Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-02-2015, 03:07 PM   #11
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: 432 hz vs 440

Quote:
Originally Posted by BlasterMaster View Post
mozemo mi da ke**mo do preksutra, ali naucno je dokazano da 432 hz ima daleko bolji uticaj na covekov kardiovaskularni i neuromotorni sistem, jeste da su dosadni ovi sa chakrama i tim stvarima, ali to je potpisano istina! O tome je cak i sam Tesla pisao, prosto pitajte svakog EEG medicinskog tehnicara koliko samo taj disbalans ima uticaj na coveka...pogotovo u ovim stresnim vremenima gde smo svi bombardovani svim i svacim...na tjubu ima puno klipova sa dokazima, puno dokumentaraca na tu temu i ne zovu za dzabe 432hz - universal frequency
Kakva, bolan, univerzalna frekvencija? Pa ne svira se muzika na jednoj noti Mislim, OK je što 432Hz na onoj slici koju je @StevicaNish postavio zanimljivije izgleda od 440, ali kako izgleda nota C u tom štimu? I koja nota C - pitagorejska, prirodno temperovana, jednako temperovana, klavirski temperovana? Pa onda da vidimo harmonike/alikvote, pošto se muzika uglavnom ne izvodi na instrumentima koji sviraju sinusni talas...

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 05-02-2015 at 05:21 PM. Reason: @StevicaNish
awacs is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2015, 03:11 PM   #12
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Sta znam? Meni 432 zvuci ljepse, intimnije... Ponekad

Uglavnom sam na 440 i ne zamaram se oko toga.
Old 05-02-2015, 03:32 PM   #13
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Mo?da zvuči intimnije ali to tek kad ga direktno uporedi? sa 440. A opet, mo?da bi 426 zvučao JO? intimnije

Pozdrav,

Vasa
Old 05-02-2015, 04:35 PM   #14
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Tacno tako.
Old 05-02-2015, 04:51 PM   #15
StevicaNish
Member

StevicaNish's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dexxy View Post
I kako sada pesmu koja je gotova da konvertujem na 432 a da ne izgubi na kvalitetu...?
Posto nemam opciju da renderujem odmah na 432...

https://www.youtube.com/watch?v=KO1j...ature=youtu.be
StevicaNish is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2015, 06:55 PM   #16
NIelectroy
Member

NIelectroy's Avatar

Eh da je muzika slika, al nije, 432 izgleda lepse tj. pitanje je da li 432 zvuci prirodnije samo zato sto voda lepse oscilira na toj frekfenciji nego na 432. Da li to znaci da voda u nasem telu i usima bolje oscilira na toj frekfenciji te se mi osecamo bolje i sve to zvuci prijatnije, posto kazu da se ljudsko telo sastoji od nekih 70% vode? Jedino sto mislim da je zanimljivo raditi na takvom nekom stimu je to da slusaocu se moze uciniti da pesma, harmonija zvuci totalno novo i sveze pogotovo posle nekoliko pesama koje su odradjene na 440hz. Ali opet nije to to. Sve je to equal temperament samo sto si ga pitch-shiftovao za 8 centi.
NIelectroy is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2015, 09:08 PM   #17
Mika Technika
Pro Member

Mika Technika's Avatar

Ajde da prekontrolisemo zapazanje
Sta vidite?

Mika Technika is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2015, 11:06 AM   #18
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mika Technika View Post
Ajde da prekontrolisemo zapazanje
Sta vidite?

U prvom delu vidim baju koji sve intonacije kalibrisane na A=432Hz drži dovoljno dugo da se pesak lepo rasporedi, a one kalibrisane na A=440 duplo kraće (a neke i svira tiše) U drugom delu čujem neku sinti flautu sa potpuno sjebanim štimom i pitch bendom.

Nemam pojma šta iz ovoga treba da se zaključi? Ovo ne da nije naučni eksperiment, nego nije ni pošten amaterski pokušaj.

Ogromna većina čistih (=sinusnih) tonova će napraviti nekakvu urednu šaru ako se sviraju dovoljno dugo, ali će se šare naravno razlikovati — zavisi od oblika rezonatora i materijala od koga je napravljen, tojest od prirodne rezonance dotičnog rezonatora. Šare će biti manje uredne ako je odsvirana frekvencija u blizini prirodne frekvencije rezonatora. To je prosto fizička zakonitost. Kada se priča o muzičkim instrumentima, koji još unose i harmonike u jednačinu, to je tek posebna priča. Tek je tu ludilo sa oblicima instrumenata, pa sa debljinom i dužinom žice (ako ih ima), pa...

Stojim kod onoga što sam rekao — muzika @432Hz zvuči mekše kad se direktno uporedi sa istom muzikom @440. I to je sve. nema tu nikakvog kosmosa i štatijaznam čega.

Sad se setih da na forumu još uvek imamo bar dvojicu apsolutnih sluhista (braću Filipović). Nažalost, Bogi više ne obitava ovde, a valjalo bi čuti i muzičku i tehničku (zvučničku) stranu priče. Sve to jer tema jeste interesantna, samo je ne treba smeštati u domen ezoterije

Pozdrav,

Vasa
Old 06-02-2015, 01:03 PM   #19
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ja mislim da svi muzičari i producenti koji se nisu ostvarili na 440 treba da pređu na 432, i da naprave čudo od karijere. Samo nek se paze heroina, side i ostalih propratnih elemenata slave
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2015, 01:44 PM   #20
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

Eto furate mi pricu da nisam postao hans zimmer zbog kompjutera i opreme a ja znam sve vreme da je nesto drugo. Sad cu da razvalim ! Od jutros sam napisao deset kompozicija na 432 vec me zeli holivud
darkstar is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules