Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-11-2014, 08:01 PM   #1
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default (PA3x, Audya4) Aranzeri, sinhronizacija

Imam jedno pitanje: kako sinhronizovati aranzer da mogu da npr u cubaseu usnimim midi ? Zelim da na global kanalu saljem akorde (harmoniju) a da mi aranzer od toga svira pratnju, koju cu usnimiti na posebni midi.

Naravno, podesio sam in i out routing u PA3X. Ono sto mi nije jasno je zasto mi nikako nista nije u sinku ? Cak sam namestio da Korg reaguje na machine control koji salje kubejz, tako da pritiskom na rec u Cubaseu, klavijatura krece da svira. Medjutim snimljeni materijal nikako nije sinhronizovan. Klavijatura reaguje na midi time, tako da npr kada namestim u Cubaseu tempo na 134BPM, Korg se takodje namesti na 134, medjutim oscilira izmedju 133-135BPM... Sta se to desava i da li je moguce to nekako uraditi da sve bude sinhronizovano ? Da li ima neka fora koju ja nikako da skapiram ?! Cak i bez slanja midi clocka, imam problem.

Ketron Audya4 je jos gora. Apsolutno ne reaguje na midi clock, iako saljem iz cubejza, a na njoj sve podeseno da prima spoljasnji midi clock
Jedino mogu da uradim sinhronizaciju sa "Key On Sync" na aranzeru, pa da posaljem na global channel midi za harmoniju. Naravno opet nije u savrsenom sinku.

Ja ne znam da li oni postuju ikakve protokole i standarde kada prave te aranzere, to mi sve deluje kao da vezujem neke neozbiljne igracke u sistem, mada te igracke prilicno kostaju. Negde sam citao da audya ne prepoznaje sve "patterne" za midi clock, mislim sta reci...

Voleo bih da mi se javi neko ko je uspesno uradio sinhronizaciju, pa i ne mora da mi objasni kako, da makar znam da moze
Old 28-11-2014, 09:03 PM   #2
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

Default Re: (PA3x, Audya4) Aranzeri, sinhronizacija

evo ti cubase projekat da sve iz araznera snima na posebne kanale. zz

ja uglavnom exprtujem sve kao midi iz cubase ako radim stilove. i tako kao midi i importujem, ostalo sto radim je ovaj gore projekat. znaci snimam arazner styl svako na svoj kanal live. sto nisam mogao bez tog projekta itd. imam trojku pa
Attached Files
File Type: rar LiveMix.rar (7.3 KB, 579 views)
branoy is offline   Reply With Quote
Old 28-11-2014, 09:52 PM   #3
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

Procitao sam pitanje vise puta ali nisam siguran da sam skapirao ... pa3x mi nije poznata masina...

Sta se sa cime raspada i sta sa cime nije u sinku, ajde malo pojasni... jel se raspada visekanalni midi koji vuces sa aranzera ili midi sa audioom iz cubase ili midi sa aranzera i cubasea...?
darkstar is offline   Reply With Quote
Old 29-11-2014, 07:29 AM   #4
TheLightrider
Junior Member

Jel projekat univerzalan, ili samo za PA3X ?
TheLightrider is offline   Reply With Quote
Old 29-11-2014, 07:00 PM   #5
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Ajde da probam da budem malo precizniji :
podesio sam klavijaturu da prima "global" channel na midi kanal 01. Dakle sve sto dobije na midi kanal 01, klavijatura tretira kao globalni midi. kada posaljem harmoniju iz cubasea na taj kanal i to na notni opseg koji bi simulirao sviranje levom rukom, dobijam da mi aranzer svira kao kada bih uzivo svirao i pokretao pratnju, bas i ritam svirajuci akorde levom rukom. Jel ovo do sada ok ?

Sada podesim klavijaturu da salje delove styla (midi send), i to - bas npr kanal 3, drum - kanal 10, perc - kanal 11 i tako redom. Klavijatura salje na midi traku koju snimam i tu dobijem automatski pratnju, bas, ritam i ostalo sto aranzer inace svira, po harmoniji koju sam poslao na globalni kanal. Posle mogu da uzmem neki od snimljenih kanala - na primer bas, pa ga posaljem na neki VST - Kontakt ili tako nesto ili izmenim stil tako da mi odgovara za neku pesmu. Nadam se da je ideja sada jasnija.

Problem nastane u tom snimanju, kada otvorim traku, bubanj, bas i ostalo nije nista uopste na pocetak takta, malo je pomereno. Ok bi bilo da je svuda taj inkrement isti, pomerio bih celu traku malo napred ili nazad i to bi bilo to. Ceo taj ritam se nekako bezveze pomera, ljulja, takodje posto prima globalni midi za levu ruku koji je recimo tacno quantizovan, on "polomi" deo stila, koji je zakasnio iza tog takta na koji je pratnja quantizovana. To ljuljanje bi se mozda dalo resiti sa prostom kvantizacijom, ali ovi komadi stila koji ostanu u E npr, a global je vec pokrenuo C, tesko... Znam da ovo zvuci komplikovano i tesko mi je da se ovako pisano objasni, ali u susini svako ko je tako nesto probao i imao los sink sa DAWom, zna o cemu govorim.

Probao sam da saljem midi clock sa Cubasea na klavijaturu i pri tome mogu da vidim kako se midi klok na PA menja u nekom malom opsegu oko izabranog BPMa. Povezao sam i machine control, tako da REC na cubaseu pokrece i aranzer da svira u isto vreme. Probao sam da i aranzer pocinje da svira kada dobije prvi ton sa tog global kanala - pomocu "SYNCHRO START" na aranzeru. Sta jos da radim, da li je ikako moguce da snimljeni style bude "kvantizovano" snimljen i u Cubaseu ?

Nisam kuci ovih dana, ali poslacu jedan screenshot cim budem stigao, ako i dalje nije jasno sta hocu da kazem...
Old 29-11-2014, 07:25 PM   #6
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

Da probamo.... Nadji u opcijama i cekiraj box koji se zove " use system timestamps" ili tako nesto a u midi opcijama je... evo, ako te zanima i prica iza toga http://www.soundonsound.com/sos/dec0...etech_1207.htm
darkstar is offline   Reply With Quote
Old 29-11-2014, 07:53 PM   #7
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by darkstar View Post
Da probamo.... Nadji u opcijama i cekiraj box koji se zove " use system timestamps" ili tako nesto a u midi opcijama je... evo, ako te zanima i prica iza toga http://www.soundonsound.com/sos/dec0...etech_1207.htm
Hvala, bas cu da probam, pa javljam!
Old 29-11-2014, 08:09 PM   #8
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by branoy View Post
evo ti cubase projekat da sve iz araznera snima na posebne kanale. zz

ja uglavnom exprtujem sve kao midi iz cubase ako radim stilove. i tako kao midi i importujem, ostalo sto radim je ovaj gore projekat. znaci snimam arazner styl svako na svoj kanal live. sto nisam mogao bez tog projekta itd. imam trojku pa
Probacu i ovo, ne mogu sada da otvorim jer nisam kuci. Svejedno, hvala.
Ovo sto je Darkstar postovao u linku, takodje je vrlo interesantno... Nisam pojma imao da su stvari tako slozene oko tog tajminga. A kao i uvek, u pitanju je neki pokusaj nametanja standarda, koji naravno drugi nisu hteli da prihvate
Old 29-11-2014, 08:10 PM   #9
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

ne verujem da to nisi ukljucio (darkstar) ? msm to se prvo ukljuci kad se instalira cubase, kad se podesi asio drajver i midi. hahah cudno .

projekat je live. znaci svaki od 16 midi kanala podesen da prima aranzer OUT na svoj kanal. samo u pa3x podesi midi OUT. i snimace na kanale. bez tog projekta nikad nisam mogao snimiti arazner razdvojeno na kanale, bas iz razloga araznmana , prepravke pa stavljanja vsti. uvek mi je iz araznera pre snimao sve na jedan kanal, iako ti ukljucio REC na ostale.

ima tu par tih dobrih varijanti i to je to.

Last edited by branoy; 29-11-2014 at 08:14 PM.
branoy is offline   Reply With Quote
Old 29-11-2014, 08:16 PM   #10
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by branoy View Post
ne verujem da to nisi ukljucio? msm to se prvo ukljuci kad se instalira cubase, kad se podesi asio drajver i midi. hahah cudno .
Pa nisam do sada imao problema sa snimanjem midija, tj nismo snimali ovako intenzivne midi deonice. To se valjda i ne oseti mnogo kada odsviras samo kratku deonicu ili solo...

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules