|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#29 |
Member
|
![]()
Prvo odlucuje producent, ako sam ja samo u ulozi inzenjera. Znaci kako on/ona (da slucajno ne diskriminisem
![]() Eh sada, ako sam ja u ulozi producenta, oslanjam se na svoj licni kriterijum, medjutim postoje neka pravila kojih se uvek pridrzavam. Recimo, ako snimam elektricnu gitaru i stil je punk muzika, uglavnom postavljam mikrofon veoma blizu drivera od pojacala (nekih 3-4 cm). Ako pojacalo ima vise drivera, onda po jedan mikrofon za svaki driver. To je da bih dobio sto jaci zvuk, sa mikrofonom hvatam direktnu radijaciju pojacala i nista od reflekcija, cist direktan zvuk. Ujedno postavim i jedan mikrofon na otprilike jedan metar od pojacala da bih video kako bi zazvucalo sa malo ambijenta. Znaci sve definisem pocevsi od mikrofona. Naravno cilj mi je da sa druge strane stakla dobijem isti zvuk koji muzicar ima u sali za snimanje, samo ako je sala dobra i ako su instrument ili pojacalo dobri. Ako nemam sve ove mogucnosti, a tesko ih je imati, onda se oslanjam na svoj sluh i na osnovu licnog kriterijuma definisem kako bi taj instrument trebalo prirodno da zazvuci. Pre miksa posebno obradjujem signal po signal. U toj etapi odlucujem neke osnovne stvari, nesto sto kasnije u miksu sumnjam da cu promeniti. Recimo ako snimam funk, znam koji zvuk zelim da izvucem od bas bubnja, ne zelim previse tezak zvuk, ni briljantan, vec da bude lepo definisan ... znaci vec sam odlucio i pre miksa kakav bas bubanj hocu i tako ujedno uradim eq. Kad kazem da cistim signale, mislim na skidanje nekih frekvencija koje taj instrument jednostavno nema. Recimo na hi-hatu uvek secem nize frekvencije ne bih li izbacio dobos sto vise mogu, jer za hi-hat ne mogu da upotrebim gate. Bas bubanj i dobos uvek cistim gate-om, za sve muzicke stilove osim jazz-a. Znaci muzicki stil definise dosta toga ... barem za mene. Eventualno stavim neki kompresor na bas (ako basista ubaci po neki slap), ili na dobos da bih izjednacio transijente. Znaci ocistim signale od frekvencija kojih nema na tom kanalu, da kazem da se obezbedim unapred. Eq vec primenim pre miksa za odredjene instrumente, u zavisnosti od stila. Tek onda pocnem da radim pre-mix, slusam kako se sve uklopilo i za finalni miks polako ubacujem efekte, dodatni eq, autmoatizacija itd. U pravu si, imam tu srecu da snimam dosta akusticnih instrumenata, ali uvek se tu nadje i poneki synth, elektricna gitara i bas. Najveci broj kanala za sada je bio 23. To mi je ovogodisnji projekat na faksu, i sutra bih trebao da uradim mastering ![]() Poz.
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
najbolje rijeshenje? | ninowash | Dizajn i konstrukcija studija | 56 | 16-02-2010 09:26 PM |
Kojim mikrofonom snimiti violinu? | MusicGirl | Audio Produkcija - Tehnike | 13 | 12-01-2008 01:00 PM |
Zvucna izolacija na niskim frekvencijama? | Madagascar | Dizajn i konstrukcija studija | 20 | 06-05-2006 12:30 PM |