Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-08-2016, 08:17 AM   #1
Dino74
Junior Member

Default Re: Adaptacija (krpljenje) sobe za neko normalno slušanje

Pozdrav svima. Potreban mi je savjet koju gustinu vune da stavim u uglove između bočnih zidova i plafona. Širina sobe je 3,40 m i planirao sam uraditi cijelom dužinom (od bass trapa do bass trapa) konstrukciju od drvenih letvi u kojoj ću redati ploče rezane na trouglove veličine 40x40x58 cm, obložiti agro-filcom i preko mikrofiber. Na raspolaganju imam tri kamene vune: TP-50 u debljini od 5 cm (70 kg/m3), DP-3 u debljini od 10cm (30 kg/m3) i Multirock u debljini od 10 cm (35 kg/m3). Koju vunu upotrijebiti jer ne planiram za sada postavljati membrane preko? Zbog težine konstrukcije i vune, ne znam da li mogu da postavim npr. dvije ploče po 5 cm tvrde vune po dužini i onda iza trouglove od ove mekše. To bi bila najlakša varijanta ili da ih ipak režem u trouglove. Molim za pomoć prije nego izrežem i postavim jer onda je već kasno. Zaboravio sam napomenuti da nakon završenig gornjih uglova planiram pokriti plafon sa cloudom u debljini oko 20 cm...
Dino74 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2016, 11:05 PM   #2
Granata
Member

ako je pitanje da li da rezesh tvrdu vunu u trouglove, ne, trouglove bolje rezi od mekshe vune, tvrdju koristi kao panele.

generalno za prve refleksije nije toliko bitno da je vuna debela i gusta kao na mestima gde se cilja na absorpciju basa (ti tvrdji paneli su tu dragoceniji nego na prvim refleksijama, osim ako oni ujedno ne absorbuju i bas i prve refleksije).

i to bi sve valjalo izmeriti, tako cesh imati jasniju predstavu shta se deshava u sobi. ako nemash merni mikrofon posluzice i obichni kondenzator u omni modu (nije precizan kao merni al je dovoljno tachan da ukaze na rezonance u nizim frekvencijama).
Granata is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2016, 05:54 AM   #3
Dino74
Junior Member

Hvala mnogo na odgovoru. Uplašio sam se da mi je thread mrtav a i ne bi me to čudilo jer vidim da ih je do sada bilo XXXX na temu šta, kako??? Ljudi postave pitanje, dobiju odgovor, ne postave ni jednu sliku i odu dalje. Mjerni mikrofon imam, ECM8000. @Granata, imam napravljenih 13 panela od tvrde vune koji ce ici na zidove. Ovo mi je bila dilema za celling bass trapove u uglovima. Citao sam therad gdje je @Rhino pokazao svoje panele u uglovima iza kojih nema nista, odn. ima samo air gap. Tu ste mu savjetovali da taj gap popuni meksom vunom. Kako cu ja praviti konstrukciju u obliku trougla (gledano sa strane) po cijeloj duzini plafona i zida, pitao sam da li je pametnije sa prednje strane te konstrukcije, postaviti dvije ploče tvrđe i iza njih naredati trouglove koji bi popunili air gap. To bi u principu bilo kao tvrdi panel od 10 cm sa 40 cm airgapa od mekse vune u obliku trougla. Pozdrav!
Old 06-08-2016, 06:51 PM   #4
Granata
Member

tvrdi panel preko meke vune ce da radi josh bolje.
Granata is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2016, 08:28 PM   #5
Dino74
Junior Member

To cu i da radim. Zbog težine konstrukcije + vuna, odgovara mi kombinacija tvrde i iza nje mekana vuna. Postavljam slike kada završim ... Pozdrav
Old 09-08-2016, 03:04 PM   #6
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Kao što su ti napisali Dino; meksu vunu Multirock ili DP 3 u uglove/ rezana na trokute + obavezno preko tvrdu TP 50, TP 50 nije 70kg/m3, mislim da je barem 100 ili 120kg/m3, slovenačka je 120kg/m3.

Na prve refleksije i strop definitivno tvrdu kao što je TP 50 ali barem! 10cm + 10cm airgap ili više! i ako i taj airgap popuniš sa mekanom vunom, bit če bolje.

I sve najbolje Dino!

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2016, 05:41 PM   #7
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

cek i ja da pitam da ne otvaram i ja novu temu,
kod mene bez da palim kola i obilazim ostale gradove mogu samo da nabavim tvrdopresovanu 5icu i meku 10ku... nista vise... meni je samo problem, ako rezem meku na trouglove, umesto airgapa, koliko god se trudio da to lepo isecem ta vuna se jednostavno guzva cepa itd i samo pravim poso za dzabe... jel postoji resenje da se ne sece na trouglove vec da se postavlja uspravno pa preko nje 5ica tabla?
i jel treba ostaviti iza trouglova mali airgap (reda 2 cm) ili te trouglove direktno do zida?
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules