|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Pa kaze:
Jednom kada ste snimili signale (ili ste ih dobili vec snimljene) i na redu je miks, u pitanju je pesma gde ima vokala, bubnjeva, bas, gitara itd. ... pitanje je sledece ... Kako pocinjete sa miksom, krenete prvo sa bazom (bubnjevi, bas itd.) ili prvo glas i preko njega miksujete ostale signale ![]() Zanima me naravno i zasto miksujete na taj nacin, dakle koji je razlog. Poz.
![]() |
#2 |
ton magistar
|
![]() ![]() ja volin ugrubo glas obojat prvo bez icega, ali onda kad iden mixat ostavim glas na kraju i tad ga ... iako mi se sad cini da ima logike mixat sve prema njemu.... iako... ipak ne... kompresor na glasu, kolicinu jeke, eq ipak treba stavit ovisno o svemu drugemu ![]() uf... da si mi mislit :oops: ![]() ipak mislin da je logicno glas ostavit za kraj. :roll:
![]() |
#3 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
To zavisi od vise faktora.
Najpre, o kakvoj muzici je rec? Ako je rec o nekoj baladi, ima smisla krenuti od glasa. Ako pesma ima groove, naravno da ces krenuti od ritma. U svakom slucaju, kreces sa trakom koja nosi pesmu, a u vecini slucaja to je ritam, slozices se. Onda ides redom, bas, pa gitara, synth, glas, i na kraju lanca ostavljas synth efekte, ako ih ima u pesmi. Drugi bitan razlog za ovakav redosled je da ne bi ugusio vokal. A to bi se desilo da krenes kontra redosledom, jer bi dobro isproduciran glas bio pregazen svim ostalim trakama. Jos jednom kazem, ako pesma ima drugi feeling, jasno je da ces krenuti od glasa.
![]() |
#4 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Postoje i izuzetci kad je glas "glavni" u pesmi ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Administrator
|
![]()
Koliko je produkcija zanimljiva, govori i to sto u principu nema pravila u mixu. Da ih ima, onda bi svaka pesma licila na onu drugu. Ja ipak, volim da se igram sa odnosima, polozajem u lancu, kao i prvenstvu u mixu. Zavisi sta zelis da dobijes.
Ono sto ja u grubo mogu da kazem je svoj nacin rada: prvo temelji, i to redom bubanj, bas, gitare, sintovi, glas...... pa onda ukrasi. Pa onda ispocetka: samo odnos bubanj - glas, pa ispocetka: gitara - bas..... bas - bubanj,.... glas - sintovi.........
![]() |
#6 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Ja nekako najvise volim da radim uporedo sve malo cacnem ovo malo ono, tako imam stalno celu sliku sta se dogadja.
Mozda volim da krenem od onog sto mi se najvise svidi kako je odsvirano ispalo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Dobra je fora i naciniti par mixeva - jedan pocevsi od vokala, a drugi ili treci ili vec koji od fundamenta(drum, bas...)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Super Moderator
|
![]()
Krecem od ritam instrumenata 99% pa onda se prebacujem na bass liniju i itd. Kasnije stavljam efekte i na kraju kompresija i ostali dinamicki filtri.
Inace ovo sve traje tako da se pesma prelazi od 5 do 10 puta u proseku i sminka se gde god se stigne!
![]() |
#9 | |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
Eone,
Kada si rekao da tek na kraju radis kompresiju i primenjujes razne dinamicke flitrove ... mislio si kompresija, gate, expandor itd. na master miks (masterizacija) ? ili na svaki signal pojedinacno? Ujedno sam zaboravio da u glavnoj poruci pitam i da li radite dva miksa, pre-miks i glavni miks ... recimo u pre-miksu primenjujete EQ, kompresore, gate-ove, efekte itd. i naravno prvi miks, a u glavnom miksu se "igrate" sa automatizacijom? I drugo pitanje bi bilo da li vise volite da miksujete sa monitorima odvrnutim do daske ili neki normalni nivo? Poz.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
"glupi"ASUS (i "pametni"Gigabyte) | milanCHE | Computer Hardware | 20 | 26-06-2009 12:01 AM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |