|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 05-02-2015 at 05:21 PM. Reason: @StevicaNish |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Pro Member
|
![]()
Sta znam? Meni 432 zvuci ljepse, intimnije... Ponekad
![]() Uglavnom sam na 440 i ne zamaram se oko toga.
![]() |
#13 |
VIP Member
|
![]()
Mo?da zvuči intimnije ali to tek kad ga direktno uporedi? sa 440. A opet, mo?da bi 426 zvučao JO? intimnije
![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
#14 |
Pro Member
|
![]()
Tacno tako.
![]() |
#15 | |
Member
|
![]() Quote:
https://www.youtube.com/watch?v=KO1j...ature=youtu.be |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Member
|
![]()
Eh da je muzika slika, al nije, 432 izgleda lepse tj. pitanje je da li 432 zvuci prirodnije samo zato sto voda lepse oscilira na toj frekfenciji nego na 432. Da li to znaci da voda u nasem telu i usima bolje oscilira na toj frekfenciji te se mi osecamo bolje i sve to zvuci prijatnije, posto kazu da se ljudsko telo sastoji od nekih 70% vode? Jedino sto mislim da je zanimljivo raditi na takvom nekom stimu je to da slusaocu se moze uciniti da pesma, harmonija zvuci totalno novo i sveze pogotovo posle nekoliko pesama koje su odradjene na 440hz. Ali opet nije to to. Sve je to equal temperament samo sto si ga pitch-shiftovao za 8 centi.
![]() |
#17 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
VIP Member
|
![]()
U prvom delu vidim baju koji sve intonacije kalibrisane na A=432Hz drži dovoljno dugo da se pesak lepo rasporedi, a one kalibrisane na A=440 duplo kraće (a neke i svira tiše)
![]() Nemam pojma šta iz ovoga treba da se zaključi? Ovo ne da nije naučni eksperiment, nego nije ni pošten amaterski pokušaj. Ogromna većina čistih (=sinusnih) tonova će napraviti nekakvu urednu šaru ako se sviraju dovoljno dugo, ali će se šare naravno razlikovati — zavisi od oblika rezonatora i materijala od koga je napravljen, tojest od prirodne rezonance dotičnog rezonatora. Šare će biti manje uredne ako je odsvirana frekvencija u blizini prirodne frekvencije rezonatora. To je prosto fizička zakonitost. Kada se priča o muzičkim instrumentima, koji još unose i harmonike u jednačinu, to je tek posebna priča. Tek je tu ludilo sa oblicima instrumenata, pa sa debljinom i dužinom žice (ako ih ima), pa... Stojim kod onoga što sam rekao — muzika @432Hz zvuči mekše kad se direktno uporedi sa istom muzikom @440. I to je sve. nema tu nikakvog kosmosa i štatijaznam čega. Sad se setih da na forumu još uvek imamo bar dvojicu apsolutnih sluhista (braću Filipović). Nažalost, Bogi više ne obitava ovde, a valjalo bi čuti i muzičku i tehničku (zvučničku) stranu priče. Sve to jer tema jeste interesantna, samo je ne treba smeštati u domen ezoterije ![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
#19 |
MAO
|
![]()
ja mislim da svi muzičari i producenti koji se nisu ostvarili na 440 treba da pređu na 432, i da naprave čudo od karijere. Samo nek se paze heroina, side i ostalih propratnih elemenata slave
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Eto furate mi pricu da nisam postao hans zimmer zbog kompjutera i opreme a ja znam sve vreme da je nesto drugo. Sad cu da razvalim ! Od jutros sam napisao deset kompozicija na 432 vec me zeli holivud
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|