Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-02-2012, 02:15 PM   #31
quake2
Banned

Default Re: Akusticki tretman studija: Kad/?to/Za?to/Kako??

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
... vi?e puta sam opisao kakvih principa koristi Wes Lachot i slični, tako da...
Tacnije receno....stalno insistiras na tome....a Wes je trenutno jedan od najtrazenijih akusticara na svetu.
Quote:
Ali ima velika razlika; ti stvarno "pusti? napolje" od 150Hz nadolje a on ima izza dvo, tro... slojnih gips ploča (koje su kod specifičkog frekventnog pojasa i membranski absorberi - znači apsorbuje ?koljka studija rezoniranjem i tačno te frekvencije ne "ispu?taju napolje" + reimitiraju te ploče iznad neke specifičke frekvencije nazad u prostor a za to se brine porozni itd.) zidove, ponekad dosta rigidne (cigla, betonska cigla...) povr?ine, ponekad kao kod Manifolda i RPG-ove DiffusorBlox cigle koji u tom primjeru slu?e prvenstveno kao "helmholtz" rezonatori a i ti absorbuju i nude neki nivo suondproofinga... znači ipak je to "malko" drugačije nego kod tebe zar ne...
Zaleces se Nenade stalno u zelji da odmah kritikujes...nisam rekao da pravim "isto" sto i on.Jos ti niko nije rekao kako cu ja to da pustim napolje nesto sto je ispod 150hz.Video si i sam da su mi neki od zidova zidani i na po 80cm,a jos sledi unutrasnja akustika....znaci da tuda verovatno nisam imao nameru da pustam nista....a i sto bih pustao nesto putem bocnih zidova i dozvolio da mi to leti po sobama za snimanje....ni Wes to ne radi kao sto si opisao... a slojeve gipsa stavlja praveci prostoriju u prostoriji uglavnom kao izolatore od spoljne eventualne buke,to sto se ponasaju i kao membrane....super.Ti kao stvarno verujes da on zna koje ce tacno frekvencije da zaustavi kada se ti slojevi gipsa budu ponasali kao membranski apsorberi?Ti racunas kada radis neki studio kako ce i gde tacno rezonirati svaka tabla gipsa???Svi vi uglavnom dodjete do neke vama omiljene sheme ,najcesce prateci (oni pametniji) zelje i mogucnosti odredjene klijentele a onda uglavnom kopirate sami sebe....tako da u sustini ta copy paste varijanta prvo potice od vas.Wes Lachot ne trosi tonu materijala sredjujuci plafone i kada uporedimo gomilu tvojih prica sa njegovim tretmanom,vidi se da mu tu izlazi dosta toga ispod 100-nak hz.Mene ne zanima da iskopiram ono sto Wes radi,koncentrisan sam strogo na svoj prostor,svoje mogucnosti i svoje potrebe a svaka dobra Wes-ova ideja koju sam u stanju da primenim mi olaksava stvari.Deo bas frekvencija ce da leti kroz plafon i nikome to nece smetati a ustede u tretmanu ce biti znatne,sta tu ne stima?Najlakse je tuci po tretmanu dok neko ne ostane bez gaca.
Quote:
Jo? vrlo bitna stvar je; da li si video kolika je kubika?a tih prostora?!
Tamo mo?e sva?ta da se napravi, i RFZ tada gubi svoje mane koje ima u srednje velikim prostorima (sve sam napisao, nadam se da si pročitao...)... Annex ima preko 200m3 "25.3' W x 22.5' D x 15' H" a glavna kontrolna 28.6' W x 22.6' D x 15.1' H znači preko 250m3 (odokativno).
Mi se tu prepucavamo na oko 30, 40, 50, mo?da 100m3 "velikim" prostorijama, koje oni imaju za kupatilo.
To je tako u Manifoldu i jos desetak,dvadesetak maximala studija u svetu,radjenih sa tendencijom da budu najveci,najbolji,najjaci....i nisu zalili ni dolara da velicinom i raskosi impresioniraju buduce prebogate klijente,filmsku industriju,industriju video igara itd.Tamo treba da se snimaju izmedju ostalog i sinfoniski orkestri sto znaci da u reziju treba da se nabiju dirigent sa svojim asistentom,muzicki producent,snimatelj sa svojim asistentima i ko zna ko jos...zato je to veliko a ne zato sto su strogo vodili racuna o idealnoj akustici pa na kraju turili ogromnu mixetu na sred sobe,milion stakala za vizuelnu komunikaciju,kauc ispod difuzora,dekorativne elemente itd itd.Graditi reziju za snimanje jednog rock benda od 250m3 je totalni overkil i budalastina,zato svi ostali studiji imaju kubikazu od 50m3 do 100m3 i opet najcesce (kada se angazuju svetski akusticari) primenjuju rfz dizajn.Nabrojao si mane rfz-a...mali sweet spot?....u sobi od 50m3 je to polje sasvim dovoljno da jedan covek ako ne mlatara glavom po ceo metar tamo,amo ugodno radi svoj posao.Moja soba je 70m3.Sta ce nam veci sweet spot iz ess soba deset puta skuplji?...klijenti svejedno sede na kaucu iza jer im je tamo najopustenije i nece da zuljaju dupe po nekim shank stolicama, tako da tu ne pomaze ni ess...i klijenti u Srbiji obicno ne mixaju materijal,niti ga mixa po par ljudi.....Zasto ne pomenes glavnu prednost rfz dizajna?...a to je da se tim principom dobija najjaci odnos ulozeno-dobijeno,sto tebi u sustini nije bitno koliko je bitno tvojim potencijalnim klijentima.Surround???...i ono sto je kao pripremljeno da radi surround u regionu nije ga radilo nikada,ili ga je radilo eventualno po koji put.....znaci bacene pare.Nije mana nekog studija ako nema ono sto mu u sustini nije ni potrebno.
Quote:
... e tu on na ?alost padne (bar u SLO je bilo tako, nacrtati sam morao jedan studio na novo kojeg je projektirao, inače bi bila katastrofa... bilo je jo? studia ali da ne ispadne previ?e nezgodno):
http://www.planetaudio.si/portal/ind...showtopic=4190
skoro pa da je okončan i tema jo? nije updejtovana.
Wes je uradio barem stotinak studija,ovo je prvi put da cujem da je nesto-palo,koliko znam, vecina njih vrlo uspesno radi....i sve sa rfz dizajnom smestenim u 60-100m3 uglavnom.
Quote:
Otkako pratim akustiku vidim da se značajno nije ni?ta promijenilo osim ESS dizajna, "Massenburgove sobe" i Boggy&Zorica principom.
...ali na zalost Bozo princip ne pravi i nije pravio vise niko sem Bozo-a iako prezentacije takvog studija u svetu postoje,ispravite me ako gresim.Kada vidim da takvi studiji cvetaju po inostranstvu vrlo rado cu skinuti kapu.Massenburgova soba je jedna jedino i ti neznas kako ona zvuci.ESS je u sobi l.S. i jos po negde jer je Lisa rekla da joj se to svidja....a kada cemo mi imati prilike da sve to cujemo na delu???Ili jos gore platimo toliko difuzora pa se razocaramo.
Quote:
Kad me je Boggy saznanio sa svojim idejama, bio sam veoma ?okiran, jer od sve teorije i prakse koju sam naučio tokom godina nisam video ?ume od drveča, samo LEDE u večim sobama RFZ, dakako... i pri tom sam ostao... kontrolne koje pravim po prilagođenom principu MyRoom, vlasnici, koji imaju za sobom dosta uspje?nih desetina godina ne mogu vjerovati da mo?e tako malo sranje da zvuči tako dobro.
Jos nisam video da si gradio "originalni" lede,rfz,ne,ess...zamolio bih za par slika ako je toga bilo,interesantno bi mi bilo za videti.Ovo sto sam vidjao iskreno receno,ne mogu da prosudim sta je u stvari....najvise mi,izvini ali tako je,lici na DIY projekte sa GS-a.
Quote:
Bavim se time oko 15+ godina i video sam mnogo studia priznatih akustičara, na veliku ?alost moram da ka?em da je skoro!... sve odličan marketing a kad ide za stvarne pare, onda naprave dosta zanimive prostore, svakako da. Sve drugo je kupovanje svetskog imena, da naveče? klijente i da si sutradan na Mix mag cover-u.
Moj dobar kolega lično pozna urednike i vlasnike tih i drugih pro audio medija... tako se okreče novac ka?e i nema veze sa akustičkom stvarno?ču, na ?alost, a ?to si ti mislio Nenade, osvesti se.
Znaci sve su to u sustini "komercijalisti"...
Quote:
Sa Boggy - jem ovdje "terama" neke kao kvazi dogme, u stvarnosti je sve kao veoma lak?e te sve previ?e govorima da je relativno dosta kompleksno i da mistificiramo stvari... jeli?
Pa ako kazes da nema dobrog rfz-a bez 250m3 i dobrog studija bez pet slepera materijala i da radite akustiku tako sto kao znate sta ce svaka gips ploca tu da uradi...onda izvini...
Quote:
Difuzori i mnogo para:
kad plati? custom difuzore preko Wes Lachota od RPG-ja jeste iznimno skupo, kod nas balkanaca, koji kalkuli?emo difuzore sami, kod hobby programa (OBI, Buahaus, Baumax, Slovenijales...) izre?u sve sa CNC strojem po narud?bi bez nekih superlativa kad dođe do para!
Niko ne ocekuje da ce Wes Lachot gradeci citav studio komplex kao sto je Manifold trcati kod Pere stolara da mu odjasni na koliko milimetara da sece koju letvicu za "neki tamo" difuzor.Ovde smo prinudjeni da se snalazimo kako znamo i umemo kao sto kazes i iz najmanje ulaganja dobijemo najvise....jasno ti je to kada suprotstavis sebe svetskim akusticarima,ali ti izgleda nije jasno kada suprotstavis sebe nama.Za svoje kompromise imas uvek dobro objasnjenje a nama pokazujes primere najvecih svetskih studija i poredis nase radove sa time tvrdeci da to "nece valjati".
Quote:
U zemlji gde je Wes Lachot ili Sayers (oba spadaju među veoma "budget" savjetovanje, Pilchner Schoustal i drugi zaboravite iako ste dobili na Lotu...) za 9.000?+ (odvisno kako nanju?e koliko čete konačno ulo?iti) dobijete RFZ (i hibridan...) dizajn za svoju prostoriju.
I ova druga u SLO kontrolna, bit če veča nego tu koju sam propravljao, če biti po svome "zanimljiva", vlasnik je rekao da se mu sviđa Charleston Studio kontrolna i to je dobio... kako če bit, vidjet/čut čemo
Pa kako moze da bude....na prvom mestu prelepo i inspirativno a na drugom....slusao sam snimke iz Charlestona...ne cujem probleme.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2012, 02:16 PM   #32
quake2
Banned

Quote:
Nemojte me razumjeti pogre?no; sa SLO foruma dobio sam tokom cca. 5 godina savjetovanja mo?da 4 klijente a na rumskom nijednog.
Tako da od mog pametovanja ovdje nemam ba? ni?ta, nego osve?tavanje od mitova i zabluda, te glupog pojednostavljanja... ala vidim da je Wes i Berger tako uradio, Munro je napravio superultramega "jedinstvene" jajaste zvučnike a u SLO 2 bebava studia... ?alostno da.
Tako se stri?u ovce.
Da ....vec si rekao,sve su to "komercijalisti"......Nego....imao si 4 klijenta stecena na forumima....opa???....puta toliko i toliko kesha....malo li je u ovo sugavo vreme???....pojednostavljivanje?...to te bas brine,ocigledno.....samo neznam sta je to tako komplikovano u guranju mobilnih apsorbera i difuzora u sobu dok se ne pokrije i poslednji centimetar.I sto kao ozbiljan akusticar radeci ozbiljne studije uopste koristis tu mobilnu varijantu???....da vlasnik taj prekomplikovano uradjeni projekat lakse preseli iz podruma na tavan???

Quote:
Quake2: ne znam te osobno ali si veoma samozaverovan, takvi su potrebni u dana?njem svetu. Napravi ?to pravi? i odlično posluj, to neče imati veze sa dobrom akustikom, nego tvojim poznavanjem marketinga i lobiranjem.
... ni ja nisam tako samozaverovan, skoro svakog dana ne?to naučim i uop?te ne branim se toga.
Oho...znaci samo u ovom threadu si poimence komercijalistima nazvao Wes Lachot-a,Auralexa a sada i mene....a ti si taj koji je na forumima sticao klijentelu.Budi malo originalniji cak i kada hoces da zacnes nekoga i ako hoces da "svakoga dana nesto naucis...." onda ne bi trebao Auralexa ili bilo koga drugog saletati kao kobac cim prozbori koju.Gde nam je Dema???....vrlo koristan clan foruma koji je zaista puno pomagao...jel to na ovom forumu nema mesta za tri akusticara? jer koliko vidim cim se sukobe misljenja nekoga ovde od vas vise nema jer je najverovatnije dobio neke licne kvalifikacije.Cinjenica jeste da ce vas dvadeset akusticara jedan te isti prostor odraditi na dvadeset razlicitih nacina i da cete se usput gloziti i nadmudrivati sto izmedju ostalog i jeste jedan od razloga zbog kog sam odlucio da mi akusticar nije ni potreban....kada se dogovorite medjusobno oko nekih stvari,onda se javite.Pozzzz
Old 13-02-2012, 09:24 PM   #33
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Quake ja ne kritiziram nego popravljam.
Zato konstruktivno i čitaj ?to ti pi?em jer ti ?elim dobro, ne slabo, uči.
Imam dovoljno/previ?e svog posla da mi ne treba ovdje popravljati ako ne bih ?elio pomoči.

No to oko zidova i frekv izpod 150Hz tako je bolje da, inače če ti sva?ta leteti iz prostorije u prostoriju i+ vanjska buka...

Omiljena shema:
moja je MyRoom princip, podupire relativno novija psihoakustička saznanja.
Ako netko ?eli LEDE ili RFZ ili ?to drugo, nema problema nemam zadr?aka, samo ču mu prvo reči ?to je kako sa čim u kojim okolnostima... itd.
RFZ je dosta dobar u velikim prostorima ako je dobro odrađen, u srednjim ne, u malim ne ide.

Sve ima svoje + i -, MyRoom ima najvi?e + a i ima? kalkulaciju koliko ko?ta unutra?nja akustika na taj način, bez soundproofinga svakako.

Da Lachot dobro zna koje če frekvencije sa ?koljom afektirati.
Dve ploče 5/8" izza mekana izolacija i airgap od 4" je membranski absorber sa rezonancom na 38Hz, iznad te frekvencije je dosta dobra pregrada... tako be?e jedan akustičar...
Koriste se i profesionalni kalkulatori, BEM/FEM i ?arkovne analize... specializiran SW + izkustva + doslednost kod konstrukcije.
Ima ne?to "vazduha" nekoliko Hz gore dole (odvisno i od membrane ili konstrukcije HH) ali svejedno to znači da je treba biti dosta točan oko tuned absorbera.

Zato ako ?eli? da deluje u realnosti, nema kopiranja.
Ima kroz godine rutina, to nije kopiranje nego prilagođavanje različitim okolnostima konstrukciju.
I zato sa Boggyjem govorima da ako nemate izkustva sa materijom, koristite porozne absorbere, nečete pokvariti.

Imam par originalnih nacrta Lachot-a, Munro-a, Bergera, Pilchner-a, Hydleja, Newella (njegova knjiga je čak na izvolte oko konstrukcija a ipak ga ljudi jo? zovu da im pravi custom, nema kod njega gospodarske krize...)... na upogled, nikako mi ne ide da to skopiram kod nekog, nego na novo.
Jeste imam smernice a i to je sve.

Manji je volumen prostora, manji je sweet spot, i zato veliki prostori + da ima nekoliko ljudi u njima kada rade da... a kod RFZ-a, LEDE je to poudareno. Veče prostorije veči sweet spot (ako je dobro napravljeno!).
A malom studiju je sweet spot za recimo cca. 2 slu?aoca jedan pored drugim i to je to kao ?to ka?e? i sam... a fino je ako mo?e da se mo?e napraviti tako da se pridru?i jo? tko.
Pa i nije to toliko značajno kao ?to ka?e? ali ima neka novija psihoakustička saznanja, među prvime da su prve refleksije po?eljne ako su zdrave... to je največa prednost, sve sam to več pisao pa da se ne ponavljam.

Surround je za neke must have (jednom kojem sam pravio studio radi video igrice a par ih ima AV sinhro pa ?ele da čuju kakav je originalan zvuk Dolby, DTS... na filmu kojeg sinhroniziraju na drugi jezik ili u post produkciji...), nemaju para da imaju prave teatre za "mix" kod kuče itd.

RFZ u velikim da, u srednjim i malim ne, veruj, bilo tko to pravi u takvoj situaciji, pogre?no je, nema? ni kamo da "preusmerava? zvuk" ?to je i osnovni princip te ideje.

Kad sam napravio "svoj" prvi MyRoom kontrolnu dovoljno mi je bilo ubedljivo
Inače ja sam bio dosta dugo i tonski majstor u svom studiju pa vi?e manje znam ?to mi se sviđa a i vlasnici tih noviteta su jo? bolje upučeni, sa jo? večom kilometra?om i očarani su.
Nekoliko ljudi iz SLO koliko znam bili su kod Boggyja i oti?li očarani, dva se javila mi na planetaudio forum i videla da se bavim sa akustikom i bila odu?evljena.

Do sredine druge godine cca. min. 10 studija u SLO i okolini če imati prilagođen MyRoom princip, jer i ja ?elim da razvijam ideju jo? dalje ako mo?e po svom mi?ljenju.
Nijedan se do sada klijenat, koji je radio večinoma u RFZ, poneki LEDE, poneki N-E Hidley jo? nisu rekli ne, prvi koji si za?eli RFZ, javit ču.

Kad pravi? prvi studio ne zna? i nema? radnog iskustva u različitim tipovima prostorija, kad pravi? prvo je RFZ i LEDE, ljudi nisu seznanjeni da uopče ?to drugo postoji ili i neče da kompliciraju i eksperimentiraju, da ne naprave gre?ku.

Ne znam da li si čitao ?to sam ti odpisao ali prve refleksije u različitim tipovima kontrolnih se sve vi?e pojavljuju, zato ponekad rečem hibridan dizajn. I Lachot i drugi primenjavaju to, tako da to nije ba? novost.

Nekoliko vremena več imam to: http://www.aer-acoustics.com/ pa nikako da nađem vremena da popunim i napravim portfolio, zajedamput mi reklama ne treba jer imam dovoljno.
Ne?to malo ima tu:
http://www.planetaudio.si/portal/index.php?showforum=34
nije sve updejtovano, jer im ne ?elim sam uređivati postove, a mnogi se prave, neki ne ?ele da su javni, jer su zatvorene prirode i namjenski su.

Najvi?e puta je tako: nacrtam i onda sami prave, ponekad gradbene ekipe prave, ba? sada pravim sa ekipom 2 studia.
Ima u studija drugih akustičara koji su u biti DIY projekti, samo nacrtali su ga stručnjaci.
Na kraju je bitan rezultat.

Ne svi nisu komercijalisti, a neki jesu.

Ima vi?e načina da se uradi RFZ, Lachot tako, Sayers tako, Berger, Munro... onako... jedni striktno slede principu neki ne.

RFZ treba minimalno 35% naklon leve, desne prednje povr?ine i stropa, sve do sweet spota... odvisno od načina konstrukcije... ?to znači da treba dosta prostora.

Ako vidi? studio koji ima mali naklon onda mora da bude stvarno dovoljno ?irok i visok, da te prve refleksije nisu vi?e prve... i onda taj naklon je min. 7%, da nema fluttera...

+ jo? da ima? srednje velik prostor i ne pravi? sa membranskom ?koljkom, kamo če? dati porozan materijal da umiri modove odnosno da zapravi? ionako malen volumen sa unutra?njimi membranami itd.?!

Umiri se malo!
Ja nisam akustičar, ni dizajner nego in?enjer
Rekao sam da neki prave dobro te custom po specifičkoj situaciji. Treba je znato da i obični komercijalni RPG-ovi proizvodi ko?taju vi?e nego najskuplji "Pero" stolar a custom RPG zaboravi, jedan takav je i Massenburg, Annex, Gabrielov Real World Studios... ima mnogo toga.
Ne suprostavljam sebe sa njima jer je to bez veze, znam ?to je dobro a ?to ne. Kao ?to rekoh ima akustičkih firmi koji se dr?e i prave odlično i zato nisu jeftine.
?to pravim ispalo je odlično i zadovoljni su i to je cilj

Neče? ti čuti probleme ni kod Haris Dzinovica, zna? koji komad malo ?ale, da ti vratim.
Vi?e puta se pričalo u tom forumu oko akustike i kvalitete produkcije, na kratko:
- odvisno koliko je specifički in?enjer natrenirao mozak u odlično sređenim studijima, te mu je veoma lak?e kod slabih prostora;
- profesionalna rutina;
- ne treba toliko preslu?avanja u drugim prostorijama i korekcije i preslu?avanja...;
- lak?e, br?e, inspirativnije je raditi u dobrom;
- vi?e ljudi upleteno i svaki zna ?to i kako hoče, mora da bude (tome primerna izkustva);
- sva?ta mo?e da se sakrije kod sada?nje multi nakompresovane pop, rock, dance... glasbe, te?e kod klasike i sličnog.
... iam jo? toga ali dovoljno je.

Pa ako bih imao 4 klijente u 5 godinama, nije to ba? dosta...
Modularni elementi su stvar njihove osobne preferencije, neki se svake toliko sele, jedni koriste kontrolnu i kao snimaonicu, te okrenu prema ?elji i potrebi... a dosta ih je i sa ugrađenom akustikom.
Modularni su malo te?e za napravit i da su jednako ili slično efikasni u malim prostorima kao ugradbeni jer veoma brzo pređem i preko 80Kg na jedan elemenat (npr. 2000mmX1200mmX350mm). Tako da jedni ni nisu tako mobilni...

Pročitaj jo? jednom sve, ima akustičkih firmi koji prave odlično, nije ih malo. Bilo koji akustički dizajn (cca. 15 proverenih je da rade, imaju svoje + i - kao ?to sam napisao) se izabere mora se znati kako ga u specifičkoj situaciji odraditi, neki ne idu u srednje i male prostore iz logičkih razloga, u velikim prostorima radi dosta toga...

Par postova nazad sam ti napisao pone?to oko teorije i prakse i ne znam da li se mo?e to osporiti, koji zna oboje.
Tako da mo?e? da ide? tim smernicama a i ne treba, ima? na izvolte.

Dema nije htio dalje od perforiranih HH rezonatora (malo su izvan mode... i vi?e namjenjeni nekritičkim prostorima), ne znam za?to, a drugo nije ni preterano obja?njavao.
Uvijek je izgledalo da ignori?e ?to smo napisali i kao da je to najbolji način i/ili slično. Vi?e neče pisati, jo? uvijek je tu kao moderator.

Na Auralexa sam brzo reagovao jer sam mislio da če sa pjenom preterivati a nije, i napisao je ne?to oko teorije, ?to mi se dopalo, i ja sam rekao svoje i Boggy i to je to, ne vidim ni?ta sporno.

Zna? ako sam ja prijazan i ?elim ti ne?to obrazlo?iti a ti mrzovoljan i ne čita? nego tra?i? povod, iduči tvoj negativni post izbrisat ču i banovati te. a mo?e? i da surađuje? u konstruktivnom smeru.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2012, 01:14 AM   #34
quake2
Banned

Quote:
Znaš ako sam ja prijazan i želim ti nešto obrazložiti a ti mrzovoljan i ne čitaš nego tražiš povod, iduči tvoj negativni post izbrisat ču i banovati te. a možeš i da surađuješ u konstruktivnom smeru.
He,he...sad si me oraspolozio....a "prijazan" sam nadam se koliko i ti.
Quote:
Quake ja ne kritiziram nego popravljam.
Zato konstruktivno i čitaj što ti pišem jer ti želim dobro, ne slabo, uči.
Imam dovoljno/previše svog posla da mi ne treba ovdje popravljati ako ne bih želio pomoči.
Verujem da zelis pomoci,ali nam se neki stavovi povodom akusticke obrade potpuno razilaze...tako da neki tvoji saveti zaista pomazu...a neka predubedjenja ne.
Quote:
Omiljena shema:moja je MyRoom princip, podupire relativno novija psihoakustička saznanja.
Ako netko želi LEDE ili RFZ ili što drugo, nema problema nemam zadržaka, samo ču mu prvo reči što je kako sa čim u kojim okolnostima... itd.
RFZ je dosta dobar u velikim prostorima ako je dobro odrađen, u srednjim ne, u malim ne ide.Sve ima svoje + i -, MyRoom ima najviše + a i imaš kalkulaciju koliko košta unutrašnja akustika na taj način, bez soundproofinga svakako.
Ok,iz ovoga sam shvatio da RFZ do sada nisi radio....ne svidja ti se i to je to.Postujem.Kada se sracuna iz temelja radjen RFZ ili princip koji ti upotrebljavas,moja racunica je da je RFZ jeftiniji.Mnogo je vise reflektivnih povrsina koje su jeftinije od debelog apsorbujuceg tretmana,ispravi me ako gresim.Naravno ja i dalje pricam o RFZ varijanti u prostoriji od 70m3 kakav postoji na sve strane.
Quote:
Da Lachot dobro zna koje če frekvencije sa školjom afektirati.Dve ploče 5/8" izza mekana izolacija i airgap od 4" je membranski absorber sa rezonancom na 38Hz, iznad te frekvencije je dosta dobra pregrada... tako beše jedan akustičar... Koriste se i profesionalni kalkulatori, BEM/FEM i žarkovne analize... specializiran SW + izkustva + doslednost kod konstrukcije. Ima nešto "vazduha" nekoliko Hz gore dole (odvisno i od membrane ili konstrukcije HH) ali svejedno to znači da je treba biti dosta točan oko tuned absorbera.
Ali....gipsane ploce jednog te istog proizvodjaca u dosta slucajeva nisu iste ponedeljkom i sredom kada izlaze iz fabrike...tolerancija ima toliko da Wes izgleda pravi jedan te isti studio najvise zato sto se klijenti ne zale a ne zato sto je pogodio pravu frekvenciju membranskih apsorbera koju by the way mislim da vise i ne racuna vec samo stanca studija a negde iskustveno zna to dobro da odradi.Inace je nemoguce da u deset zapreminski drugacijih prostorija stavlja iste membrane.
Quote:
I zato sa Boggyjem govorima da ako nemate izkustva sa materijom, koristite porozne absorbere, nečete pokvariti.
Slazem se....samo sto ce to vise da kosta.Koga ne mrzi moze da ustedi neki dinar malo se informisuci....barem Newell.
Quote:
Imam par originalnih nacrta Lachot-a, Munro-a, Bergera, Pilchner-a, Hydleja, Newella (njegova knjiga je čak na izvolte oko konstrukcija a ipak ga ljudi još zovu da im pravi custom, nema kod njega gospodarske krize...)... na upogled, nikako mi ne ide da to skopiram kod nekog, nego na novo.Jeste imam smernice a i to je sve.
Isto razmisljam....zato mi je i neobicno kada mi kazes sta to kod Lachota ima...a kod mene ne.Niti sam ja,niti si ti sa svojim klijentima u mogucnosti da to sto imamo od nacrta zapravo i upotrebimo.....
Quote:
Manji je volumen prostora, manji je sweet spot, i zato veliki prostori + da ima nekoliko ljudi u njima kada rade da... a kod RFZ-a, LEDE je to poudareno. Veče prostorije veči sweet spot (ako je dobro napravljeno!).
A malom studiju je sweet spot za recimo cca. 2 slušaoca jedan pored drugim i to je to kao što kažeš i sam... a fino je ako može da se može napraviti tako da se pridruži još tko. Pa i nije to toliko značajno kao što kažeš ali ima neka novija psihoakustička saznanja, među prvime da su prve refleksije poželjne ako su zdrave... to je največa prednost, sve sam to več pisao pa da se ne ponavljam.
Pa "kazu" neki dobri ljudi da je difuzirana prva refleksija nesto pozeljno....ali mi to na zalost nemamo gde cuti i proveriti,iz tih razloga je ne zelim.
Quote:
Surround je za neke must have (jednom kojem sam pravio studio radi video igrice a par ih ima AV sinhro pa žele da čuju kakav je originalan zvuk Dolby, DTS... na filmu kojeg sinhroniziraju na drugi jezik ili u post produkciji...), nemaju para da imaju prave teatre za "mix" kod kuče itd.
Onda verujem da ste upucali dosta difuzora u taj tretman.Nadam se da su pored dobre volje imali i dostupnost debelih kredita i veeeeliki prostor.
Quote:
RFZ u velikim da, u srednjim i malim ne, veruj, bilo tko to pravi u takvoj situaciji, pogrešno je, nemaš ni kamo da "preusmeravaš zvuk" što je i osnovni princip te ideje.
Zvuk preusmeravam na difuzore koji su na tri metra i cetrdeset centimetara iza mojih ledja i zadnji apsorber 50cm debeo relativno pokriven binarnim difuzorima.Visina zadnjeg zida je tri i po metra,nije to toliko lose koliko ti se mozda cini.Takodje i na plafon koji ne pusta nista spolja jer su izvori buke daleko a pusta napolje najnize frekvencije.Verujem da ce to ra radi a iskreno cu ti reci kakva je situacija posle testova ako te bude zanimalo.
Quote:
Kad praviš prvi studio ne znaš i nemaš radnog iskustva u različitim tipovima prostorija, kad praviš prvo je RFZ i LEDE, ljudi nisu seznanjeni da uopče što drugo postoji ili i neče da kompliciraju i eksperimentiraju, da ne naprave grešku.
Pa uvek je logicno pitanje zbog cega nesto nije rasprostranjeno...sa prvim studijem sam bio vrlo zadovoljan i bez da sam potrosio brdo para,ali mi je bilo malo prostora za sve sto smo tamo radili,treba mi odvojen i drugacije tretiran drum room,hocu da sve iznesem iz kuce iako sam zauzimao ceo sprat itd...u ovaj studio sam ulozio dosta vise i ne verujem da se tu necu snaci,pogotovo sto imam iskustva iz raznih soba i mogu cak i da se prilagodim ako bude nekih propusta.
Quote:
Ne znam da li si čitao što sam ti odpisao ali prve refleksije u različitim tipovima kontrolnih se sve više pojavljuju, zato ponekad rečem hibridan dizajn. I Lachot i drugi primenjavaju to, tako da to nije baš novost.
Citao sam...ali dao si link na Lachotovu sobu za surround!!!....glavnu reziju u Manifoldu je uradio u svom klasicnom rfz stilu.Jeste....i u Amsterdam masteringu su petljali sa prvim refleksijama,nemam ja problem sa tim....kao sto nemam ni sredstva da budem zamorce tih experimenata.Kada ess ili nesto slicno postanu cista klasika.....dobro dosli,ovako se sve svodi i dalje na neciji experimenat.
Quote:
Nekoliko vremena več imam to: http://www.aer-acoustics.com/ pa nikako da nađem vremena da popunim i napravim portfolio, zajedamput mi reklama ne treba jer imam dovoljno.
Neka,drago mi je da imas posla jer u sustini mislim da si dosta posvecen materiji i da se dosta trudis....nekada hoces glavom kroz zid ali svi smo takvi u sustini.
Quote:
Ne svi nisu komercijalisti, a neki jesu.
Dobro,nadam se da si to za mene samo u afektu rekao....ne verujem da to zaista mislis,pogotovo sto znas da sam do skoro po ovoj smrzotini detetak dana mesao malter napolju.
Quote:
Ima više načina da se uradi RFZ, Lachot tako, Sayers tako, Berger, Munro... onako... jedni striktno slede principu neki ne.
RFZ treba minimalno 35% naklon leve, desne prednje površine i stropa, sve do sweet spota... odvisno od načina konstrukcije... što znači da treba dosta prostora.
Ako vidiš studio koji ima mali naklon onda mora da bude stvarno dovoljno širok i visok, da te prve refleksije nisu više prve... i onda taj naklon je min. 7%, da nema fluttera...
Kod mene su nakloni oko 15%+45% bocnih i 10% prednjeg zida a plafon je na oko 35%...crtao sam sve moguce refleksije i uglove i mislim da nema podloge za fluter eho.Pogotovo sto sam na bocnim zidovima predvideo da binarni difuzori rade refleksiju a ispod njih budu debeli apsorberi,kombinacija u sustini.Meki sofit i debeli apsorber na plafonu.Nije klasican rfz,vec varijanta koja se meni cini dosta realna za moj prostor.
Quote:
+ još da imaš srednje velik prostor i ne praviš sa membranskom školjkom, kamo češ dati porozan materijal da umiri modove odnosno da zapraviš ionako malen volumen sa unutrašnjimi membranami itd.?!
Rekoh,porozan materijal ide u rostilj cele prostorije...ali na njemu nece biti membrana od gipsa,ne vidim potrebe da ih ubacujem kada im ne mogu tacno uci u trag sta ce da urade...lakse mi je pustiti niske frekvencije kroz plafon.....i jeftinije.

Last edited by quake2; 14-02-2012 at 01:26 AM.
Old 14-02-2012, 01:14 AM   #35
quake2
Banned

Quote:
Umiri se malo!
Ja nisam akustičar, ni dizajner nego in?enjer
Da si potpukovnik,stao bih mirno...ovako...sedim i dalje.
Quote:
Rekao sam da neki prave dobro te custom po specifičkoj situaciji. Treba je znato da i obični komercijalni RPG-ovi proizvodi ko?taju vi?e nego najskuplji "Pero" stolar a custom RPG zaboravi, jedan takav je i Massenburg, Annex, Gabrielov Real World Studios... ima mnogo toga.
Zaboravljas da sam i ja isao kod Pere stolara....ali mi je nekako bezveze da Wes Lachot ide kod njega.
Quote:
Neče? ti čuti probleme ni kod Haris Dzinovica, zna? koji komad malo ?ale, da ti vratim.
Tako,tako...ne treba da budes preozbiljan,onda iskreno da ti kazem-smaras.Zanimljivije je ovako.
Quote:
Vi?e puta se pričalo u tom forumu oko akustike i kvalitete produkcije, na kratko:
- odvisno koliko je specifički in?enjer natrenirao mozak u odlično sređenim studijima, te mu je veoma lak?e kod slabih prostora;
- profesionalna rutina;
- ne treba toliko preslu?avanja u drugim prostorijama i korekcije i preslu?avanja...;
- lak?e, br?e, inspirativnije je raditi u dobrom;
- vi?e ljudi upleteno i svaki zna ?to i kako hoče, mora da bude (tome primerna izkustva);
- sva?ta mo?e da se sakrije kod sada?nje multi nakompresovane pop, rock, dance... glasbe, te?e kod klasike i sličnog.
... iam jo? toga ali dovoljno je.
Sasvim dovoljno,narocito kada se spisku doda isplativost cele avanture...ono sto nas nekolicina na forumu ulaze u prostor je mislim sasvim dovoljno za prilike u kojima zivimo....i u pitanju nije komercijalizam....vec samo ljubav i nista drugo jer se ulozene pare ne vrate nikada.
Quote:
Modularni elementi su stvar njihove osobne preferencije, neki se svake toliko sele, jedni koriste kontrolnu i kao snimaonicu, te okrenu prema ?elji i potrebi... a dosta ih je i sa ugrađenom akustikom.
Modularni su malo te?e za napravit i da su jednako ili slično efikasni u malim prostorima kao ugradbeni jer veoma brzo pređem i preko 80Kg na jedan elemenat (npr. 2000mmX1200mmX350mm). Tako da jedni ni nisu tako mobilni...
Sve to razumem....ali mi objasni....kako oni mogu te modularne elemente da prenose sa mesta na mesto i da to i dalje bude profi prostor...a neko drugi (ne ja) ne moze te modularne elemente da iskopira i okaci prateci raspored i malo se edukujuci u svom prostoru???To ce verovatno svima biti zanimljivo da cuju.
Quote:
Pročitaj jo? jednom sve, ima akustičkih firmi koji prave odlično, nije ih malo. Bilo koji akustički dizajn (cca. 15 proverenih je da rade, imaju svoje + i - kao ?to sam napisao) se izabere mora se znati kako ga u specifičkoj situaciji odraditi, neki ne idu u srednje i male prostore iz logičkih razloga, u velikim prostorima radi dosta toga...
Da bih jos jednom procitao sve sto sam o akustici citao bilo bi mi opet potrebno nekih cetiri,pet godina.Kada se neki od poznatih dizajna malo modifikuje u odnosu na prostor koji se radi,moze dosta toga....takav utisak imam.
Quote:
Na Auralexa sam brzo reagovao jer sam mislio da če sa pjenom preterivati a nije, i napisao je ne?to oko teorije, ?to mi se dopalo, i ja sam rekao svoje i Boggy i to je to, ne vidim ni?ta sporno.
Pa i za moj studio uporno mislis da ce biti los,ali eto....nadam se da sam razjasnio neke stvari i da imas jasniju viziju sta u stvari radim.Pozzzz
Old 14-02-2012, 01:12 PM   #36
NLP
Moderator

NLP's Avatar

No eto konstruktivnije nego prije.
Par dana ču biti na terenu pa svratim nazad.
BTW: nisam rekao da če? napraviti lo? studio, nego iz iskustva mislim da sve ulo?eno neče biti optimalno, ne?to i pogre?no te če? sa vremenom vidjeti da bi moglo bolje.
Nisam ni znao da če? praviti RFZ, pričao sam o RFZ jer smo ga spomenuli i jer je veoma raz?iren te ako si ko hoče primjeniti mora da ima i pogoje, inače neki hibrid (kao ?to si napisao) ali da to i psihoakustički odgovara.

Nisam mislio komercialist za tebe kao za Lachota!
Vidim da si vredan, da dosta sam pravi?, poprilično velik je to zalogaj.
Komercialist sam mislio da treba da gura? studio, da mo?e? ?ivjeti od toga, ulo?eno... da to je tako kao ?to ka?e? ali barem da nisi gladan, zato treba iztr?iti studio, samo to sam mislio.

A Lachot i poneki; moglo bi sa manje para bolje, radije uključe u dizajn napravljene stvari, koji nisu nu?no da su najoptimalnije na specifički prostor, br?e lak?e mu je, ne treba smi?ljati ni?ta, samo uključi aparat ili element u dizajn... to je tako express... + toga da kod svake stvari koja je komercialno uključena dobije procenat od te firme.
Koliko razumijem to rade komercialisti.
... a da on ne bi znao to nacrtati custom, svakako verujem da zna ali neče ako nije u pitanju milijonski studio... nisu ba? svi njegovi studiji hrpa novaca! iako izgleda tako...

Ajde svratim kad napravim ?to moram.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 21-07-2014, 11:11 AM   #37
deluci
Junior Member

Default Re: Kad/?to/Kako??

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
White paper ovde ili ovde.

Evo... ne znam da li su pametna, ali su valjda razmisljanja
Pozdrav,

Znam da je ovo jako star thread (mada mislim da na rumskom takav ne postoji), ali zanima me da li negdje mogu da pogledam ovaj white paper?
Vec danima (par godina), citam sva vasa obrazlozenja i savjete vezano za akustiku prostorije. Sanjam vec duze vrijeme da sebi skuckam neko cose ali karte su se okrenule, otisao sam vani (inace sam iz Tuzle), odradio neku lovu, sklepao si kucu, i sad, imam jedan pozamasan komad u krovu kuce koji sam odredio (ne dio originalnog plana) za taj neki home studio.

Da vas ne smaram sad previse sa tim, kad budem financijski spreman za taj zalogaj, ja cu da zatrazim vasu pomoc. Do tada jos uvijek citam, rumski, more informacija.

Sada me konkretno zanima taj white paper, i pomenuti MyRoom princip, gdje na forumu mogu to da pogledam.

Srdacan pozdrav,
Edo
deluci is offline   Reply With Quote
Old 21-07-2014, 01:18 PM   #38
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by deluci View Post
Znam da je ovo jako star thread (mada mislim da na rumskom takav ne postoji), ali zanima me da li negdje mogu da pogledam ovaj white paper?
Drugi link je jo? uvek aktivan. Dakle: http://www.myroom-acoustics.com/host...hite_paper.pdf

Pozdrav,

Vasa
Old 21-07-2014, 02:00 PM   #39
deluci
Junior Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Drugi link je još uvek aktivan. Dakle: http://www.myroom-acoustics.com/host...hite_paper.pdf

Pozdrav,

Vasa
Hvala na brzom odgovoru.

Srdacan pozdrav,
Edo
deluci is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules