Quote:
Originally Posted by Arthur
najjeftinije a efikasno re?enje bi bilo nabiti neprekidno veliku koli?inu staklene pa mineralne vune, i zatim je zatvoriti filter platnom (ba?tenski filc). To radi naj?ire u spektru, i najzahvalnije je obzirom da ti nikad u sobi koja nema idealn mere, nije jedna frekvencija problem, nego minimum 3, pa jo? gomila njenih umno?aka. Gips prvo ima ru?nu finalnu refleksiju, jer nije prirodni materijal, nego bu?kuri?; drugo svaka "prepreka" izolaciji smanjuje Q faktor same apsorbcije, ?to ne ?eli?, zbog gore navedene tematike vi?e problemati?nih frekvencija. Ili ima? dovoljno veliku sobu, da nema upe?atljivih anomalija (al onda mora biti bar 7m u sVAKOJ dimenziji, uklju?uju?i visinu), ili ide? na ?to je mogu?e ?iri spektar apsorpcije problema malih soba.
|
Ma da sla?em, no ja sam pogrije?io i trebao bolje napisati - znam da se ide s vunom za unutra?nju akustiku, udaljenost od zida, gass flow resistancy vune i sl. Zna?i ra?unajmo da ce vuna i/ili difuzori do?i poslje gipsa i korisiti se u prostoriji. Pitanje je ako se ve? radi soba sa vunom i difuzorima, s obzirom da imamo tako ogromnu povr?inu gipsa, ne bili se on mogao korisiti kao dodatna "pomo?" u absorbiciji samo frekvencija ispod 150-100 hz-a te posto?i odre?eni livel izolacije u isto vrijeme?