Go Back   Rumski Forum > Pricaonica > Pricaonica

Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-05-2014, 07:20 AM   #11
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Kolko ko?ta hit

Quote:
Originally Posted by darkstar View Post
Mislim da samo imamo razlicit pojam u vezi sa terminom " dobra muzika". I tu su sve nase razlike u vezi sa ovim.
Prica je krenula oko hita a ne dobre I lose muzike.
Inace, davno smo utvrdili da nema dobre I lose muzike - ima samo muzika koja ti se svidja ili ne svidja. Znaci ili slusas ili ne slusas....
Nisi merodavan da kazes da je nesto dobro ili lose...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 26-05-2014, 10:47 AM   #12
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Inace, davno smo utvrdili da nema dobre I lose muzike - ima samo muzika koja ti se svidja ili ne svidja. Znaci ili slusas ili ne slusas....
Nisi merodavan da kazes da je nesto dobro ili lose...
Cak i ako izuzmemo onu filozofsku da su ukusi razliciti i da niko nije merodavan da kaze da je u muzici nesto lose, valjda mogu to zakljuciti barem (pored svega drugog, da zaobidjemo) na osnovu stupidnog teksta?? Ako neka tamo curkica pevusi o gacicama ili sta ja znam i ja moram da progutam da ja nisam merodavan da kazem da je to dno?...da nije muzika i da vredja inteligenciju coveka...ne znam bas...ok kada se polemise o normalnim, ali za ekstreme kojih je sve vise ima da budem merodavan samo tako .

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 26-05-2014, 11:13 AM   #13
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Hajde, pošto je stručni forum u pitanju, da se uzdržimo od teza da je nešto nemoguće utvrditi - posebno onda kada je to vrlo jednostavno. Muzika je, kao i svaka druga umetnost, podložna kritici. Samo treba poznavati materiju. A sviđanje i nesviđanje su kategorije za amatere i nezainteresovanu publiku i treba ih ostaviti tamo gde pripadaju.

Last edited by VukP; 26-05-2014 at 11:20 AM. Reason: Zašto komplikovano kad može jednostavno?
VukP is offline   Reply With Quote
Old 26-05-2014, 11:54 AM   #14
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Stručan forum ili ne, u muzičkoj industriji popularnost je jedino merilo kvaliteta, s tim će se valjda i DaBear složiti. E sad, ako su troškovi popularizacije neke pesme... skoro trinaest puta veći od troškova njene izrade (1.000.000:78.000)... meni to dovoljno govori o značaju same pesme u odnosu na sve ostalo.

Još više mi govori ono što je DaBear napisao — da pesma mora da bude „najbolja koja može da se nađe u datom momentu”. Dakle, i momenat je važniji od pesme. Hehe.

Pozdrav,

Vasa
Old 26-05-2014, 02:56 PM   #15
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Stručan forum ili ne, u muzičkoj industriji popularnost je jedino merilo kvaliteta, s tim će se valjda i DaBear slo?iti. E sad, ako su tro?kovi popularizacije neke pesme... skoro trinaest puta veći od tro?kova njene izrade (1.000.000:78.000)... meni to dovoljno govori o značaju same pesme u odnosu na sve ostalo.

Jo? vi?e mi govori ono ?to je DaBear napisao ? da pesma mora da bude ?najbolja koja mo?e da se nađe u datom momentu?. Dakle, i momenat je va?niji od pesme. Hehe.

Pozdrav,

Vasa
Jes vala...i najgore je sto jako mali broj ljudi (mi na forumu, na pr.!) potresa zbog svega toga. Koga je vise briga za sve to...?

Malo off...Ja sam skontao koliko je sve besmisleno i obezvredjeno jos davno kad sam jednog jutra otisao u Virgin Records (danas ne postoji vise, zatvoreno sve) i kupio novi singl Gorillaz koji je imao kao bonus i HD video singl na DVD-u (opasna, skupa animacija). Platim ja taj CD/DVD sing ?1.99 i odem po neku klopu pa u studio. U samoposluzi sendvic (2 trougla u plasticnoj kutiji ?3.50!!
Gorillaz potrosili vreme u studiju, pevali, svirali, snimali..napravili i mega video, HD, animacija, rezija...editing sve do jaja i ?1.99 (od kojih oni ne dobiju verovatno nista) a glupi sendvic koji se napravi za 3 minuta i kosta ?0.50 se prodaje za ?3.50 !! Alo?
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 26-05-2014, 04:14 PM   #16
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
glupi sendvic koji se napravi za 3 minuta i kosta ?0.50 se prodaje za ?3.50 !! Alo?
Hehe, pa da. Skuplja dara nego mera.

Gledam ovih dana lokalne televizije (Srbija, Hrvatska, Bosna), lokalne careve koji kao idu okolo i teše narod zbog elementarnih nepogoda, celu organizaciju posla... Jebote, gorivo za helikopter (SUV, šta god), obezbeđenje, rezervna garderoba, ketering za celu ekipu (sve iz budžeta), namenske TV ekipe... ludilo. Od jednog takvog „službenog puta” tri kuće da omalterišeš, sa sve radnicima i materijalom.

Marketing je sve, sve ostalo je ništa. Odnosno, sve drugo postoji samo kao alibi za marketing.

Pozdrav,

Vasa
Old 30-05-2014, 07:44 PM   #17
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Malo mi je ?udno da ba? ja pi?em post da podr?im DaBear-ovo stanovi?te, ali ?ovek je ovde 101% u pravu i neke od komentara uop?te ne razumem. Kapiram ?ta ga frustrira kad krene da pri?a o biznisu a odmah neko skrene pri?u na "umetnost" i "kvalitet".
Ovde je pri?a o muzici koja je namenjena naj?irem mogu?em auditorijumu i koliko ?ta ko?ta. Koliko god neko smatrao da trenutno aktuelna pop muzika nije ba? specijalno kvalitetna, (a i nije) jako je bitno razumeti da ne mo?e svako da napravi hit kad ho?e, i da se hit ne mo?e fabrikovati tek tako. Taj "nekvalitet" je zapravo sadr?an ne u lako?i izrade pesme (jer je zapravo jednako te?ko napraviti dana?nji "hit" koliko je bilo te?ko napraviti "hit" pre 20-30 godina) ve? je dana?nja muzika nekvalitetna jer je parametri koji se tra?e svrstavaju u ki?. Dakle radi se striktno o nekoj, ?esto teko procenjivoj umetni?koj vrednosti.

Ali realno, ki? koji "pali" je jednako te?ko napraviti kao i kvalitetnu pesmu koja "pali". U zanatskom smislu nema razlike, samo je estetika druga?ija. I tu estetiku neko mora da ose?a, da razume, da bi mogao da pravi pesme. Neki primer za to je na? doma?i turbo folk. Koliko god li?no ne volim tu muziku (mo?da ovde muzika treba pod znake navoda), tek sam svojevremeno rade?i aran?mane shvatio da "hit" pesme imaju vrlo jasnu estetiku koja meni jeste strana, ali de fakto postoji i posle nekog vremena ?oveku postane jasno da ne mo?e svako kad ho?e da napravi "hit" narodnjak.

U tom smislu nekako je bezveze udariti po "umetnosti" i "vrednostima" kad po?ne pri?a o popularnoj muzici. Songwriting je zanat, koji nije lak i tra?i talenat. Kao ?to je neko dobar kuvar pa ume bolje da napravi naru?eno jelo nego neko drugi, tako i songwriter nije za potcenjivanje. Jeste to jelo po nekoj "gotovoj" recepturi, ali nije uvek isto i ne mo?e svako da ga napravi. Zato je obezvre?ivanje trenutno aktuelnih "hitova" potpuno besmisleno. Vrhunski zanatlija u nekom trenutku postaje umetnik, a sa druge strane ?esto umetnik ne mora biti dobar zanatlija.

?to se ti?e love za reklamu, to koliko ne?to ko?ta nije merodavno da se koristi kao postotak za uspeh pesme. Ne?to ko?ta koliko mora da ko?ta. Reklama je 95% svega ne zato ?to je samo reklama dovoljna da progura pesmu, nego zato ?to se za tu reklamu pla?a mnogo ljudi a za pesmu samo jedan ili njih nekoliko.

Kao ?to rekoh, javih se jer prime?ujem da se redovno de?ava ista stvar. DaBear otvori temu "al je ovo super" i oka?i neki aktuelan hit, a onda neko udari po tome da kritikuje. DaBear je ?ovek prakti?ar koji se time bavi kao poslom, a neko ovde mo?da voli muziku i radi stvari iz ljubavi i nekih svojih ideala ili bi bar to ?eleo, to su dva validna ali potpuno razli?ita pristupa i nije konstruktivno trpati ih zajedno u isti razgovor, bar ja tako kontam.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 30-05-2014, 08:40 PM   #18
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
?to se ti?e love za reklamu, to koliko ne?to ko?ta nije merodavno da se koristi kao postotak za uspeh pesme. Ne?to ko?ta koliko mora da ko?ta. Reklama je 95% svega ne zato ?to je samo reklama dovoljna da progura pesmu, nego zato ?to se za tu reklamu pla?a mnogo ljudi a za pesmu samo jedan ili njih nekoliko.
Za?to ne bi bilo merodavno? Naravno da Bajerov Aspirin mora da bude skup, po?to je lanac finansijske ishrane od hemijske formule, preko dizajnera pakovanja i reklamnih agencija do apoteka jako dugačak. Sa druge strane, to nije ni?ta drugo do jebena acetilsacilicna kiselina (pardon my German).

Pozdrav,

Vasa
Old 30-05-2014, 09:24 PM   #19
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Pa nije merodavno zato ?to se to de?ava sa svakim proizvodom koji je namenjen masovnoj konzumaciji u ovom ili onom obliku. Ispalo bi da je sve ono ?to se reklamira automatski nekvalitetno jer ogroman deo cene proizvoda ide na marketing a ne cenu proizvodnje predmeta. U slu?aju muzike dodatno ima veze ?to udeomarketinga formiraju mediji koji su ekskluzivni posrednici. Ako se ne?to ne reklamira, niko ga ne?e ni ?uti ni videti kad se radi o pop muzici. Ako neko misli da je ta podela ulaganja novca ne?to ?to govori o vrednosti pesme, slobodno nek poku?a da plati neku pesmu 100 000 dolara a zatim da je reklamira sa 10 000 pa da vidimo kako bi to funkcionisalo. Dakle, ta raspodela tro?enja novca nije svojstvo proizvoda na osnovu koga se mo?e suditi o njemu, nego svojstvo sistema u kome se distribuira proizvod ka krajnjem konzumentu.

EDIT: Evo ti jednostavno pore?enje, kupi? automobil ali da bi on i?ao ti treba gorivo. Gorivo nije svojstvo automobila ali ko?ta i tokom vi?e godina novac dat za gorivo, koje je nu?no, mo?e da se pribli?i ili prema?i vrednost automobila. Marketing je "gorivo" kod plasmana muzike.

Last edited by Dushan_S; 30-05-2014 at 09:28 PM.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 30-05-2014, 09:59 PM   #20
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
ogroman deo cene proizvoda ide na marketing a ne cenu proizvodnje predmeta.
Zato i jesmo tu gde smo, ne samo u muzici nego u civilizaciji. Bosch ugradne rerne se kvare isto koliko i Gorenje, iako su skuplje.

Quote:
kupi? automobil ali da bi on i?ao ti treba gorivo. Gorivo nije svojstvo automobila ali ko?ta i tokom vi?e godina novac dat za gorivo, koje je nu?no, mo?e da se pribli?i ili prema?i vrednost automobila. Marketing je "gorivo" kod plasmana muzike.
Dana?nji automobili tro?e sve manje goriva, ali se menjaju kudikamo br?e nego nekada. Vremena su se promenila, sve manje novca odlazi na gorivo, sve vi?e na novu karoseriju.

Nekada si čuvao stare ploče, a menjao igle na gramofonu ? danas kupuje? nove uređaje da bi ti nova muzika zvučala koliko-toliko uzbudljivo. Duh vremena. Ne osuđujem, samo konstatujem. Ali besmisleno je da pričamo o kvalitetu pesama kao ?to je besmisleno da pričamo o kvalitetu mercedesa nekad i sad.

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules