|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav svima. Potreban mi je savjet koju gustinu vune da stavim u uglove između bočnih zidova i plafona. Širina sobe je 3,40 m i planirao sam uraditi cijelom dužinom (od bass trapa do bass trapa) konstrukciju od drvenih letvi u kojoj ću redati ploče rezane na trouglove veličine 40x40x58 cm, obložiti agro-filcom i preko mikrofiber. Na raspolaganju imam tri kamene vune: TP-50 u debljini od 5 cm (70 kg/m3), DP-3 u debljini od 10cm (30 kg/m3) i Multirock u debljini od 10 cm (35 kg/m3). Koju vunu upotrijebiti jer ne planiram za sada postavljati membrane preko? Zbog težine konstrukcije i vune, ne znam da li mogu da postavim npr. dvije ploče po 5 cm tvrde vune po dužini i onda iza trouglove od ove mekše. To bi bila najlakša varijanta ili da ih ipak režem u trouglove. Molim za pomoć prije nego izrežem i postavim jer onda je već kasno. Zaboravio sam napomenuti da nakon završenig gornjih uglova planiram pokriti plafon sa cloudom u debljini oko 20 cm...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
ako je pitanje da li da rezesh tvrdu vunu u trouglove, ne, trouglove bolje rezi od mekshe vune, tvrdju koristi kao panele.
generalno za prve refleksije nije toliko bitno da je vuna debela i gusta kao na mestima gde se cilja na absorpciju basa (ti tvrdji paneli su tu dragoceniji nego na prvim refleksijama, osim ako oni ujedno ne absorbuju i bas i prve refleksije). i to bi sve valjalo izmeriti, tako cesh imati jasniju predstavu shta se deshava u sobi. ako nemash merni mikrofon posluzice i obichni kondenzator u omni modu (nije precizan kao merni al je dovoljno tachan da ukaze na rezonance u nizim frekvencijama). |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Hvala mnogo na odgovoru. Uplašio sam se da mi je thread mrtav a i ne bi me to čudilo jer vidim da ih je do sada bilo XXXX na temu šta, kako??? Ljudi postave pitanje, dobiju odgovor, ne postave ni jednu sliku i odu dalje. Mjerni mikrofon imam, ECM8000. @Granata, imam napravljenih 13 panela od tvrde vune koji ce ici na zidove. Ovo mi je bila dilema za celling bass trapove u uglovima. Citao sam therad gdje je @Rhino pokazao svoje panele u uglovima iza kojih nema nista, odn. ima samo air gap. Tu ste mu savjetovali da taj gap popuni meksom vunom. Kako cu ja praviti konstrukciju u obliku trougla (gledano sa strane) po cijeloj duzini plafona i zida, pitao sam da li je pametnije sa prednje strane te konstrukcije, postaviti dvije ploče tvrđe i iza njih naredati trouglove koji bi popunili air gap. To bi u principu bilo kao tvrdi panel od 10 cm sa 40 cm airgapa od mekse vune u obliku trougla. Pozdrav!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
tvrdi panel preko meke vune ce da radi josh bolje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
To cu i da radim. Zbog težine konstrukcije + vuna, odgovara mi kombinacija tvrde i iza nje mekana vuna. Postavljam slike kada završim ... Pozdrav
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
Kao što su ti napisali Dino; meksu vunu Multirock ili DP 3 u uglove/ rezana na trokute + obavezno preko tvrdu TP 50, TP 50 nije 70kg/m3, mislim da je barem 100 ili 120kg/m3, slovenačka je 120kg/m3.
Na prve refleksije i strop definitivno tvrdu kao što je TP 50 ali barem! 10cm + 10cm airgap ili više! i ako i taj airgap popuniš sa mekanom vunom, bit če bolje. I sve najbolje Dino! ![]()
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
cek i ja da pitam da ne otvaram i ja novu temu,
kod mene bez da palim kola i obilazim ostale gradove mogu samo da nabavim tvrdopresovanu 5icu i meku 10ku... nista vise... meni je samo problem, ako rezem meku na trouglove, umesto airgapa, koliko god se trudio da to lepo isecem ta vuna se jednostavno guzva cepa itd i samo pravim poso za dzabe... jel postoji resenje da se ne sece na trouglove vec da se postavlja uspravno pa preko nje 5ica tabla? i jel treba ostaviti iza trouglova mali airgap (reda 2 cm) ili te trouglove direktno do zida? |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Adaptacija prostora | DuciNS | Dizajn i konstrukcija studija | 13 | 26-04-2016 08:38 PM |
Jel' to normalno? | Reinhardt | Razno | 24 | 28-06-2014 08:34 PM |
da li je normalno ...? | milanCHE | Computer Hardware | 0 | 13-09-2011 09:19 PM |
akusticka adaptacija do 500eu | Miha Blaze | Dizajn i konstrukcija studija | 85 | 13-11-2009 07:47 AM |
Akusticka adaptacija do 1000EUR | Miha Blaze | Dizajn i konstrukcija studija | 12 | 11-12-2008 06:32 PM |