonata", plasticne zice.. placena svojevremeno nekih 500-600 kermita... Recimo da "tupo" i tiho zvuci kada se svira "ovako", ali zato kad to ode na mic, izvuce se njena energija za 300% jace... zvuci lepo, skupo i preterano prijatno... ni nju ne bih nizasta menjao... zasto ? zato sto je to moj zvuk i meni se jako dopada...

tako da, nemojte odmah u startu da odbacujete jeftine aka. lose gitare, jer se nikad ne zna kako ce to izaci na zvucnik... recimo da sam bio u nekom tripu da posto poto uzmem mnooogo matorog ovationa od jednog prijatelja (fenomenalno ocuvanog), probao ga i odustao od toga jer mi se ne svidja taj zvuk...
kVu is offline   Reply With Quote
Old 15-12-2004, 12:07 AM   #15
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

kVu je 1000% u pravu! 'Ajde da neko dobije zvuk k'o John Lee Hooker sa nekom "napucanom" akustarom. E, to bi voleo da vidim. Jos jednom stigosmo do pravila da "nema pravila". Mora se mnogo toga isprobati da bi se dobio onaj zvuk koji je potreban. Steta je samo sto se najcesce nema vremena za tako nesto ili nas ogranicava budzet ili neki rok, pa se uglavnom svede na par "preseta", tipa: "ona gitara za ono, ona za ono..." (sad sam sebi zvucim kao ona iz "Audicije" kad trazi "ono za ono" ). Ovation je uglavnom djubre (ubice me neko sigurno) i kada se ja pitam, redovno se zaobilazi. Naravno, kada neko kaze: "Hocu Ovation!", to i dobije, ali uvek prvo upozorim. U prilog svemu ovom ide i jedna malkice nepovezana prica, ali ipak: Svojevremeno je Misa Blam, nas poznati jazz kontrabasista pokusavao da ozvuci svoj, inace perfektno dobar, kontrabas, ali nikako nije mogao da dobije odgovarajuc zvuk. Menjao je najskuplje pickupove i nista. Ali... Seti se covek da isproba jedan fabricki ceski "namestaj" i gle cuda; Svira bas ko lud. Zasto? Pa majstorski instrument, inace odlican, ima prejake vibracije koje ni najbolji pickup ne moze da "svari" te zvuk trpi zbog toga. Ja sam svoj kontrabas takodje morao da ozvucim kad smo svirali unpluged, ali nisam uspeo sa pickupom vec sam morao da uzmem EV RE-20 i opet carolija.
Ajd' da ne davim.
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 15-12-2004, 07:06 AM   #16
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

ja iman doma 'ovation legend'. inace, ni ja nisan ljubitelj ovationa, ali ovaj model 'legend' je stvarno super gitara. 8)
bas mi je jucer dolazi prijatelj, pa se cudi sto san svu elektroniku iz ovationa izvadi.
naime, bio mi se otkacio mikrofon, pa mi je bilo lakse sve izvadit, nego popravljat, jer mi ionako ta elektronika ne sluzi u studiju :oops:

iman prijatelje profesionalce koji maju arsenal gitara i oni cesto hvale svoje godin gitare, chat etkins i sl. koje koriste na koncertima, ali ce svaki od njih rec kako one nisu za studio.

nego, mene zanima jedna stvar.
mnogi ce rec da je akg c414 najbolji mic za akustare i stvarno mislin da se taj model u hrvatskoj najvise koristi za njihovo snimanje.
opet, snimatelji obicno kazu da je za akustare bolja mala membrana.
e sad. kako odbarat mikrofon za gitaru, kad se snima samo sa jednim mikrofonom?

naime, ja planiran u skoroj buducnosti uzet 2 akg c414 za stereo tehnike, pa mislim c414 koristit za gitare, jer san u nekim studijima po splitu uglavnom koristi njega i bio sam jako zadovoljan.

jeli netko usporedjiva recimo c414 i c451?!
Old 15-12-2004, 04:31 PM   #17
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:
jeli netko usporedjiva recimo c414 i c451?!
Ja... Imam snimke sa oba mic-a, pa cu ti poslati nekako ako hoces...

c451 je bolji i to ne bas malo...
kVu is offline   Reply With Quote
Old 15-12-2004, 09:30 PM   #18
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

BTL ili B-ULS?
Old 15-12-2004, 10:01 PM   #19
ridge
Stara Rumski Elita 2003.

ridge's Avatar

Evo jednog novog zanimljivog nacina za snimanje akustare.

http://www.fishmanaura.com/
ridge is offline   Reply With Quote
Old 15-12-2004, 11:03 PM   #20
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Upravo sam preslusao Gibsona ozvucenog Fishmanom i uopste nisam iznenadjen onim sto sam cuo. Takoreci "preprican" zvuk inace odlicne gitare. Jedino sto tip odlicno svira iako malo brlja. To su sve solucije za live, ako se ja pitam.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules